Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Suikast önlemleri geliyor

        Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Karlov’a düzenlenen suikastı aydınlatmak ve arkasındaki güçleri ortaya çıkarmak üzere Türk yetkililerle birlikte çalışacak 18 kişilik bir heyet Moskova’dan geldi. İçişleri, en deneyimli uzmanları ile müfettişleri görevlendirdi.

        ‘FETÖ VE DIŞ GİZLİ SERVİS’

        Güvenlik birimleri, suikastçının kimliğinden, geçmişinden ve bağlantılarından yola çıkarak FETÖ üyesi olduğu üzerinde duruyor. Bunun dışında bu saldırıyı sipariş eden gizli servis ya da servislerin hangileri olabileceği araştırılıyor. Suikastçı Altıntaş’ın dershanesi bulunan dayısının, FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alınıp sorgulandığı ve serbest bırakıldığı ortaya çıktı. Altıntaş’ın ev arkadaşının FETÖ’den arandığı, en çok görüştüğü arkadaşının da Kasım 2016’da KHK ile meslekten atıldığı belirlendi.

        ‘RİSKLİ EYLEM’

        Suikastçının FETÖ mensubu olduğu üzerinde durulsa da arkasındaki gücün ve azmettiricinin ortaya çıkarılması için çaba harcanıyor. Altıntaş’ın bu eylemi dışarıdan siparişle yaptığı ve “riskli” diye nitelendirilen bu saldırıyla FETÖ’nün Rusya gibi bir ülkeyi karşısına alacağı değerlendirmesi yapılıyor. Değerlendirmeler, “Hiçbir cemaat ya da terör grubu, Rusya gibi bir ülkeye kendi başına savaş açamaz. Karşılığında çok büyük bir şey almıştır” yönünde. Türkiye ile Rusya ilişkilerinin iyileşmesinden rahatsız olan ülkelerin ilk akla gelenler olduğu belirtilirken, bir ülkeye ya da bir gizli servise takılmadan olay aydınlatılmaya çalışılıyor.

        HEDEF OLABİLECEK İSİMLER

        Fedai türü eylemlere ya da suikastlara hedef olabilecek siyasetçi, bürokrat, diplomat ya da sivil toplum temsilcilerine yönelik özel önlemler alınması kararlaştırıldı. Bu önlemler hemen hayata geçirilecek.

        Suikastın tüm detayları araştırılıp ortaya konulduktan sonra hem kamuoyuna hem de Rusya ile ilerleyen olumlu ilişkilerin seyrini korumak adına detaylı bir açıklama yapılacak. Arkasındaki bağlantıları ortaya koyma açısından, saldırganın ölü olarak ele geçirilmesi eleştiri konusu olmuştu. Bu detay da soruşturmanın konularından biri. Operasyonu yapan Özel Harekât’ın, İstanbul’da canlı bombayı vurmaktan çekinen polislerle ilgili eleştirilerden etkilenmiş olabileceği belirtiliyor ancak bu konu da sorgulanıyor. Büyükelçinin vurulduğu sergi salonunda koruma polisi olmaması da soruşturma kapsamında araştırılıyor. Suikastçı Altıntaş’ın kıyafeti, cep telefonu görüşmeleri, mesajları, görevlendirme olup olmadığı, niçin oteli kullandığı, Ruslar’ın neden koruma talep etmediği en ince detayına kadar irdeleniyor. Son tahlilde, şu değerlendirme yapılıyor: “Emniyete sızmış, sistemi çok iyi bilen, saldırıyı ustaca planlamış ve gerçekleştirmiş, soğukkanlı bir suikastçı...”

        Bülent AYDEMİR / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ