Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Numan Kurtulmuş'un hatırlattığı 'Kozmik Oda'da ne olmuştu?

        Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, "Bu millet geçmişinin şüphesiyle geleceğe yürüyemez" diyerek, Kozmik Oda'dan alınan belgelerin de bulunması gerektiğini mesajını verdi.

        Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Kurtulmuş'un açıklamalarıyla, Seferberlik Tetkik Kurumu'nda yapılan Kozmik Oda araması gündeme geldi.

        2009 yılında dönemin Başbakan Yardımcısı "Bülent Arınç'a suikast" iddiasıyla başlatılan Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı "Kozmik Oda" araması yapılmıştı. Soruşturma kapsamında FETÖ'nün amaçları doğrultusunda Ankara 11. Ağır Ceza kararı 20 Ocak 2010'a kadar Kozmik Oda'da arama yapıldı ve devletin gizli bilgilerini içeren tam 1,5 terabayt boyutundaki pek çok gizli belgeye el konuldu.

        HSYK Teftiş Kurulu'nca hazırlanan 11 Mayıs 2016 tarihli raporda Kozmik Oda aramasının devletin sırlarını casusluk maksadıyla ele geçirme amacına yönelik bir kumpas olduğu ayrıntılarıyla anlatılmıştı. 467 sayfalık Kozmik Oda raporunda aralarında soruşturmayı yürüten Savcı Mustafa Bilgili'nin de bulunduğu savcı ve hâkimler hakkında iki ayrı suçtan ikişer kez meslekten ihraç talebinde bulunuldu.

        KURTULMUŞ HATIRLATTI

        Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında Kozmik Oda ve faili meçhul cinayetler hakkında şunları söyledi:

        "Kozmik Oda'daki bilgiler nerede, faili meçhullerin arkasında neler vardır? Kapak açıldı. Kapak açıldıktan sonra üzerimize düşen ne varsa ortaya çıkarılacak. Bu millet geçmişinin şüphesiyle geleceğe yürüyemez. FETÖ veya benzeri örgütlenmenin çeteleşmesinin önlenmesi için devletin millete açık hale getirilmesini sağlamalıyız."

        PEKİN: TÜBİTAK'A GÖNDERİLDİ SONRA...

        Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin, HABERTÜRK TV'ye "Kozmik oda" soruşturmasındaki kopyalama skandalının ardından önemli açıklamalar yapmıştı. Pekin, "İmajı çekilen bilgiler kasaya kilitlendi, 2 yıl sonra da TÜBİTAK'a gönderildi" demişti.

        Pekin, Kozmik Oda aramasına ilişkin olarak, "Geldiler önce kozmik oda dışında bilgisayarlardan imaj aldılar. Onlarla ilgili bir sorunumuz yoktu zaten. Israrla kozmik odaya girmek istediler. Yanlarına askeri savcı verdik. Kozmik odada Nazmi Albay isimli bir albayımız vardı. O devamlı orada bulundu. Hiçbir evrak verilmedi kendilerine. Bazı kritik evraklardan özet çıkarıldı, fotokopi çekildi, öyle verildi. Fakat bütün imajlar çekildi. Öte yandan bu imajlar teslim edilmedi. Genelkurmay Başkanlığı’nda bir kasaya kilitlendi bu imajlar. İçinde bir 7 evrak daha var. Mahkeme devam etti" dedi.

        İsmail Hakkı Pekin daha sonra alınan bu imajların nerede olduğu için şunları söyledi:

        "Daha sonra aldığım bilgiye göre 2 yıl sonra mahkeme bu bilgileri istemiş. Bu belgeler, TÜBİTAK’a gönderilmiş çözümlenmek üzere. Çözümlendikten sonra o belgeler nereye gitti? O zamanki Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanı Kısacık’la biraz önce görüştüm. Bu imajların bir listesinin kendisinde olduğunu, bir suretini de emekli olduktan Özel Kuvvetler’e bıraktığını söyledi."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ