Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Doğu Perinçek: Sümüklü bir adamın peşinden bu kadar generalin gideceğini düşünmedim"

        HABERTURK.COM

        Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Teke Tek'te Fatih Altaylı'nın sorularını yanıtladı. Arkasında ABD'nin olduğunu söylediği FETÖ'cü darbe girişiminin YAŞ'taki tasfiyenin öngörüldüğü için erkene alındığını kaydeden Perinçek, FETÖ'nün belinin kırıldığını, TSK'daki temizlik ile de ordunun özüne döndüğünü söyledi. Ergenekon ve Balyoz'dan tutuklanan subayları da uyaran Perinçek, "Orduyu bunlar ele geçirdiler gibi bir propaganda var. Bunlar maalesef her türlü operasyona zemin hazırlıyor" dedi.

        Perinçek'in açıklamaları:

        "Darbe bağıra bağıra geliyordu. Eylül diye açıklamıştık. YAŞ'ta tasfiye süreci başlayacaktı. Soruşturmalar başlayacaktı. ABD Türk ordusundaki silahlı gücünü kaybediyordu. Erkene alınmak zorunda kaldı.

        Ocak-Şubat ayında tasfiye edileceklerdi. Burada önemli gecikme var. Genelkurmay da bunu yumuşak bir geçişte tasfiye ederiz diye düşünüyordu.

        "BAŞBAKAN'I ARADIM, ULAŞAMADIM"

        Darbenin ilk saatlerinde başarıya ulaşamayacağını gördük. 'Bunlar Amerikancı FETÖ örgütüdür' diye ilk saatlerde söyledim. Binali Yıldırım'ı aradım. Telefonları kapatmıştı ama AKP yöneticilerine, 'Bu FETÖ'cü darbedir, birlikte önleyebiliriz' dedim.

        Halksız bir darbe başarıya ulaşamaz. O zemin Eylül-Ekim'de ekonomik sebeplerle belki oluşacaktı ama acele etmek zorunda kaldılar tasfiye edilecekleri için.

        ERGENEKON VE BALYOZ'DAN TUTUKLANANLARI UYARDI

        Arkadaşlarımız bu sızmayı söylüyorlardı. Şu kadar adamları var falan... Bunu abartmamaktan yanayım. Orduyu bunlar ele geçirmişler gibi propaganda var. Maalesef Ergenekon'dan, Balyoz'dan tutuklu kalmış arkadaşlar yapıyor. Her türlü operasyona zemin hazırlıyor. Buradan uyarıyorum. Yatıyorlar, kalkıyorlar 'FETÖ her yeri ele geçirdi'. Hükümet de örneğin komutanlıkları Milli Savunma Bakanlığına bağladığı zaman toplumda itaat oluşuyor.

        "SÜMÜKLÜ BİR ADAMIN PEŞİNDEN GİTTİLER"

        Sümüklü bir adamın peşinden generaller gidecek falan... Türk subayı modeline oturtamıyorsunuz. Ben bu kadar olduğunu bilmiyordum. Bunların hepsi FETÖ'den değil, bir kısmı emir komuta zinciri altında itaat etti. Bir kısmı bakıyor bunlar kazanacak diye onlara yanaşıyor. Kritik merkezlerde epey yuvalandıkları gözüküyor. Bunlar temizleniyor. TSK tekrar özüne dönüyor."

        "PARTİLER DE TEMİZLENMELİ"

        'Sızma' kavramının doğru olmadığını geçmiş ve bugünkü iktidarlar eliyle devlete yerleştirildiklerini öne süren Perinçek, birçok partide FETÖ ile irtibatlı kişilerin olduğunu belirterek bunların da temizlenmesi gerektiğini söyledi.

        "ABD İLK KEZ BAŞARISIZ OLDU"

        "Amerika yaptı bu darbeyi. Türkiye doğru politika izlese Almanya tepki gösterebilir. Fransa da... Onlar da Rusya'ya yaklaşıyorlar" diyen Perinçek, Türkiye'nin Avrasya siyaseti izlemesi gerektiğini savundu.

        12 Mart ve 12 Eylül'ü de ABD'nin yaptığını söyleyen Perinçek, "ABD tarihinde ilk kez bir darbe girişiminde başarısız oldu" dedi.

        "MİLLİ İRADE DEDİĞİNİZ DEVLETTİR"

        Milli irade kavramı ile ilgili eleştirilerde bulunan Perinçek, şunları söyledi:

        "Hükümetin istediği kadar Atatürk ile problemleri olsun bu darbeyi bastıran güç Mustafa Kemal'in ordusudur. Halkın direnişini alkışlıyoruz ama tankın karşısına tank koyamazsanız. O halk tankın altında kalır. TSK'nın itibarını kıracak propagandalar çok yanlış. Milli irade nedir, devlettir. Devlet-millet karşıtlığı yapıyorlar. Ordu-milleti karşı karşıya koyuyorlar. Milli iradenin bir silahı yoksa milli irade olur mu? Ordu-devlet kavramlarını bilmeden devleti yönetemezsiniz. Türk ordusuna düşmanlık yapanlar devleti yönetemez. Devletin diğer kurumlarından en önemli farkı silahlı yaptırım gücüne sahip olması. Milli irade edebiyatı da bu bakımdan fasa fiso."

        "FETÖ'NÜN BELİ KIRILDI, AMERİKA DA ARTIK DESTEKLEMEZ"

        "FETÖ ezildi. Burada bir dağılma olacak" diyen Perinçek, şöyle devam etti:

        "Çok sıkı bir örgüt olarak görmüyorum. Dinsel bir örgüt değil, çıkar temelinde bir örgüt, Amerika var arkasında. Panik ve uzaklaşma var ezildikleri için. Bir tane örgütü savunan adam yok. Ergenekon öyle mi? İçimizden doğru dürüst hain çıkmadı. Herkes 'Ben vatanı savunuyorum' gibi destan gibi savunmalar yaptı. Bunlarda ise muazzam bir pank var. Bu örgütün beli kırılmıştır ve ayağa kalkma şansı yok. Silahlı örgütleri gitti. Siyasi planda da elebaşları ve suç işleme esasına göre gitmek lazım. Yani kitabını okudu falan diye değil de suça karışana gitmek lazım. Büyük ölçüde bitti. Amerika da artık onları desteklemez.

        "ABD'YE BAĞLILIK DIŞINDA KENDİ PROGRAMLARI YOK"

        Çok büyük bir itibar kayıpları oldu. Bazı kuvvetler yenilir ama yenilse bile itibarları vardır. Nedir bu FETÖ'nün davası? Türkiye'ye neyi getirecek? Sosyalistlerin, Atatürkçülerin hepsinin bir davası var. Bunların Amerika'ya bağlılıkları dışında hiçbir davası yok. FETÖ'nün peşinden gidecek bir halk da yaratamadılar. En sonunda bir iflasla sonuçlanmıştır. İktidar olarak da temizlendi, kuvvet olarak da temizlendi."

        CHP'nin FETÖ'ye karşı geçmişteki tavrını eleştiren Perinçek, şu ifadeleri kullandı:

        "CHP'nin yakın tarihinde FETÖ tehdidi diye bir kavram yok. Adı bile yok. Koskaca Taksim'de miting yaptılar, adını bile kullanmadılar. Sonra bastırıla bastırıla 'FETÖ' dediler"

        CHP'nin geçmişte seyirci kaldığını öne süren Perinçek, "Hatta 2014'ten sonra Gülen ile ittifak yaptılar" ifadesini kullandı.

        "KÖR TAYYİP ERDOĞAN DÜŞMANLIĞI DARBECİLERLE YAN YANA GETİRDİ"

        "(Gülen mi esas tehlike, Tayyip Erdoğan mı esas tehlike?) diye bir soru vardı o zaman. Burada CHP 'Esas tehlike Tayyip Erdoğan' dedi. Bunu dediğiniz zaman Fetullah Gülen ile ittifak yaparsanız" diyen Perinçek, darbe girişimini 'tiyatro' olarak niteleyenlere de hayret ettiğini söyledi. Perinçek, "200'ün üzerinde insan öldü, Meclis bombalanıyor... Kör Tayyip Erdoğan düşmanlığı onları maalesef darbecilerle yan yana getirdi" diye konuştu.

        "ABD TÜRKİYE'DEKİ HALK DESTEĞİNİ KAYBETTİ"

        Darbe girişiminde bulunanların amacının iktidarı ele geçirmek olduğunu kaydeden Perinçek, "ABD Türkiye'deki halk desteğini de kaybetti. Meydanlara çıkanların ana eğilimi Amerikan karşıtlığı" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ