Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim 2016 Üniversite tercih sonuçları ne zaman açıklanacak? ÖSYSM-ÖSYS Yerleştirme sonuçları!

        Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi(ÖSYM) tarafından son başvurusu 4 Ağustos'ta alınan Öğrenci, Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSYS) tercihleri ne zaman açıklanacak? LYS sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih işlemlerini yapan öğrenciler, hangi üniversiteyi kazandıklarını merak ediyor. Peki 2016 Üniversite tercih sonuçları ne zaman açıklanır? İşte detaylar...

        2016 ÜNİVERSİTE TERCİH SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

        Üniversite hayali kuran milyonlarca öğrenci 29 Temmuz-4 Ağustos 2016 tarihleri arasında tercih işlemlerini gerçekleştirdi. İstediği üniversiteyi kazanabilmek için çaba gösteren yükseköğretim adayları, tercih sonuçlarının açıklanacağı tarihi sabırsızlıkla bekliyor. Geçtiğimiz yıllarda ÖSYS sonuçları bir hafta içerisinde açıklanmıştı. Sonuçların bu senede, 4 Temmuz'da biten tercih işlemlerinin ardından bir hafta içerisinde açıklanması bekleniyor.

        YERLEŞTİRME İŞLEMİNİZ NASIL YAPILACAK?

        Merkezi yerleştirmenin nasıl işlediğini bilmeniz, tercih yaparken daha dikkatli olmanızı sağlayacak. Merkezi yerleştirme, adayların yerleştirme puanlarına, tercihlerine ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşullarına göre bilgisayarla yapılır. Sistemin esasları da şöyle işler:

        Her programa kılavuzda belirtilen ve bilgisayarla denetlenebilen koşulları taşıyan ve bu programa tercih listesinde yer vermiş adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilir. Yerleştirme puanlarına göre yapılacak yerleştirme işleminde ilgili yerleştirme puanı yüksek olan adaya öncelik verilecek.

        Bir aday, puanları ne denli yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilir. Bu program, adayın yerleştirme puanlarıyla ya da sınavsız geçişle girebildiği en üst tercihidir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz.

        Kayıt hakkı kazanılan programın sonradan değiştirmesi, bir başka deyişle, daha düşük puanla öğrenci alan başka bir programa kaydolması mümkün değildir.

        Kayıt yaptırdığınız bir programa gitmeseniz bile sistemde bu programı kazanmış görünecekseniz. Gelecek yıl sınava girdiğinizde yerleştirme puanınız hesaplanırken Ortaöğretim Başarı Puanı 0.12 katsayıyla değil, 0.06 katsayıyla çarpılacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ