Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı FETÖ, hâkim-savcılarına ‘çürük raporu’ dağıtmış

        Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), FETÖ’nün yargı ayağı soruşturmasında önemli bir tespit daha yaptı. FETÖ’cü darbe girişiminin ardından meslekten ihraç edilen ve görevden uzaklaştırılan 4 bini aşkın hâkim ve savcı mercek altına alındı. Kurul incelemelerde ihraç edilen yargı mensuplarından 84’ünün, görevden uzaklaştırılanlardan da 3’ünün ‘Askerliğe elverişli değildir’ raporu aldığını tespit etti.

        MİT SAVCISI DA ‘RAPORLU’

        Bu hâkim ve savcılar arasında Yargıtay ve Danıştay Tetkik Hâkimleri, İdare ve Vergi Mahkemesi üyeleri de bulunuyor. Listede dikkat çeken isimlerden biri eski Anayasa Mahkemesi Raportörü C.Ş. Malatya İdare Mahkemesi üyesiyken 2012’de bu göreve getirilen Ş.’nin, 2005’te Ankara Mevki Asker Hastanesi’nden rapor aldığı belirlendi.

        Bir döneme damga vuran Savcı Sadrettin Sarıkaya’nın da “çürük” raporu aldığı anlaşıldı. FETÖ’nün yargıda egemen olduğu dönemde İstanbul özel yetkili savcılığına atanan Sarıkaya, 7 Şubat 2012’de Müsteşar Hakan Fidan’ın da aralarında bulunduğu 5 MİT görevlisini ifadeye çağırarak büyük bir krize neden olmuştu.

        RAPOR VERENLER DE AÇIKTA

        HSYK; GATA, GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi, Ankara Mevki Hastanesi ve İzmir Asker Hastanesi gibi askeri hastanelerden alınan raporları düzenleyen heyetteki askeri doktorları da tek tek inceledi. Heyette yer alan bazı isimlerin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında ihraç edildiği ya da görevden uzaklaştırıldığı ortaya çıktı. Bu isimlerin çürük raporlarının iptal edilmesi gündeme geldi.

        Fevzi ÇAKIR/ANKARA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ