Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika İşte TBMM'ye sunulan Anayasa teklifi!

        AK Parti ve MHP'nin uzlaştığı yeni Anayasa teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Cuma günü sunulması beklenen ancak gerekçe yazımı nedeniyle Cumartesi gününesarkan teklifin son hali önce MHP'ye gitti. MHP'nin incelediği, 316 AK Partili vekilin imzasını taşıyan teklifAK Parti Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Naci Bostancı ve Mehmet Muş ile Genel Sekreter Abdulhamit Gül tarafından TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a sundu.

        Elitaş, teklifi Kahraman'a sunarken yaptığı konuşmada, "Sayın Başbakanımız dahil olmak üzere 316 milletvekilimizin imzasıyla Meclis Başkanlığımıza teslim ediyoruz. Vatanımıza, milletimize hayırlı uğurlu olsun." dedi.

        Kahraman da teklifi alırken, "Hayırlı uğurlu olsun. Sonuçlarının hayırlara vesile olmasını diliyorum. 316 imza var. Muhteviyatına ilişkin açıklamayı sanıyorum basına yapacaksınız. Çalışmaya katılan bütün arkadaşları tebrik ediyorum. Cumhuriyetimizin, devletimiz için bir yeni başlangıç daha oluyor, yeni bir dönem oluyor. Bugüne kadar 18 değişiklik olmuştu. Bu 19. ve köklü bir değişiklik... Öyle olmasını diliyorum. Tebrik ediyorum." diye konuştu.

        "PARTİLİ CUMHURBAŞKANI"

        Yürütme yetkisinin cumhurbaşkanında bulunacağını öngren teklifte "Cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar ve üst düzey kamu görevlilerini atamaya yetkili olacak" denildi. Teklife göre Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiği kesilmeyecek. En az yüz bin seçmen tarafından da Cumhurbaşkanlığına aday gösterilme imkanı getirilecek.Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri, yetkileri ve teşkilat yapıları Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenecek.

        VEKİL SAYISI VE YEDEK VEKİLLİK

        Milletvekili sayısı 600'e çıkarılacak. Ara seçimler kaldırılacak, yedek milletvekilliği sistemi getirilecek.

        SEÇİMLERİN YENİLENMESİ

        TBMM veya Cumhurbaşkanı tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilebilecek. Bu kararın verilmesi halinde seçimler birlikte yapılacak; yasama ve yürütme seçimleri aynı gün gerçekleştirilecek.

        Anayasa müzakerelerini yürüten AK Partili Abdülhamit Gül ile MHP'li Mehmet Parsak ortak açıklamayla teklife ilişkin detayları duyurdu.

        TEKLİFİN TAM METNİ

        ABDÜLHAMİT GÜL: KUVVETLER AYRILIĞININ SAĞLANDIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ

        Abdülhamit Gül, bunun tarihi bir gün olduğunu ve bu değişikliğin bütün vatandaşlara hayırlı olmasını diledi. Özellikle Türkiye'de 2007 yılında yapılan referandum sonrası fiili durumun ortaya çıktığını anlatan Gül, Türkiye'de bir hükümet sistemi krizi olmamasının nedeninin iktidarda AK Parti'nin olması dolayısıyla olduğunu ifade etti. Yürütmeyi halkın tayin ettiği bir değişiklik konusunda ihtiyacın zaruri olduğunun ortaya çıktığını anlatan Gül, "Bu anlamda yapılan değişiklik esas itibarıyla yasamanı, yürütmenin güçlendirildiği, yargının da bağımsız ve tarafsız olduğu, kuvvetler ayrılığının sağlandığı bir hükümet sistemi anlamındaki değişikliklerdir. Yaklaşık 70 maddeyi ihtiva eden, burada da özellikle sistemden kaynaklı birtakım ibare değişikliği, yeni anayasa anlamında bir değişiklik değildir" ifadelerini kullandı.

        "UZLAŞI METNİ"

        "Sistem değişikliğinden dolayı kalkması gereken birtakım ibarelerin kalktığı toplam 21 maddelik anayasa değişikliği teklifimizi AK Parti olarak sunduk" diyen Gül, "Bu süreçte MHP'den çok değerli meslektaşımız, Mehmet Parsak ile yoğun çalışmalar yaptık. Yoğun çalışma süreçleri oldu. Bu metin uzlaşı metnidir. Türkiye'nin özellikle 15 Temmuz darbe kalkışması sonrasında milletin siyasetten beklediği bir ödevi yerine getirme misyonunu taşımaktadır. Milletimiz o gece devletine, milletine, ülkesine bağlılığını, bekasını savunarak bize dedi ki, 'Ey siyasetçiler, siz de anayasadaki vesayet anlamında, bu konudaki krizleri ortadan kaldırın' diye ödevler verdi" şeklinde konuştu.

        SEÇİLME YAŞI 18

        Gençlerin anayasası denilebilecek bir anayasanın olacağına işaret eden Gül, "Seçilme yaşını 18'e indiriyoruz. Bununla birlikte genç bir anayasa, dinamik bir anayasa, gençlerimizin de dinamizmlerinin siyasete yansıyacağı bir anayasa olacak. Yine, güçlü yasama ve yürütme dedik. Bu arada özellikle mini anayasada yine Mehmet Bey'in de bulunduğu, CHP'den Bülent Tezcan Bey'in de bulunduğu bir çalışma yaptık. Orada 7 madde üzerinde anlaşmıştık. Bu maddeler de bu anayasa değişikliği teklifimiz içerisine derç edilmiştir. Bu da çok tarihi bir anlaşmadır. Çünkü, CHP'nin de bu anlamda ortak mutabık kaldığımız maddeleri, özellikle yargıya ilişkin, bu maddeleri de buraya koyduk. Bu anayasa değişikliğinin diğer önemli yanı, hukuk devleti ilkesi bakımından tarihi bir değişikliği ifade etmektedir. Anayasanın 9'uncu maddesindeki yargıya tarafsız ibaresi eklenerek, bağımsız ve tarafsız yargı vurgusu sembolik anlamla beraberdi, çok her iki parti olarak önemsediğimiz bir vurgudur" diye konuştu.

        Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:

        "Askeri ve sivil yargı ayrımını ortadan kaldırarak hukuk devleti adına çok önemli bir durum. Yine, HSYK konusunda bir mutabakat gerçekleştirdik. Mini anayasa sürecinde yapamamıştık ama HSYK'da da kürsü seçimini kaldırarak, yargıdaki kamplaşmayı ortadan kaldırmak ve Meclis'in HSYK üyelerini seçme imkanını getirerek parlamentonun daha da güçlendirildiği bir teklif metnimiz vardır. Bu, bir ortak mutabakat, bir milli mutabakat. Türkiye'ye özgü, Türkiye'nin ihtiyaçlarına ve hükümet tecrübelerine yönelik olarak her iki partinin ortak uzlaşı metnidir. Bu konuda beraber bu taşın altına elimizi koyduk."

        MEHMET PARSAK: ANAYASAMIZ TÜRK ANAYASASI

        Tam mutabakat çerçevesinde teklif AK Parti grubu tarafından arz edilmiştir. Tüm siyasi partilerin programlarında artık anayasanın yenilenmesi yönünde söz verilmiştir. Anayasanın yenilenmesi çalışmaları hiçbir zaman gündemden düşmemiştir. Anayasamız Türk anayasasıdır. Anayasamızın hiçbir yerinden Türk ibaresinin çıkarılması söz konusu değildir. İlk dört maddenin çıkarılması söz konusu değildir. Milli devlet ve üniter devlet tartışma konusu değildir. Sadece hükümet sistemi odaklı bir anayasa çalışması yürütülmüştür.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ