Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 17. yılı

        Tüm Marmara Bölgesi’ni etkileyen ve Ankara ile İzmir gibi uzak bölgelerde de hissedilen, sadece 45 saniye sürüp geçen yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olarak kabul edilen Gölcük merkezli 17 Ağustos 1999 Depremi’nde hayatlarını kaybedenler, felaketin 17. yıldönümünde anılıyor.

        Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler için birçok şehirde anma törenleri düzenlendi. Törenlerde hayatını kaybeden vatandaşlar için saygı duruşunda bulunuldu, dualar edildi.

        Sakarya, Yalova ve Kocaeli gibi depremde en çok can kaybının yaşandığı illerde denize karanfiller bırakıldı.

        17 BİN 480 KİŞİ ÖLDÜ

        Resmi kayıtlara göre Kocaeli’nde 9 bin 477, Sakarya’da 3 bin 891, Yalova’da 2 bin 504, İstanbul’da 981, Bolu’da 270, Bursa’da 268, Eskişehir’de 86 ve Zonguldak il sınırı içinde de 3 kişi olmak üzere toplam 17 bin 480 kişinin can verdiği büyük felakette yüz binin üzerinde insan da evsiz kalmış, yaklaşık 24 bin kişi yaralanırken, birçok kişi de sakat kalmıştı.

        Sadece Kocaeli bölgesinde 17 bin civarında bina depremin ilk dalgasında çökerken, 91 bin konut orta hasar, 102 bin 822 konut az hasar gördü. 14 bin 133 işyeri hasar gördü. depremin ardından bölgede yaklaşık 45 bin prefabrik konut yaptırıldı. 150 binin üzerinde vatandaş kalıcı konutlar yapılana kadar prefabrik ve çadırlarda barındı.

        SAKARYA'DA ANMA ETKİNLİĞİ YAPILDI

        Sakarya'da, 17 Ağustos 1999'da yaşanan Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler için 17 yıl önce felaketin meydana geldiği saat olan 03.02'de anma etkinliği yapıldı. Anma etkinliğine katılan Vali Hüseyin Avni Coş, AFAD görevlilerince afetlerin ardından kullanılan araç ve gereçlerin sergilendiği alanı gezerek yetkililerden bilgi aldı.

        İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü ekiplerince alanda konuşlandırılan Deprem Simülasyon Tırı'nı gezen vatandaşlar, adeta depremi yaşadı. AFAD ekipleri, vatandaşlara deprem anında nasıl hareket etmeleri konusunda uygulamalı eğitim verdi.

        DEPREM ANITI'NDA DUALAR EDİLDİ

        Yalova'da, 17 Ağustos 1999 tarihindeki Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler, 17 sene önce depremin yaşandığı saat olan 03.02'de yapılan törenle anıldı. Kentte depremde yıkılan kimi binaların enkazı üzerine kurulan Deprem Anıtı'nda ilahiler okundu, dualar edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ