Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Vahit Okumuş, Süleymaniye Cami'nin altındaki dehlizleri anlattı

        Mimar Sinan’ın 460 yıllık şaheseri Süleymaniye Camii’nin en ilgi çekici bölümlerinden biri de iki ayrı katmandan oluşan dehlizleri. Sinan’ın kalfalık döneminde 7 yılda tamamladığı muhteşem eseri Süleymaniye Camii, Sinan’ın kendine özgü matematiğini kullanarak inşa ettiği bir eser olarak anılıyor.

        Süleymaniye mimarisi üzerine uzun yıllardır araştırmalar yürüten Vahit Okumuş, caminin altındaki dehlizleri anlattı. Süleymaniye Camii’nin zemininin, ısıtma-soğutma, havalandırma ve su kanalı olmak üzere iki ayrı katmandan oluştuğunu belirten Okumuş, “Zeminin iki metre altında yer alan tünellerin bir kısmı, tarihi eseri yazın serin, kışın sıcak tutması için yapılmış. Almanya’da enerjiden tasarruf sağlamak adına toprağın yazın serin, kışın sıcak tutma özelliğinden istifade edilmeye çalışılıyor. Mimar Sinan bunu 500 yıl önce keşfetmiş” dedi.

        Süleymaniye Camii’nin daha derinlerindeki tünellerinin, yerin kaç metre altında olduğunun henüz bilinmediğini de belirten Okumuş, bu tünellerin yerin altındaki kuyulara bağlı olduğunu, yağmur yağdığında da o kuyuların sularının, deşarj boruları ile tahliye edildiğini anlattı.

        Süleymaniye’nin 6-7 metre altında da tünellerin bulunduğunu ve buralarda hiçbir zaman böcek veya örümcek görülmediğini vurgulayan Okumuş, tünellerdeki hava akımının böcek türündeki canlıların yaşamasını engellediğini belirtti.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ