Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Kastamonu'da 3 bin 500 yıllık mezar tespit edildi
        1

        Kastamonu'nun Daday ilçesi Elmayazı köyündeki 3 bin 500 yıllık kurganda yapılan kazılarda 24 mezar ortaya çıkarıldı

        2

        Bartın Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yıldırım:- "Buradaki örneğimiz Orta Anadolu için önemliydi. Oldukça farklı bir durumla karşılaştık. 3 bin 500 yıl öncesine ait 24 mezar ortaya çıkarıldı"- "Anadolu'da daha önce 24 kişinin gömülü olduğu bir kurganla karşılaşılmamıştı. Bu da burada sıra dışı bir olayın olduğunu gösteriyor"

        3

        Kastamonu'nun Daday ilçesi Elmayazı köyündeki 3 bin 500 yıllık kurganda (ilkçağda gömüt üzerine toprak yığma yoluyla oluşturulan küçük tepe) yapılan kazılarda 24 mezar bulundu.

        4

        Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi kazı danışmanı Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgedeki çalışmalarına kaçak kazı yapıldığı ihbarı üzerine 2012 yılında başladıklarını söyledi.

        5

        Kazının Kastamonu Müze Müdürlüğü gözetiminde Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle gerçekleştirildiğini bildiren Yıldırım, 10 kişilik ekiple sürdürdükleri kurgandaki çalışmaların tamamlandığını belirtti.

        6

        Kurganların genellikle anıt mezarlık olarak tek kişi için yapıldığına dikkati çeken Yıldırım, Daday'daki kazıda ortaya çıkarılan kurganda ise 24 mezarın bulunduğunu ifade etti.

        7

        Bu durumun kendilerini de şaşırttığını dile getiren Yıldırım, şunları belirtti:"Kars'ta, Erzurum'da örnekleri var. Buradaki örneğimiz Orta Anadolu için önemliydi. Oldukça farklı bir durumla karşılaştık. 3 bin 500 yıl öncesine ait 24 mezar ortaya çıkarıldı. Bunlar cenin pozisyonunda doğu-batı doğrultusunda yatırılmıştı.

        8

        Kadın, erkek ve çocuk iskeletleri var. Büyük ihtimalle hastalık ya da bir savaş nedeniyle ölünce buraya gömülmüşler. Anadolu'da daha önce 24 kişinin gömülü olduğu bir kurganla karşılaşılmamıştı.

        9

        Bu da burada sıra dışı bir olayın olduğunu gösteriyor. Kurganın Hititler dönemine ait olduğunu sanıyoruz. Hititler'in yıkılış döneminde toplu ölüm meydana gelmiş olabilir.

        10

        "Yıldırım, iskeletler üzerinde çeşitli çalışmaların yapılacağını, kaç yaşında öldüklerinin ve ölüm nedenlerinin tespit edilmeye çalışılacağını anlattı.İskeletlerle ilgili karbon testi de yapmayı düşündüklerine işaret eden Yıldırım, "Kazı çalışmamızı 50 metrekarelik bir alanda gerçekleştirdik.

        Bu mezar anıtı bizim için çok önemli. Bir kişi için yapılan mezarda 24 kişinin gömülmesi, burada farklı bir olayın meydana geldiğini gösteriyor. Bu sorulara cevap bulmak için çalışmalarımız devam edecek." ifadelerini kullandı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ