Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Özel bakımevindeki skandal görüntülere soruşturma

        Antalya'da özel bir yaşlı ve hasta bakımevinde işten çıkarılan bir çalışanın kaydettiği görüntüler görenleri dehşete düşürdü. Görüntüleri kaydeden 37 yaşındaki Songül K., 50 yaşlının barındığı huzureviyle ilgili skandal iddialarda bulundu. Huzurevinde 4 yıl çalıştığını anlatan Songül K., "Son 1.5 yıldır hastalara kötü davranılıyor hatta akli dengesi yerinde olmayanlara şiddet uygulanıyor. Şizofren hastalar dövülüyor. Yaşlılar perişan durumda. Bakımsızlıktan ölenler oldu. Hasta yaşlılar fare ve böceklerle bir arada yaşıyor. Her yerde böcekler olmasına rağmen ilaçlama yapılmıyor. Merkezde yoğun bakım ünitesi yok. Yoğun bakımlık hastalar var, ama bakılamıyor" dedi.

        "HASTALARIN YARALARINI KARINCA SARDI"

        Tek kişi kalması gereken hastaların odalarında başka hastaların da yatırıldığını öne süren Songül K. şu iddialarda bulundu: "Cilt kanseri olan hasta var yüzü yara içinde. Yüzü açıkta ve çok kötü kokuyor. Tek kişi kalması gerekirken başkalarıyla bir arada kalıyor. Elmas teyze vardı alzheimer hastası, karıncalar sarmıştı. Hastalarla ilgilenecek personel çok yetersiz. Bir personelden 27 yaşlıya bakması isteniyor. Hastalara sabahları kurtlanmış zeytin yediriyorlar."

        "MAAŞLARINA EL KOYUYORLAR"

        Huzurevi sakinlerinin yaşlıların emekli ve yaşlılık maaşlarına da el koyduklarını iddia eden Songül K., "Yaşlı insanları bankaya para almaya götürüyorlar o paraları da kendi zimmetlerine geçiriyorlar. O paraların hepsi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan geliyor. Konuyla ilgili Antalya Sağlık İl Müdürlüğü'ne, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na ve Başbakanlık İletişim Merkezi'ne şikayette bulundum" dedi.

        "ŞİKAYET ETTİĞİM İÇİN TEHDİT EDİLDİM"

        Tanık olduğu olaylar karşısında duyarsız kalamadığını ve bunu dile getirdiği için işten çıkarıldığını savunan Songül K. iddialarını şu şekilde sürdürdü: "Huzurevini şikayet ettiğim için arayıp tehdit ettiler. Yaşanan olaylara diğer çalışanlar da şahit oldu. Onlar da herşeyi gördü ama korktukları için ses çıkaramadılar. Bu insanların cezalandırılmaları gerekiyor."

        "İŞTEN ÇIKARILDI, İNTİKAM ALMAK İSTİYOR"

        Bakımevinin sahibi Nuriye Çalış ise görüntüleri basına servis eden eski çalışanlarının işten çıkarıldığı için intikam almak amacıyla asılsız iddialarda bulunduğunu öne sürdü. Görüntülerin kendi huzurevlerinde çekilmediğini iddia eden Çalış, "Şu anda hastanın yüzünde yara bile yok. O hastamızın yüzünde cilt kanseri var. İşletmemiz bakım ve hijyen koşulları konusunda iyidir. Bu konuda titiz davranıyoruz. İşletmemizde yaşlılara kötü muamele yapılması söz konusu bile olamaz. Bu iddialar art niyetli ve asılsız. İsteyen herkes gelip çalışma ortamımızı görebilir" dedi.

        VALİLİK: "İDDİALARLA İLGİLİ BULGUYA RASTLANILMADI"

        Skandal görüntülerin ortaya çıkmasının ardından Antalya Valiliği, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın talimatıyla soruşturma başlattı. Vali Yardımcısı Canan Hançer Baştürk'ün başkanlığındaki bir heyet bakımevine giderek yaklaşık 3 saat incelemede bulundu. İncelemenin ardından konuyla ilgili AntalyaValiliği'nden yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, "İlgili merkezde yapılan denetimde, habere husus konulara dair herhangi bir bulguya rastlanılmamıştır. Bakım merkezinde bulunan engelliler ile görüşmeler yapılmış; merkezin yemek listesi ve numuneleri kontrol edilmiş; denetimin habersiz yapılmış olmasına rağmen, söz konusu bakım merkezinin temizlik ve düzeninin yerinde olduğu görülmüştür" denildi.

        DOKTOR GÖREVLENDİRİLDİ

        Songül K.'nın daha önce de benzer ihbarlarda bulunduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "İlgili şahıs 26 ve 29 Eylül 2016 tarihlerinde ilgili bakım merkezi ile ilgili benzer iddialarını 183 Çağrı merkezine iletmiş; bunun üzerine aynı gün, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Denetim Heyeti'nin söz konusu merkezde habersiz olarak gerçekleştirdikleri denetimde, ihbarın asılsız olduğu tespit edilmiş ve konuyla ilgili tutanak hazırlanmıştır. Ayrıca, bugün (05 Ekim 2016) itibariyle, valimiz Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği tarafından bir doktor heyeti Bakım Merkezindeki hasta ve engellilerin sağlık kontrollerini yapmak üzere görevlendirilmiştir."

        Soner ÖZCAN/ ANTALYA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ