Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Cumhuriyet Gazetesi soruşturmasında 9 tutuklama

        Cumhuriyet Gazetesi yöneticileri ve yazarlarına yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan 13 kişiden aralarında Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, yazar Kadri Gürsel'in de bulunduğu 9 kişi, "Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçundan tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. 9 ismin sulh ceza hakimliğindeki işlemleri tamamlandı. Zanlıların hepsi tutuklandı.

        Gazetenin muhabese müdürü Günseli Özaltay ile eski muhasebe müdürü Bülent Yener ise serbest bırakıldı. Yazarlar Hikmet Çetinkaya ile Aydın Engin ise sağlık sorunları ve yaş durumu gerekçe gösterilerek adli kontrol talebiyle serbest bırakılmaları istendi.

        "PKK/KCK ve FETÖ/PYD terör örgütleri adına suç işledikleri" iddiasıyla, gözaltına alınan Cumhuriyet Gazetesi yöneticileri ve yazarlarının emniyette yapılan savcılık sorguları tamamlandı. Savcılık, Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Hakan Karasinir, Bülent Utku, Güray Tekin Öz, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik, Kitap Eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay ile yazar Kadri Gürsel ve Karikatürist Musa Kart hakkında, "Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçundan tutuklanmalarını istedi. Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu dahil 9 kişi tutuklandı.

        Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nin Cumhuriyet Gazetesi'nin 9 yöneticisi hakkında tutuklama kararı vermesinin ardından, adliye önünde geniş güvenlik önlemleri alındı. Polis minibüsü ile adliyeden çıkartılan Cumhuriyet Gazetesi Yöneticileri, Silivri Ceza İnfaz Kurumu'na gönderildi.

        Gazetenin muhabese müdürü Günseli Özaltay ile eski muhasebe müdürü Bülent Yener ise savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldı. Yazarlar Aydın Engin ile Hikmet Çetinkaya'nın ise sağlık sorunları ve yaş durumu gerekçe gösterilerek adli kontrol talebiyle serbest bırakılmaları istendi.

        • Soruşturma kapsamında, yurt dışında bulunan Can Dündar ile Akın Atalay hakkında da yakalama kararı verilmişti.

        SUÇLAMALAR BELLİ OLDU

        Gazetenin genel yayın yönetmeni Murat Sabuncu'nun da bulunduğu 11 şüpheli hakkındaki suçlamalar belli oldu.

        Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, şüpheliler hakkında hazırlanan sevk yazısında, terör örgütleri FETÖ/PDY ve PKK'nın Türkiye'deki örgütlenmelerine ilişkin bilgi verilerek, FETÖ'nün 15 Temmuz'da darbe girişiminde bulunduğu anımsatıldı.

        Manipülasyonun tanımına yer verilen sevk yazısında, medya aracılığıyla manipülasyon yapıldığı vurgulanarak, ''Medyanın görevi bilgi ve haber aktarmaktır. Manipülasyonla gerçeği perdeleyip terör örgütlerinin amacına uygun hareket etmek, iç kargaşa çıkartmak ve ülkeyi yönetilemez hale getirmek gazetecilik değildir.'' denildi.

        Yazıda darbeye teşebbüs etmenin, devletin güvenliğine ilişkin, siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla temin etme ve açıklamanın basın özgürlüğü olmadığı, bizzat "basın özgürlüğü" adı altında psikolojik operasyon olduğu kaydedildi.

        ZAMAN GAZETESİ İLE AYNI MANŞET

        ''Tüm bu çerçevede Cumhuriyet gazetesinin son 3 yıldır yaptığı manipülasyonla gerçeği perdeleyip, terör örgütleri FETÖ/PDY ve PKK/KCK'nın amacına uygun hareket ederek, iç kargaşa çıkartmaya ve ülkeyi yönetilemez hale getirmeye yönelik haberlere imza attığı'' belirtilen sevk yazısında, dosyada delil olarak bulunan haberlerin gazetede yayımlandığı, FETÖ'nün yayın organı Zaman gazetesi ile aynı başlıkları manşet attıklarına işaret edildi.

        Cumhuriyet Vakfına ilişkin bilirkişi raporuna da yer verilen yazıda 18 Şubat 2014'te yeterli sayıya ulaşmadan yapılan toplantıda alınan kararla oluşturulan yönetim kurulu üyelerinin seçilmemiş sayıldığı, bu nedenle de vakfın fiil ehliyetini kaybettiği değerlendirilerek, vakfın fiil ehliyetini kazanabilmesi için vakıf senedine göre yeniden toplantı yapılması ve yönetim organının oluşturulması gerektiği aktarıldı.

        Sevk yazısında bilirkişi raporuna dayanılarak, "Cumhuriyet Vakfının yönetim kurulunun ele geçirilmeye çalışıldığı" ifade edildi.

        Dosyadaki deliller birlikte değerlendirildiğinde, şüphelilerin silahlı terör örgütleri PKK ve FETÖ'nün hiyerarşik yapılanmalarına dahil olmadıkları ancak son 3 yıllık süreçte darbe girişiminde bulunan FETÖ ve etnik kökene dayalı devlet kurmayı amaçlayan PKK'nın amaçları doğrultusunda yardım ettikleri ve bu örgütlerin propagandasını yaptıkları öne sürüldü.

        MURAT SABUNCU VE AYDIN ENGİN'İN ABANT TOPLANTILARINA KATILMASI

        Sevk yazısında, gazetenin genel yayın yönetmeni Murat Sabuncu ile yazar Aydın Engin'in, FETÖ bünyesinde faaliyet gösteren Gazeteciler ve Yazarlar Vakfının Abant toplantılarına katıldığı vurgulandı.

        Şüphelilerden Aydın Engin ve Hikmet Çetinkaya'nın, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Erkan Tufan Aytav ile görüştükleri, görüşme sonrasında ''Fuat Avni'nin'' yazdıklarını manşetlere taşıdıkları belirtilen sevk yazısında, şüpheli Çetinkaya ve Engin'in köşe yazılarında silahlı terör örgütlerini övücü ve destekleyici ifadelere yer verdikleri kaydedildi.

        Aydın Engin: Ben kıdemli bir basın sanığıyım. Murat Sabuncu, 'Halkımızın ve okurlarımızın önünde saygıyla eğiliriz. Başka kimsenin de önünde eğilmeyiz' dedi, öyle oldu

        Çetinkaya'nın Zaman gazetesine verdiği röportajda, ''40 yıldır izliyorum, Gülen hareketi terör örgütü değildir. Gülen cemaatine yapılan operasyon baskıcılığın, daha açıkcası faşizmin göstergesidir'' şeklinde beyanlarda bulunduğu bildirilen sevk yazısında, aynı soruşturma kapsamında haklarında yakalama kararı bulunan Can Dündar ile Akın Atalay'ın yurt dışında firari olmaları, bu nedenle şüphelilerin de kaçma ihtimali bulunduğu için tutuklanmaları yönünde karar verilmesi talep edildi.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ