Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ege Denizi'nde ölümler yüzde 94 azaldı

        Avrupa Birliği sınır yönetimi ajansı Frontex'in İcra Direktörü Fabrice Leggeri, geçtiğimiz mart ayında Türkiye ile AB arasında varılan sığınmacı mutabakatının ardından Ege Denizi'ndeki ölümlerin yüzde 94 azaldığını söyledi.

        İspanya'nın başkenti Madrid'de basın toplantısı düzenleyen Leggeri, "Akdeniz'in doğusundaki ölümler pratik anlamda sona erdi." dedi.

        Leggeri, "2015 yılında Ege Denizi'nde 800'den fazla kişi hayatını kaybetti. Bu rakam ayda ortalama 67 kişiye denk geliyor. Ancak Türkiye ile yapılan anlaşmanın ardından, geçtiğimiz marttan bu yana Akdeniz'in doğusunda ölümlerin sayısı ayda 7 kişiye kadar indi. Avrupa'da sığınmacı krizinin en yoğun olduğu 2015 yılında Akdeniz'in doğusundan AB'ye yasa dışı yollardan 85 binden fazla göçmen geldi. Çoğunluğu Türkiye üzerinden olmak üzere Yunanistan veya Kıbrıs Rum kesimi sahillerine günde yaklaşık 2 bin 500 kişi geliyordu. 2016'nın ilk 3 ayında bu rakam ortalama bin 680'e indi. Türkiye ile yapılan anlaşmanın yürürlüğe girdiği 20 Mart'tan itibaren ise günde 100 kişinin altına indi."

        Öte yandan leggeri, Ege Denizi'ndeki "pozitif durumun" Orta Akdeniz için geçerli olmadığını, 2016 yılında bu bölgede 4 bin 200'den fazla kişinin öldüğünü ifade etti. Leggeri, "Orta Akdeniz, göç trafiği tarihindeki en ölümcül yılı geçirdi. Ölümlerde bir yıl öncesine oranla yüzde 32 artış oldu." dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ