Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem SON DAKİKA! Cumhuriyet Gazetesi'ne operasyon... Murat Sabuncu gözaltında! cumhuriyet.com.tr

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarlarının da aralarında bulunduğu 11kişi gözaltına alındı.

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, TCK'nın 220/6. maddesi uyarınca "FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçundan yürütülen soruşturma çerçevesinde, aralarında Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve yazar Güray Öz'ün de bulunduğu 13 şüpheli hakkında gözaltı kararı alındı.

        12 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

        Bu doğrultuda şüphelilerin adreslerinde polis ekiplerince arama yapıldı ve Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet gazetesi Yayın Danışmanı Kadri Gürsel,Cumhuriyet Kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, avukat Bülent Utku, yazarlar Hikmet Çetinkaya, Aydın Engin, Güray Öz,Hakan Kara, karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik ve Bülent Yener gözaltına alındı.

        Aydın Engin ve Hikmet Çetinkaya, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirildi. Ankara'da gözaltına alınan Güray Öz'ün İstanbul'a getirileceği öğrenildi.

        Bu arada, soruşturma kapsamında gazetenin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar hakkında, yurt dışında bulunduğu için yakalama kararı çıkarıldığı, Orhan Erinç hakkında da yaşlı olduğu için sadece evinde arama kararı alındığı öğrenildi.

        DÜNDAR HAKKINDA YAKALAMA EMRİ DÜZENLENMESİNE HÜKMEDİLDİ

        Soruşturma kapsamında, Cumhuriyet gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar hakkında, "Almanya'da yaşadığının belirlenmesi, kendisiyle ilgili soruşturma ve kovuşturmaların sonuçsuz kalması için kaçtığı yönünde şüphe uyanması" gerekçeleriyle yakalama emri düzenlendi.

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Dündar hakkında, "terör örgütü üyesi olmamakla birlikte terör örgütü adına faaliyette bulunmak" suçundan yakalama kararı çıkarılması talebini değerlendiren nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği, bu talebi kabul etti.

        CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül ile görüştü
        CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül ile görüştü

        HÜKÜMETTEN İLK AÇIKLAMA

        Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı; "Cumhuriyet gazetesinin yazar kadrosuna yönelik operasyon değil, Cumhuriyet Gazetesi Vakfına ilişkin, Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma var. Ağustos ayının 18'inde başlatılan bir soruşturmadır. Dün itibariyle arama, el koyma ve gözaltı kararları verilmiş, ilgili kişilerle ilgili bu uygulama başlatılmıştır. Devam eden hukuki süreç var, hep beraber bu süreci izleyeceğiz. En kısa zamanda sürecin sonucunu göreceğiz."

        "DEMOKRASİYİ SAVUNMAK HEPİMİZİN ORTAK GÖREVİDİR"

        Cumhuriyet Gazetesi'nin Ankara temsilciliğinde açıklamalarda bulunan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Medya üzerine baskı kurmak gibi bir olayla karşı karşıya kaldık. Parlamento'dan alınan yetkilerle KHK çıkararak bir anlamda anayasal düzen değiştirilmek istendi. Eğer Türkiye bugün bu durumla karşı karşıyaysa bunda Anayasa Mahkemesi de sorumludur. Tarihine baktığımızda Cumhuriyet Gazetesi her darbe sonrasında en çok bedel ödeyen gazetedir. Bu toplumun bütün aydınlarına sesleniyorum. Demokrasiye ve özgürlüklere hep birlikte sahip çıkmak zorundayız, Cumhuriyet gazetesine sahip çıkmak zorundayız. Ben demokrasiyi hep savundum, özgürlükleri hep savumdum, hapisteki gazetecileri savumdum ve savunmaya devam edeceğim. Demokrasiyi savunmak hepimizin ortak görevidir." dedi.

        Aydın Engin
        Aydın Engin
        Hikmet Çetinkaya
        Hikmet Çetinkaya

        SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇİRİLDİLER

        Sabah saatlerinde gözaltına alınan Cumhuriyet gazetesi yazarı Aydın Engin sağlık kontrolünün ardından polis eşliğinde hastane bahçesine çıktı ve burada bir süre oturarak sivil aracın gelmesini bekledi. Aydın Engin, sivil polis aracının gelmesinin ardından sorgulanmak üzere emniyete götürüldü.

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Hikmet Çetinkaya sağlık kontrolünden geçirildi.

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Cumhuriyet Gazetesi yöneticisi 13 isim hakkında "terör örgütü FETÖ ve PKK adına faaliyette bulunmak" suçundan gözaltı kararı kapsamında gazete yazarlarından Hikmet Çetinkaya sabah saatlerinde gözaltına alındı. Çetinkaya, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildi.

        Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınan avukat Mustafa Kemal Güngör sağlık kontrolünden geçirildi. Güngör, sağlık kontrolünün ardından emniyet müdürlüğüne götürüldü.

        Karikatürist Musa Kart
        Karikatürist Musa Kart

        CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI'NIN AÇIKLAMASI

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından soruşturmaya ilişkin yapılan açıklamada, Cumhuriyet gazetesinin ve gazetenin imtiyaz sahibi konumundaki vakıf yöneticileri hattında PKK/KCK ve FETÖ/PDY terör örgütlerine müzahir olduklarına, 2 Nisan 2013 tarihli yönetim kurulu toplantısında alınan vakıf üyeliğine seçim kararının usulsüz olduğuna, 15 Temmuz darbe girişiminden kısa bir süre önce darbe meşrulaştırıcı yayınlar yapıldığına dair iddia ve tespitler üzerine, "FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçlarından bir kısım şüpheliler hakkında 18 Ağustos'ta soruşturma başlatıldığı belirtildi.

        Açıklamada, soruşturma kapsamında alınan MASAK ve Vakıflar Genel Müdürlüğü bilirkişi raporları doğrultusunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosunun talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğinden şüpheliler hakkında arama ve gözaltı kararı alındığı, soruşturmanın devam ettiği kaydedildi.

        GAZETENİN YAYIN POLİTİKASININ TESPİTİNE YÖNELİK BİLİRKİŞİ RAPORU

        Hakimlik kararında, Yeni Gün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık Anonim Şirketi (Cumhuriyet Gazetesi) ve gazetenin imtiyaz sahibi Cumhuriyet Vakfı yöneticileri hakkında FETÖ/PDY ve PKK/KCK silahlı terör örgütlerine müzahir olduklarına dair soruşturma başlatıldığı hatırlatılarak, şüpheliler hakkında İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne (TEM) tüm bilgi, belge ve delillerin araştırılması, sonucunun cumhuriyet başsavcılığına bildirilmesi talimatı verildiği aktarıldı.

        Kararda İstanbul TEM'e, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından düzenlenen iki mali analiz raporu, İstanbul Vakıflar Birinci Bölge Müdürlüğünce ve Vakıflar Genel Müdürlüğünce düzenlenen 3 araştırma, bir baş müfettiş raporları, bu raporlar hakkında tanzim edilen bir bilirkişi raporu, ayrıca gazetenin yayın politikasının tespitine yönelik tanzim edilen açık kaynak bilirkişi raporu ve ek bilirkişi raporu ile şüpheli Can Dündar'ın kullanımında bulunan telefonlara ait HTS raporlarının da gönderildiği belirtilerek, bunların soruşturma kapsamında değerlendirilmesi talimatı verildiği kaydedildi.

        "TERÖR ÖRGÜTÜ PROPAGANDASI" SUÇU

        Gazete ve gazetenin imtiyaz sahibi olan Cumhuriyet Vakfı yöneticileri hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 220/6. maddesinde yer alan, "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" ve TCK'nın 220/8. maddesinde belirtilen "örgütün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek ve övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propaganda yapmak" suçlarından, belirtilen örgütler adına suç işledikleri yönünde kuvvetli suç, şüphe ve delillere ulaşıldığı aktarılan kararda, şüpheli Dündar'ın da söz konusu soruşturmanın önemli şüphelilerinden biri olduğu ifade edildi.

        Kararda, Dündar hakkında, üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu ve delillerin henüz tam olarak toplanmamış olması, atılı suçun yasada öngörülen cezasının üst sınırı, atılı suçu işlediğine dair suç şüphesinin varlığını gösteren delillerin varlığı, şüphelinin Almanya'da yaşadığının belirlendiği, hakkındaki soruşturma ve kovuşturmaların sonuçsuz kalması için kaçtığı yönünde şüphe uyandığı, suçun ağırlığı ve önemi dikkate alınarak yakalama emri düzenlenmesine hükmedildiği bildirildi.

        AKIN ATALAY YURTDIŞINA ÇIKMIŞ

        Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarları hakkında yürütülen soruşturma kapsamında, hakkında gözaltı kararı bulunan gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay'ın dün Almanya'nın Köln kentine gittiği tespit edildi.

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosunca yürütülen soruşturma çerçevesinde, Turhan Günay, Bülent Utku, Aydın Engin, Mehmet Murat Sabuncu, Hikmet Aslan, Hakan Karasinir, Bülent Yener, Güray Tekin Öz, Mustafa Kemal Güngör, Hacı Musa Kart, Önder Çelik, Kadri Gürsel, Akın Atalay ve Günseli Özaltay hakkında ''FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" ve ''Örgütün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propaganda yapmak" suçundan gözaltı kararı verildi.

        Hakkında gözaltı kararı bulunan Akın Atalay ve Günseli Özaltay dışındaki şüphelilerin yakalama işlemleri sürüyor. Şüpheli Özaltay'ın adresinde bulunamadığı, diğer şüpheli Akın Atalay'ın ise dün Almanya'nın Köln kentine gittiği belirlendi.

        Soruşturmada 16 kişinin adı yer alıyor.

        CUMHURİYET GAZETESİ İMTİYAZ SAHİBİ AÇIKLAMA YAPTI

        Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Gazete İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç bugün yaşanan gözaltılarla ilgili açıklama yaptı. Cumhuriyet Gazetesi'nden 14 kişinin gözaltına alındığı bilgisini veren Erinç,Cumhuriyet Gazetesi gazetedir ve gazetecilik suç değildir dedi.

        "CUMHURİYET GÜCÜNÜ OKURDAN ALIR"

        Cumhuriyet Gazetesi'nin ilk yayınından bu yana hiçbir hükümet ve partinin gazetesi olmadığını belirten Erinç açıklamasını şöyle sürdürdü Cumhuriyetin, Atatürk devrim ve ilkelerinin açtığı “aydınlanma yolunda, aklın bağnazlıktan, bilimin dinden bağımsızlaşması, laiklik ilkesinin toplumca benimsenmesi için çaba gösteren bir gazetedir. Gerçek budur ve bundan ibarettir. Cumhuriyet Gazetesi laik, demokratik ve sosyal hukuk devletinin vazgeçilmezliği ve insan haklarının korunması için gazetecilik çizgisinden hiç ödün vermemiştir. Demokrasinin savunuculuğunu yapan Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıt bir gazetedir. Gücünü okurlarından alır. Cumhuriyet Gazetesi hiçbir güç tarafından teslim alınamayacak olan gazetecilik inancıyla yayın hayatını sürdürür ve sürdürecektir.

        "FETÖ SORUŞTURMASINI HAYRETLE KARŞILIYORUZ"

        İleri sürülen suçlamalara yanıt vermeyi dahi doğru bulmadıklarını, zul saydıklarını belirten Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Gazete İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç, Ancak bilinen bir gerçeği tekrarlayalım. Ülkemizde yıllarca Fetullah Gülen ve cemaat yapılanmasının Türkiye Cumhuriyeti için ne kadar büyük bir tehlike olduğunu, temel amacının laikliği ortadan kaldırarak Türkiye Cumhuriyeti'ni yıkmak ve ele geçirmek suretiyle İslam devleti kurma çabalarının önlenmesi için yaptığı yayınların halkın gerçekleri öğrenmesi amacıyla yapıldığını herkes bilir. Aksi inkar edilemez nitelikte bu yayınlarla kamuoyunu bilgilendiren Cumhuriyet Gazetesi Vakıf ve Yönetiminin ve yazarlarının “FETÖPDY ile PKKKCK terör örgütlerine “müzahir oldukları ve “üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işledikleri iddiasıyla soruşturma başlatılmış olmasını hayretle ve endişeyle karşılıyoruz diye konuştu.

        Basın özgürlüğü, laik, demokratik, sosyal hukuk devleti ilkeleri ve temel insan hak ve özgürlükleri, evrensel hukuk ilkeleri korunmalıdır diyen Erinç açıklamayı şöyle sürdürdü Terör örgütleri adına suç işlemek, 15 Temmuz darbe girişimini meşrulaştırma amacına yönelik yayın yapmak gibi inanılması ve kabul edilmesi güç iddialara dayalı yakalamagözaltı el koyma işlemlerini kabul edilemez, hukuka aykırı işlemler olarak değerlendiriyoruz. Hukuk güvenliğini ortadan kaldırmaya yönelik işlemler kabul edilemez.

        "SORUŞTURMALARA ALIŞIĞIZ"

        Basın suçları nedeniyle açılan soruşturmalara alışık olduklarını söyleyen Erinç, Haberler nedeniyle yazar ve muhabirlerimizin Basın Savcılığına çağrılarak ifadelerine başvurulmaları da çok doğaldır. Ancak bu kez Cumhuriyet Gazetesi Vakıf yöneticileri ve yazarları için uygulanan, sabah baskını şeklinde gerçekleşen yakalamagözaltına almaarama işlemleri söz konusudur. İfadelerine başvurmak için çağrıldıklarında her zaman gelebilecek olan Vakıf Yöneticileri ve Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni başta olmak üzere gazetemiz yazarları hakkında uygulanan bu işlemleri, Cumhuriyet Gazetesi'nin yayınına son verme girişiminin başlangıcı olarak görüyoruz. Böyle bir girişim hukuk güvenliğini, basın özgürlüğünü ortadan kaldırır dedi.

        "AMAÇ GAZETENİN YAYININA SON VERME"

        Hukuki dayanağı bulunmayan ve gibi inandırıcılıktan uzak iddiaların Cumhuriyet Gazetesi'nin yayınına son vermek amacını taşıdığını iddia eden Erinç açıklamasını şu sözlerle tamamladı Basın özgürlüğüne ve halkın haber alma, gerçekleri öğrenme hakkına açıkça aykırıdır. Cumhuriyet Gazetesi hakkında başlatılan operasyonlardan ve Cumhuriyet Gazetesi'ni susturma çabalarından derhal vazgeçilmelidir. Cumhuriyet Gazetesi'nin, gazetemizin yayınına son verme çabalarını şiddetle kınıyoruz. Tam bir kesinlikle ifade edelim. Cumhuriyet Gazetesi hiçbir darbe döneminde, hiçbir güç tarafından nasıl teslim alınamadıysa, dün Fetullahçı savcı ve yargıçlarla ve onların emrindeki güçlerle nasıl mücadele ettiyse, bugün de nereden ve kimden gelirse gelsin her türlü baskıyla sonuna kadar mücadele edecek güçtedir. Mücadelemizin okurlarımızla ve dayanışmayla süreceğine inanıyoruz. Cumhuriyet Gazetesi'nin yöneticileri ve yazarları gözaltına alınmış olsa bile demokrasi ve özgürlük mücadelesini gazetemiz sonuna kadar sürdürecektir. Cumhuriyet Gazetesi'ni yalnız bırakmayan tüm okurlarımıza, demokrasiye ve Türkiye'nin aydınlık geleceğine olan inançlarıyla tüm baskılara karşı direnen Cumhuriyet Gazetesi ile dayanışma içinde bulunan herkese teşekkür ediyoruz.

        Evine gelen polislerin kendisi için bir gözaltı kararının olmadığı bilgisini verdiklerini söyleyen Orhan Erinç, Evde arama yaptılar. Cep telefonumu, İpad'ı mı, kızlarımın laptoplarını aldılar dedi. Erinç, gazetenin yarın her şeye rağmen çıkacağı bilgisini de verdi.

        AA-DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ