Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Binali Yıldırım ve Devlet Bahçeli bugün görüşüyor

        CUMHURBAŞKANLIĞI sistemini öngören Anayasa değişikliğinde en kritik aşamaya gelindi. Başbakan Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi bugün 14.00’te Çankaya Köşkü’nde ağırlayacak. Görüşmede, iki parti arasındaki son pürüzler değerlendirilecek. Bu kritik görüşme öncesi AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplandı. Yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından Parti Sözcüsü Yasin Aktay açıklamalarda bulundu. Aktay, özetle şunları söyledi:

        ÖZLENEN İŞBİRLİĞİ: Bu çalışmayı AK Parti tek başına yürütmüyor. MHP Genel Başkanı Bahçeli ile Başbakan’ımızın beraber yürüttükleri bir diyalog. Her iki tarafın kurulları var. Bizde bu işi yürüten Genel Sekreterimiz Abdulhamit Gül’ün verdiği bilgiler istikametinde şunu söyleyebiliriz. İki parti arasında Türk siyasetinde özlenen, model alınabilecek bir işbirliği yürütülüyor. Siyasette bir parti “Her şey benim istediğim gibi olacak” diyemez.

        2 REVİZYON YAPILDI: Çalışma çok da uzamış değil. 10 Kasım’da Başbakan’ımızla Bahçeli bir araya geldi. AK Parti’nin önerisi sunuldu. 21 Kasım’da MHP, bu metin üzerinde kendi önerilerini, eleştirilerini getirdi. 24 Kasım’da AK Parti’nin revize edilen metni sunuldu. Son olarak 28 Kasım’da yazılı olarak da bir daha revizyonlar iletilmiştir.

        ADI CUMHURBAŞKANLIĞI: Yarın da Bahçeli ile Başbakan’ımız bir araya gelecekler. Öyle zannediyorum ki yarın itibarıyla metne son şekli verilerek en kısa zamanda TBMM’nin gündemine sunulacaktır. Metin şu an itibarıyla içeriğine giremeyeceğimiz bir metin, henüz son noktasına varmadığı için. Ama ilk etapta 3 seçeneğimiz vardı. 2’si elendi. Tamamen yönetim şekline odaklanmış bir revizyon. Yine adı Cumhurbaşkanlığı olacak.

        HİÇBİRİ TARAFSIZ DEĞİL: (Cumhurbaşkanı’nın partisiyle ilişkisi konusunda pürüz iddiası) Bir pürüz yok ortada. Kamuoyunun beklediği gibi bir kriz veya anlaşmazlık yok. Evet, bazı görüş farklılıkları elbette ki var. Ama bu farklılıklar yine diyalog içinde çözülebilecek nitelikte. İki taraf da olumlu yaklaşıyor, kaygılarını samimiyetle ifade ediyor. Cumhurbaşkanı’nın fiilen partisi ile ilişkisi var. AK Parti bütün üyeleriyle Cumhurbaşkanı’mızın arkasında duruyor. Geçmiş dönemlerde Cumhurbaşkanlarının tarafsızlığı da tamamen göstermelikti. Hiçbir Cumhurbaşkanı, hiçbir zaman tarafsız davranmamıştır. Anayasa metnini dürüst, gerçeklerle bağdaşan bir duruma oturtmaya çalışıyoruz. MHP’nin yaklaşımı bundan çok farklı değil. İnşallah yarın kamuoyuyla bu belki de paylaşılacaktır.

        DEKLARE EDİLEBİLİR: İki liderin görüşmesinde nasıl bir karara varılır, bilemem. Büyük bir ihtimalle mutabık olunan bir metin deklare edilebilir. Mutabık olunan metin ortaya çıkarsa, AK Parti kamuoyuna daha iyi tanıtılması için bütün faaliyetleri yapacaktır.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ