Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP'li Bülent Tezcan: Anayasa teklifiyle Türkiye bölünmenin eşiğine taşınıyor

        CHP Genel Başkan Yardımcı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, yarın komisyon görüşmelerine başlanacak anayasa değişiklik teklifine ilişkin, "Biz, bu proje hayata geçirildiğinde TBMM'nin tabuta konup üzerine son çivinin çakılacağını, demokrasinin de mezara gömülüp üzerine toprağın örtüleceğini görüyoruz. Onun için bu teklifin tümüne karşıyız." dedi.

        CHP'nin hukukçu milletvekilleri, AK Parti'nin anayasa değişiklik teklifinin yarın TBMM Anayasa Komisyonunda başlayacak görüşmeleri öncesinde Mecliste bir araya geldi.

        Tezcan, grup yönetim salonunda 2,5 saat süren toplantı sonrasında basın mensuplarına açıklama yaptı.

        Türkiye'nin terör gibi ciddi ve yoğun gündeminin içinde çok da ihtiyaç olmadığı halde rejimi tartışmaya açan bir anayasa değişikliği teklifi ile karşı karşıya olunduğunu ifade eden Tezcan, teklifin komisyonda yarın başlayacak görüşmelerine CHP olarak hazırlıklı olarak katılacaklarını belirtti.

        Tezcan, şöyle devam etti:

        "Biz, bu projenin bir diktatörlük projesi olduğunu görüyoruz ve biliyoruz. Biz, bu projenin başkanlık adı altında kamuoyuna sunulan ama başkanlıkla dahi ilgisi olmayan, cumhurbaşkanlığı ya da başkanlık rejimi adı altında hoş gösterilmeye çalışılan ama aslında demokrasiyi yok etmeye planlayan bir öneri olduğunu biliyoruz. Biz, bu projenin, gücü tek bir kişinin elinde toplama projesi olduğunu biliyoruzu. Bu projenin şu veya bu şekilde gerçekleşmesi halinde ne yazık ki ulusal Kurtuluş Savaşı'nı veren ve 15 Temmuz darbesine karşı direnip bombalanan Gazi Meclise bir kere daha ama bu kez Meclisin eliyle bomba atılmış olacağını görüyoruz. Biz, bu proje hayata geçirildiğinde TBMM'nin tabuta konup üzerine son çivinin çakılacağını, demokrasinin de mezara gömülüp üzerine toprağın örtüleceğini görüyoruz. Onun için bu teklifin tümüne karşıyız."

        Tezcan, maddelerin rötuşlanması veya düzeltilmesi üzerine değil, teklifin tamamının Meclisten geçmemesi yönünde bir çalışma yürüteceklerini, mücadelelerini önce komisyonda, sonra Genel Kurulda, eğer giderse, milletin huzurunda "hayır" denilmesi için sürdüreceklerini vurguladı.

        "MİLLETVEKİLİNİN, BELEDİYE MECLİS ÜYESİ KADAR BİLE ETKİSİ KALMAYACAK"

        Düzenlemenin cumhurbaşkanını herkese dokunabilen ama kendisine dokunulamayan bir kadiri mutlak şahsiyete dönüştürdüğünü ileri süren Tezcan, "Biz bu proje gerçekleşir ise bugün bu projeyi görüşen TBMM'deki milletvekillerinin belediye meclis üyesi kadar dahi bir etkisinin ve yetkisinin kalmayacağını biliyoruz." dedi.

        CHP'nin kararlı bir şekilde teklife karşı çıkacağına dikkati çeken Tezcan, düzenlemenin, anayasanın ilk dört maddesine aykırı olduğunu, kuvvetler ayrılığını, demokratik hukuk devleti özelliğini ve cumhuriyeti ortadan kaldıran bir nitelik taşıdığını savundu.

        Tezcan, şunları kaydetti:

        "Bu proje, Türkiye'de otoriter bir rejimi kurmanın anayasal altyapısını hazırlama adımıdır. Milletvekili arkadaşlarımız yoğun bir takip içinde komisyon çalışmalarını izleyecekler. Komisyon aşamasından itibaren kamuoyuna Türkiye'de nasıl bir oyun oynandığını sergileceğiz. Türkiye bir yandan demokrasisi ile vedalaşma eşiğine getirilirken diğer yandan da bölünmenin eşiğine taşınıyor. Bu proje, Türkiye'nin üniter yapısını ve birliğini tehdit edecek hükümler içeren ciddi bir dönüşümü ifade ediyor. Bu çerçevede sonuna kadar bu anayasa değişikliğine karşı çıkacağız."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ