Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ankara Garı'nda anma töreni

        Ankara'da geçen yıl Gar Kavşağı'nda meydana gelen ve 101 kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce kişinin de yaralandığı bombalı terör saldırısının yıl dönümünde, hayatını kaybedenleri anmak için Ankara Tren Garı önünde toplanmak isteyen gruplara polis, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Ankara Garı, Talatpaşa Bulvarı, Ulaştırma Kavşağı ve Kızılay'da gerçekleşen müdahaleler sırasında çok sayıda kişi gözaltına alındı. Polis saldırının gerçekleştiği tren garına giden yolları da sabah erken saatler de kapattı.

        Terör örgütü IŞİD mensubu 2 canlı bomba tarafından 10 Ekim 2015'te "Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi" için yüzlerce kişinin toplandığı Ankara Garı önünde gerçekleştirilen saldırıda yaşamını yitirenlerin anısına düzenlenen program için alana girmeye çalışan bazı gruplara, polis ekipleri biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti.

        YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI

        Ankara Garı önünde gerçekleşen anma nedeniyle polis ekipleri çevrede yoğun güvenlik önlemi aldı. Gara çıkan bütün yollar sabah erken saatlerde trafiğe kapatıldı. Bomba uzmanları ve çok sayıda polis anmanın yapılacağı yerde arama yaptı. Dedektör köpeklerle de alanda arama yapıldı.

        ANKARA VALİSİ VE BERABERİNDEKİ HEYET KARANFİL BIRAKTI

        Ankara Garı önündeki ilk anma Ankara Valisi Ercan Topaca, Ankara Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan ile beraberindeki vali yardımcıları, kaymakamlar, üniversite rektörleri tarafından gerçekleştirildi. Vali Topaca ve beraberindekiler patlamanın gerçekleştiği alana karanfil bırakarak saygı duruşunda bulundu. Anma sonrası gazetecilere açıklama yapan Ankara Valisi Topaca, kanlı saldırıda yaşamını yitirenlerle Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'ndeki Durak Jandarma Karakolu önündeki kontrol noktasına bombalı terör saldırısında şehit olan asker ve sivil vatandaşları rahmetle andığını söyledi.

        TOPACA: ÇAĞIMIZIN ÖNEMLİ SORUNLARINDAN BİRİSİ TERÖRDÜR

        Vali Topaca, şu ifadeleri kullandı:

        "Bugün bir kez daha geçen yıl yaşadığımız acıyı üzüntüyle hatırlıyoruz. Burada kaybetmiş olduğumuz vatandaşlarımızı ve dün aynı şekilde yaşadığımız büyük bir acı var. Askerlerimizi ve vatandaşlarımızı kaybettik. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz, milletimizin başı sağ olsun diyoruz. Bu acıların biran önce dinmesini millet olarak hep birlikte temenni ediyoruz. Biz tabi gerek burada gar meydanında yaşanan terör saldırısını, gerekse ülkemizin değişik yerlerinde ve değişik zamanlarında yaşanan tüm terör saldırılarının menşeine, yapana, yaptıranına bakmaksızın tüm terör faaliyetlerini lanetliyoruz. Bu terörün tüm dünyada, bizim ülkemizde, insanların var olduğu her yerde durmasını temenni ediyoruz. Çağımızın önemli sorunlarından birisi terördür. Bizim ülkemizde bu konuda mücadeleler var. İnşallah bu konuda devlet olarak her türlü tedbiri aldık. Bir kez daha şehitlerimizi rahmetle minnetle şükranla anıyorum. Dünkü yaşanan acı hadiseden dolayı milletimizin başı sağ olsun."

        KÜÇÜK GRUPLARIN ANMA ETKİNLİĞİNE İZİN

        Vali Topaca, Ankara Garı önünde küçük grupların anma etkinliği yapabileceklerini, bunun dışındaki programlara riskler olduğu düşüncesiyle güvenlik nedeniyle izin verilmeyeceğini bildirdi.

        İLK MÜDAHALE TALATPAŞA BULVARI'NDA

        Ankara Garı önünde geçen yıl gerçekleşen bombalı terör saldırısında ölenleri anmak için olay yerine gitmek isteyen gruba polis, Talatpaşa Bulvarı üzerinde biber gazıyla müdahale etti.

        HDP'LİLERİN KONVOYU ARADA KALDI, ARAÇLARI HASAR GÖRDÜ

        Talatpaşa Bulvarı'ndaki müdahale sırasında HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın içinde bulunduğu konvoy arada kaldı. Konvoydaki birçok araç atılan taşlar ve sert cisimlerden dolayı hasar gördü. Bazı aracın camlarının çatladığı görüldü. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da biber gazından etkilendi.

        CHP'Lİ VEKİLLERLE POLİS ARASINDA GERGİNLİK

        Ankara'da anma etkinliğine katılmak için Hipodrom Caddesi Ulaştırma Kavşağı'ndan alana girmek isteyen ve aralarında CHP Milletvekilleri Veli Ağbaba ve Ali Şeker'in de olduğu gruba polis önce dağılın uyarısı yaptı. CHP milletvekilleri grubun alana alınması konusunda polis yetkilileri ile tartıştı. Milletvekillerinin görüşmeleri sürerken polis gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Müdahalelerde çok sayıda kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

        10 EKİM-DER GENEL BAŞKANI COŞGUN: CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK KATLİAMINDA BİZ ANMA YAPAMIYORUZ

        Müdahalenin ardından aralarında CHP ve HDP milletvekilleri, bazı STK temsilcileri ile saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarının bulunduğu grup alana girdi. Grup adına konuşan ve saldırıda hayatını kaybeden Avukat Uygar Coşgun'un eşi, 10 Ekim Derneği Genel Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun anma etkinliğinin valilik tarafından yasaklanmasına ve yapılan müdahalelere tepki gösterdi. Kimsenin acısını yaşamasına izin verilmediğini ve kapılarda liste oluşturulduğunu söyleyen Coşgun, şöyle konuştu:

        "Cumhuriyet tarihinin en büyük katliamında biz anma yapamıyoruz. Biz kortejlerden geçemiyoruz alana. Biz kortejlerin arkasında sinir krizleri geçiriyoruz. Biz yerlerde sürükleniyoruz. Bizim aklımızla oynanıyor. Şimdi burada bir avuç insan yok. Birinci yıldönümün de bu kadar bilançosu ağır bir katliam da bu kadar insanın burada olması çok komik görünüyor. Ama bu alanın dört bir tarafında dostlarımız, ailemiz, arkadaşlarımız polis baskısı görüyor. Onlar orada polis müdahalesi ile karşı karşıyayken bizim burada anma yapmamız öncelikle 10 Ekim ruhuna aykırıdır. Biz bunu böyle hayal etmedik"

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ