Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul'daki terör saldırısına dünyadan tepkiler

        İstanbul'da düzenlenen ve 38kişinin şehit olduğu, 166 kişinin yaralandığı terör saldırısına dünyadan tepkiler geldi.

        NATO'DAN YAZILI AÇIKLAMA

        NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg İstanbul'daki terör saldırısına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

        Korkunç terör eylemini kınadığını belirten Stoltenberg, "Kalbim, bombalı saldırılarda sevdiklerini kaybedenler, yaralılar ve Türkiye halkıyla. Müttefikimiz Türkiye ile dayanışmada birleşiyoruz. Terörizmin her türlüsüne karşı savaşmakta kararlıyız." dedi.

        AB YETKİLİLERİ SOSYAL MEDYADAN AÇIKLAMA YAPTI

        Avrupa Birliği (AB) kurumlarının yetkilileri, İstanbul terör saldırısına tepki göstermek için ilk saatlerde sosyal medya açıklamalarını yeterli gördü.

        AB kurumları yetkililerinin çoğunun duyarsız kaldığı İstanbul Beşiktaş'taki Vodafone Arena yakınında gerçekleşen terör saldırısına ilk tepkiler, kısa tweet mesajlarıyla geçiştirildi.

        Saldırının üzerinden saatler geçmesine rağmen, ne AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ne de AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker herhangi bir açıklama yaptı.

        Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz ise, saldırıdan saatler sonra Twitter hesabından yaptığı kısa açıklamada, "Kalbim, Türk vatandaşları ve saldırı kurbanlarının aileleriyle beraber, onlarla dayanışma içindeyim." ifadelerini kullandı.

        AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, "İstanbul’dan gelen haberleri takip ediyorum. Yetkililerle irtibat halindeyim.Tüm Türkiye vatandaşlarıyla dayanışma içindeyiz." açıklamasında bulundu.

        AB Komisyonunun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ise, "İstanbul’daki saldırıyı şiddetle kınıyorum. Şiddetin demokratik toplumlarda hiç bir yeri yoktur." değerlendirmesinde bulundu.

        Bu 3 yetkilinin açıklamalarında saldırının terör eylemi olarak nitelendirilmemesi ve terör ifadesinin kullanılmaması dikkati çekti. AB kurumları ve yetkilileri, Paris, Brüksel ve Nice terör saldırılarından sadece dakikalar sonra tepki vermişti. Mogherini, 22 Mart'ta meydanan gelen Brüksel'deki terör saldırılarıyla ilgili açıklaması sırasında ağlamıştı. Türkiye, AB’yi terörle mücadelede yeteri kadar destek vermemekle suçluyor.

        ABD DE SALDIRIYI TWİTTER'DAN KINADI

        ABD Büyükelçiliği, Twitter hesabından, patlamayı kınadı. Twitter'dan yapılan açıklamada, "Kalplerimiz ve dualarımız bu gece Istanbul halkıyla birlikte. Bu geceki korkak saldırıyı kınıyor, teröre karşı yanında yer aldığımız Türk halkının cesaretine saygı duyuyoruz" denildi.

        BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA GELDİ

        Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price, ABD'nin, İstanbul'daki terör saldırısını en güçlü şekilde kınadığını bildirdi.

        Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) Sözcüsü Price, yaptığı yazılı açıklamada, "ABD, bugün İstanbul'da çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına sebep olan terör saldırısını en güçlü şekilde kınamaktadır." ifadelerine yer verdi.

        Saldırının polisleri hedef aldığını belirten Price, "Dualarımız saldırıda hayatını kaybedenler, onların aileleri ve tüm Türk milleti iledir. Türkiye'yi, ABD'yi ve küresel barış ile istikrarı tehdit eden tüm teröristlere karşı NATO müttefikimiz Türkiye ile dayanışma halindeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

        PUTİN: CEZALARINI ÇEKECEKLER

        Sputnik Türkiye'de yer alan habere göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği taziye mesajında İstanbul'daki saldırıların faillerinin ve azmettiricilerinin cezalarını çekeceklerinden emin olduklarını vurguladı.

        Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Putin Erdoğan'a İstanbul'daki terör saldırılarının trajik sonuçlarıyla ilgili taziye mesajı gönderdi. Alçakça ve insanlık dışı saldırıları kararlılıkla kınadığını ifade eden Putin, faillerin ve azmettiricilerin bunun hesabını ödeyeceklerini vurguladı.

        Putin, İstanbul'da yaşananların, uluslararası teröre karşı amansız mücadelede ortak çabalara ihtiyaç olduğunu bir kez daha kanıtladığının altını çizdi. Hayatını kaybedenlerin akrabalarının ve yakınlarının yaşadığı duyguları paylaştıklarını ifade eden Putin, teröristlerin saldırısı sonucunda yaralananlara da acil şifalar diledi.

        İNGİLİZ BAKAN JOHNSON'DAN KINAMA

        İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, İstanbul'daki saldırıya ilişkin resmi Twitter hesabından açıklamada bulundu.

        Johnson, açıklamasında, "İstanbul’daki saldırıyı kınıyorum. Düşüncelerim, olaydan etkilenenlerle birliktedir. Birleşik Krallık, terörle mücadelede Türkiye ile çalışmaya bağlı." ifadelerini kullandı.

        ALMANYA BAŞBAKANI MERKEL'DEN ERDOĞAN'A TAZİYE TELEFONU

        Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Beşiktaştaki terör saldırısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanı telefonla arayarak taziyelerini iletti.

        Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Şansölye Merkel, İstanbuldaki terör saldırısını kınadıklarını belirterek, Almanyanın Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu vurguladı.

        Saldırıdan derin üzüntü duyduklarını ifade eden Merkelin, Cumhurbaşkanı Erdoğana ve onun şahsında tüm Türk halkına taziyelerini ilettiği kaydedildi.

        YUNANİSTAN BAŞBAKANI ÇİPRAS'TAN TELEFON

        Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Beşiktaş'ta gerçekleşen terör saldırısına ilişkin taziyelerini iletmek üzere Başbakan Binali Yıldırım'la telefonla görüştü. Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgi ye göre, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, terör saldırısına ilişkin taziyelerini iletmek üzere Başbakan Binali Yıldırım'ı aradı.

        Görüşmede Başbakan Çipras'ın, söz konusu terör saldırısını şiddetle kınadığını belirttiği, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları olmak üzere, tüm Türk halkına ve hükümete başsağlığı, yaralananlara acil şifa dileklerini ilettiği kaydedildi.

        Görüşmede Başbakan Çipras'ın ayrıca Yunanistan olarak terörü kaynağı ne olursa olsun lanetlediklerini, bu bağlamda ülkemizin terörle mücadelesine güçlü destek verdiklerini ve Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını vurguladığı belirtildi.

        Yine başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Başbakan Binali Yıldırım'ın ise taziye dilekleri ve dayanışma mesajı için Başbakan Çipras'a teşekkür ettiği, ülkemizin DEAŞ, PKK ve FETÖ gibi terör örgütleriyle eş zamanlı yürüttüğü mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğini dile getirdiği öğrenildi.

        Terörün küresel bir tehdit olduğunu belirten Başbakan Yıldırım'ın, bu tehditle mücadelenin uluslararası işbirliği gerektirdiğini, bu bağlamda komşumuz Yunanistan'ın bu alandaki işbirliğinin ve ülkemizle dayanışmasının büyük önem taşıdığını görüşmede ifade etti.

        Görüşmede Başbakan Yıldırım'ın Türkiye-AB ilişkileri ve işbirliği konusundaki beklentileri de aktardığı ayrıca, iki ülke arasında ulaşım alanındaki ilişkilerin daha ileri bir seviyeye taşınması için somut adımlar atılması konusunda ortak çaba göstermeye hazır olduğumuzu dile getirdiği belirtildi.

        Görüşmede iki liderin, her alandaki ikili ilişkilerin geliştirilmesi için yakın siyasi diyaloğun sürdürülmesi konusunda mutabık kaldıkları kaydedildi.

        ATAMBAYEV: ALLAH ANAVATANIMIZ TÜRKİYE'Yİ KORUSUN

        Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, İstanbul'da dün gece düzenlenen terör saldırısı ile ilgili, “Allah anavatanımız Türkiye’yi korusun.” dedi.

        Cumhurbaşkanı Atambayev, ülkesindeki anayasa referandumu ve yerel seçimler için oyunu kullandıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

        AA muhabirinin, İstanbul’daki terör saldırısı ile ilgili sorusunu yanıtlayan Atambayev, "Ben her zaman Türk kanallarını izliyorum. Haberleri, TRT Haber'den alıyorum. Terör olayı dün İstanbul’da yaşandığında çok üzüldüm. Benim için bu çok büyük bir acı, büyük bir kayıptı. Çünkü ben Türk halkını ve Türkiye’yi çok seviyorum.” diye konuştu.

        Konuşmasını Türkçe sürdüren Atambayev, “Türkiye’deki terör olayları beni çok üzüyor. Allah Türkiye’yi korusun. Anavatanımızı korusun. Allah, Türkiye’ye destek versin. Terör olayları bitsin. Türkiye Cumhuriyeti'ne barış diliyorum. Türk halkının ve devletin başı sağolsun." ifadelerini kullandı

        Atambayev ayrıca, İstanbul'da dün gece düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziye mesajı gönderdi.

        Mesajında, "Kırgızistan halkı, kardeş Türk halkının acısını paylaşıyor ve terörün her türlüsünü şiddetle kınıyor" ifadesine yer veren Atambayev, terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi.

        KANADALI BAKAN SOSYAL MEDYADAN KINADI

        Kanada, İstanbuldaki terör saldırısını kınadı.

        Kanada Dışişleri Bakanı Stephane Dion, Twitter paylaşımında, "Kanada bugün İstanbulda meydana gelen ölümcül saldırıyı kınar. Düşüncelerimiz mağdurlar, aileleri ve Türkiye halkı ile birlikte" ifadelerini kınadı.

        Bakan Dion, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlunun @MevlutCavusoglu isimli Twitter hesabını da paylaşımına ekleyerek, geçmiş olsun dileklerini kendisi ile de paylaştı.

        BM GENEL SEKRETERİ'NDEN KINAMA VE TAZİYE

        Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İstanbul'da düzenlenen terör saldırısını kınadı.

        BM Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, Genel Sekreter Ban, terör saldırısı nedeniyle Türk halkı ve Hükümeti ile hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerini sundu.

        Ban, terör saldırısını kınayarak, saldırının faillerinin bir an önce belirlenerek, yargı önüne çıkarılmasını umduğunu kaydetti.

        ALİYEV'DEN ERDOĞAN'A TAZİYE MESAJI

        Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İstanbuldaki terör saldırısında hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğana taziye mesajı gönderdi.

        Aliyev, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığının resmi internet sitesinde yayımlanan mesajında, terör saldırısında çok sayıda kişinin hayatını kaybetmiş olmasından son derece kederlendiğini bildirdi.

        Mesajında, "Bu terör saldırısını lanetliyoruz. Terörün tüm çeşitlerine karşı hep birlikte ve kararlı mücadele yürütülmesi gerektiğini düşünüyoruz" vurgusu yapan Aliyev, "Yaşanan facia nedeniyle size, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına, kardeş Türk halkına kendim ve Azerbaycan halkı adına taziye dileklerimi iletiyor, yaralılara şifa diliyorum." ifadelerini kullandı.

        HOLLANDE'DAN KINAMA

        Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, saldırıyı şiddetle kınadığını bildirdi.

        Elysee Sarayı'ndan yapılan ve Hollande'ın Twitter hesabında da paylaştığı yazılı açıklamada, "İstanbul'da çok sayıda kişinin ölümüne neden olan terör saldırılarını şiddetle kınıyorum. Fransa, yaşadığı bu yeni sıkıntı karşısında Türkiye'ye tam destek vermektedir." ifadeleri kullanıldı.

        ALMANYA BÜYÜKELÇİLİĞİ TWITTER'DAN AÇIKLAMA YAPTI

        Almanya Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, "İstanbul'daki korkakça terör saldırılarını en şiddetli şekilde kınıyoruz. Terör bir kez daha iğrenç yüzünü gösterdi. Almanya terörizmle mücadelede Türkiye'nin yanında durmaktadır" denildi.

        İSRAİL'DEN SALDIRIYA KINAMA

        İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İstanbul’da düzenlenen terör saldırısını kınadı.

        İsrail Hükümeti haftalık olağan kabine toplantısında konuşan Netanyahu, “İsrail, İstanbul’da düzenlenen terör saldırılarını kınamaktadır.” dedi.

        Türkiye’den de İsrail’de düzenlenen “terör saldırılarını” kınama talebinde bulunan Netanyahu, “Terörü önlemenin yolu tutarlı bir duruş ve karşılıklı dayanışma ile olur.” ifadelerini kullandı.

        İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin’in ofisinden de daha önce yapılan açıklamada, İstanbul’daki terör saldırısı kınanmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ