Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 23 yıl tutuklu yargılanan İlhan Çomak hakkında karar açıklandı! İlhan Çomak kimdir?

        Terör örgütü PKK adına eylemlerde bulunduğu gerekçesiyle hakkında kesinleşmiş müebbet hapis cezası bulunan ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) hak ihlali kararı sonrasında yeniden yargılanan İlhan Çomak'ın davası karara bağlandı.

        Mahkeme, 22 yıldır tutuklu bulunan Çomak hakkında eski hükmü vererek müebbet hapis cezasına çarptırdı. Çomak, 8 yıl daha cezaevinde kalacak.

        HABERTÜRK HABER MERKEZİ-DHA

        İLHAN ÇOMAK KİMDİR?

        1973 yılında dünyaya gelenİlhan Çomak, üniversite eğitimine devam ettiği İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü'nde 1994 yılında gözaltına alınmıştır. 16 gün gözaltında tutulan Çomak, iddialara göre önüne koyulan kağıtları imzalamak zorunda kalınca "PKK adına orman yakmak" ve "bölücülük" suçlamalarıyla karşı karşıya kalmıştır. Çomak, suçlamaların kabul edilmesinin ardından tutuklanarak Bayrampaşa Cezaevine gönderilmiştir.

        1994 yılından 1996 yılına kadar cezaevinde tutuklu kalan Çomak'ın cezai hükmü, Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin 2000 yılında verdiği karar ile müebbet hapis olarak güncellenmiştir. Yargıtay'ın da cezayı onamasının ardından Çomak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvurmuştur. AİHM, 2007 yılında bu karara itiraz etmiş ve durumun adil olmadığını, yargılama durumunun yenilenmesi gerekliliğini vurgulamıştır.

        Yargıtay'ın yeni yasalar ve AİHM kararı nedeniyle bozduğu dava, tekrar görülmeye başlanmış ve Çomak davaya katılım gösterebilmek için İstanbul'daki duruşmalara gidip gelmiştir. Her defasında itiraz edilse de karara bağlanamayan dava, 2013 Ocak ayında Yargıtay tarafından neticelendirilmiş ve eski cezanın tekrar onanmasına karar verilmiştir.

        2013 yılının nisan ayında çıkan 4. Yargı Paketi’nde Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin önünde bulunan 220 dosya için yeniden yargılamanın yolu açıldı. Avukatının yaptığı başvuru, mahkemece reddedilip, bir üst mahkeme başvuruyu kabul edildi. 19 Aralık’ta ilk duruşmaya çıkmış, 11 Mart tarihine ertelenen duruşması Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) kaldırılması nedeniyle ertelenmiştir. 2016 yılında tekrar yargılanan Çomak'ın cezası yeniden onanmıştır. İlhan Çomak, 2024 yılına kadar cezaevinde kalmaya devam edecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ