Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim 4 fakülte, adayları ilk aşamada barajla eleyecek

        Pervin KAPLAN/GAZETE HABERTÜRK

        Tercihyapmaya hazırlanan adayların önünde aşılması gereken “barajlar” var. Bu barajı aşamayanların ise tıp, hukuk, mimarlık ile ziraat, orman ve su ürünleri dışında mühendislikleri tercih etme şansları yok.

        Geçtiğimiz yıl Yükseköğretim Kurulu (YÖK), tıp ve hukuk fakülteleri için başarı barajı getirmişti. Bu yıl ise kapsamı genişletti ve baraj gelen fakülte sayısını 4’e çıkardı. YÖK, özellikle vakıf üniversiteleri başta olmak üzere “Parası olan okuyor” görüşünü doğrular nitelikte Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) barajlarını aşanların tıp ve hukuk fakültelerine yerleştiği eleştirileri üzerine bu iki bölüme başarı sırası barajı getirme kararı verdi. 2015 yılında da tercih yapan gençler bu baraja takıldı.

        Tıp fakültesi tercih etmek isteyenler eğer ilgili puan türünde yani MF-3’te ilk 40 bin, hukuk okumak isteyenler ilgili puan türünde (TM-3) ilk 150 bin başarı sırasında yer almıyorlarsa bu bölümleri tercih edemedi. Ancak bu uygulamadan KKTC üniversiteleri muaf tutuldu. Türkiye’de tıp ve hukuk okumak isteyen ama baraja takılan öğrenciler bu üniversiteleri tercih etti.

        2 BÖLÜME DAHA GELDİ

        Bu yıl ise YÖK, 2 bölüm için daha baraj kararı aldı. Bunlar bu yıl tercih yapacak mimarlık ve mühendislik okumak isteyen gençleri ilgilendiriyor. İlgili puan türünde yani MF-4’te ilk 200 binde olmayanların bu yıl mimarlık programlarını tercih etme hakkı yok. Ziraat, su ürünleri ve orman fakülteleri hariç mühendislik okumak isteyenler de ilgili puan türünde yani MF-4’te ilk 240 bin başarı sırasında değillerse bu bölümleri tercih edemeyecek. Bu arada ziraat fakültelerinin gıda mühendisliği programını tercih etmek için de MF-4 puan türünde ilk 240 bin başarı sırasında olmanız gerekiyor.

        Bu yıl tercih yapacak adaylar işte ilk kez bu yıl mimarlık ve mühendislik için getirilen bu baraja takılacak. Tıp ve hukuk için geçen yıl getirilen baraj bu yıl da geçerli olacak. Bu yıl 4 fakülteyi ilgilendiren bu baraj KKTC üniversiteleri için de geçerli olacak.

        VAKIF ÜNİVERSİTELERİ BARAJI YÜKSELTEBİLİR

        YÖK’ün açıkladığı başarı sırası barajları tüm üniversiteler için geçerli. Yani hem devlet hem de vakıf üniversiteleri bu barajların altında öğrenci alamaz. Ancak vakıf üniversiteleri istedikleri takdirde açıklanan başarı sırası barajlarını yükseltme hakkına sahipler. Geçtiğimiz yıl bazı vakıf üniversiteleri senato kararıyla tıp ve hukuk için açıklanan başarı sırası barajını yükseltmişti. Bu yıl da aynı kararı alacak üniversiteler olacağını aklınızdan çıkarmayın.

        FARKLI PUAN TÜRLERİNDEN TERCİH YAPABİLİRSİNİZ

        Adaylardangelen sorulardan ortaya çıkan doğru bilinen yanlışlardan biri de farklı puan türleriyle tercih yapılamayacağının düşünülmesi. Oysa tercih listenizi hazırlarken böyle bir sınırlamanız yok. Farklı puan türlerinden istediğiniz bölümleri tercih listenize alabilirsiniz. Dilerseniz tüm tercihlerinizi örneğin sayısal öğrencisi olarak Matematik Fen (MF) puanlarıyla öğrenci alan bölümlerden yapabilirsiniz, isterseniz Türkçe Matematik (TM) puanlarınızı da kullanabilirsiniz. Önemli olan puanınız hesaplanmış olsun. LYS’lerde tüm sınavlara giren ve 180 barajını geçen adayların elinde 12 farklı puan var.

        AYNI LİSTEDE LİSANS VE ÖNLİSANS PROGRAMI

        Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) puanları da eklendiğinde 18 farklı puan türünde puanınız hesaplandı. Bunlarla puan türü sınırlaması olmadan istediğiniz bölümleri tercih edebilirsiniz. Tüm tercihlerinizin aynı puan türünden oluşması gerekmiyor. Yine tercih yapmaya hazırlanan adayların yanıldığı bir başka konu da aynı listede lisans ve önlisans programlarını yazamayacaklarını düşünmeleri. Nasıl farklı puan türlerini kullanarak tercih yapabiliyorsanız, aynı tercih listenize ön lisans ve lisans programlarını da koyabilirsiniz. Bununla da ilgili bir sınırlama bulunmadığını unutmayın.

        HANGİ BÖLÜMLERDE PUANLAR YÜKSELİR?

        YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, önümüzdeki yıl eğitim, eczacılık ile diş hekimliği fakülteleri için de başarı sırası barajı getirmeyi düşündüklerini açıkladı. Yani bu yıl bu 3 fakülteye barajsız öğrenci alınacak, gelecek yıl onlar için de başarı sırası barajı uygulanacak. Adayların en çok tercih ettiği fekülteler arasında yer alan bu 3 fakülteye gelecek yıl başarı sırası barajının getirileceğinin açıklanması, bu yıl bu fakültelerde başarı sıralarının ve puanların yükselmesine neden olacak mı? Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, zaten adayların talep ettiği bu bölümlerde baraj gelecek olmasının talebi daha da artı- racağı görüşünde. Yeşilyurt’a göre, bu bölümlerde başarı sıralarının yükselecek olması hiç kimse için sürpriz olmamalı. Yine Türkçe Matematik (TM) puanlarıyla tercih yapacak öğrencilerin mezun olduklarında iş bulacakları inancıyla psikoloji ve psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümlerini tercih etmesi bu bölümlerde de başarı sırasının artmasına yol açıyor. Bu mesleklerin popülerliğinin sürmesi, adayların taleplerinin artmasına neden oluyor.

        BAŞVURU MERKEZLERİNDEN TERCİH YAPILMAYACAK

        Üniversite tercihleri için süreç yarın başlıyor. YÖK, yaptığı açıklamada, üniversite tercihlerinin 26 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında yapılacağını duyurmuş ancak daha sonra bu süreyi 29 Temmuz- 3 Ağustos tarihleri arasına almıştı. Adaylar tercihlerini belirtilen bu süre içerisinde yapmak zorunda. Tercihlerinizi yapmak için tek yolunuz var, o da ÖSYM’nin sitesini kullanarak internet aracılığıyla yapmak. Tercih işleminizi TC kimlik numaranız ve şifreniz ile kendiniz gerçekleştireceksiniz. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacak. ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacak. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacak. Tercihlerinizin ÖSYM’ye ulaştığından emin olmanız için ekranda “2016-ÖSYS Tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir” ifadesini görmeniz gerekiyor. İşlemlerinizi tamamladıktan sonra tercih bilgilerinizi kontrol etmeli ve yazıcıdan tercih listenizin bir dökümünü alarak saklamalısınız. Tercihlerinizle ilgili düzenlemeleri ya da değişiklikleri tercihlerin son bulacağı 3 Ağustos akşamı saat 23.59’a kadar yapabileceksiniz. Tercih işlemleri 23.59’da son bulacak. Süre bittikten sonra değişiklik ya da düzeltme yapamazsınız.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ