Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Lütfi Elvan: Demokrasi dersi vermeye kalkanlar 'Evet' kampanyasını engellemeye çalışıyor

        Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Hollanda'daki diplomatik skandal üzerine, "Ülkemize demokrasi dersi vermeye kalkan ülkeler, bugün 'Evet' kampanyasını engellemek için ellerinden gelen her türlü çabayı gayreti gösteriyorlar. Bu aşağılık tutumu, bu antidemokratik tutumu, şiddetle lanetle kınıyoruz." dedi.

        Elvan, Arnavutköy bölge esnafı ile kahvaltıda bir araya geldi. Bugün YGS sınavına girecek öğrencilere başarı dileyerek konuşmasına başlayan Elvan, AK Parti olarak önceliklerinin 80 milyonun huzuru olduğunu söyledi.

        "80 milyon insanımızın her ferdini biricik görüyoruz. İnsan merkezli, insana hizmet merkezli bir medeniyetin mensupları olarak, insanı yaşatmayı birinci meselemiz olarak görüyoruz." diyen Elvan, hizmet ve demokrasi anlayışlarının temelinde "Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir" ilkesinin bulunduğunu anlattı.

        Bakan Elvan, 16 Nisan'da yapılacak referanduma atıfta bulunarak şunları kaydetti:

        "2002 yılından itibaren AK Parti hükümetleri olarak her seçim beyannamemizde anayasa değişikliğinin yapılacağını ifade ettik, yoğun çaba sarfettik. Muhalefet partileriyle görüştük ama muhalefet bizi oyaladı. Darbe anayasası Türkiye'ye artık dar geliyor, gelişmesinin, kalkınmasının önünde bir engel ve bu engeli ortadan kaldırmak istiyoruz ama maalesef son 1 yıla kadar bu noktada bir gelişme sağlanamadı. MHP'nin destek verdiğini açıklamasından sonra çalışmalarımızı hızlandırdık.

        Bu Anayasa değişikliği halk oylamasına gerek kalamdan Meclis'ten geçseydi bile biz halk oylamasına gideceğimizi söylemiştik. Cumhurbaşkanlığı sistemi meselesi bir parti meselesi değil, memleket meselesidir. Bu sadece bugünün ihtiyacı değil, yılların getirdiği tecrübenin ihtiyacıdır. Biz sadece bugünü düşünmüyoruz, 30-40 yıl sonrasını düşünüyoruz. Türkiye'nin geleceğinin sağlam temellere oturtulması için mutlaka bu anayasa değişikliğinin yapılması gerektiğini, sadece bizler değil bizden önceki siyasi liderlerin de gündeme getirdiğini görüyoruz."

        Referanduma ilişkin ortalıkta çok sayıda yalan yanlış bilgi dolaştığının altını çizen Elvan, millet ne derse onun olacağını, sandıktan çıkana saygı duyacaklarını aktardı. Elvan son dönemde yaşananların halk oylamasında "Evet" çıkmasının önemini daha da artırdığına işaret ederek, yaşanan olaylara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

        AB'nin demokrasiden, temel hak ve hürriyetlerden, çok kültürlülükten yana olduğunu ifade etmesine karşın, tavrın başka olduğuna işaret eden Elvan, konuşmasına şöyle devam etti:

        "Ama maalesef bugün Avrupa'nın birçok ülkesinde Türkiye'deki anayasa değişikliğine 'Evet' denecek korkusu ile, ülkemizin bu ülkelerde evet kampanyası yürütmesine yönelik antidemokratik ve faşizan bir tutum izlemektedirler. Türkiye'nin gelişmesinden, büyümesinden rahatsızlar. Avrupalılar, eğer bu halk oylamasında evet çıkarsa Türkiye'nin önünün daha da açılacağını, Türkiye'nin kontrol edilemeyeceğini, Türkiye'nin ekonomik açıdan kendileri için önlerine tehdit olacağını biliyorlar, bunun farkındalar. Ve bu çerçevede Türkiye'de 'Evet' kampanyamızı yürütürken, Avrupa'da da benzer kampanya yürütmemize karşı çıkıyorlar ama 'Hayır' kampanyası yürütenlere bir şey demiyorlar."

        "HOLLANDA HÜKÜMETİNİN TAVRI, ANTİDEMOKRATİK, DİPLOMASİYE SIĞMAYAN BİR TAVIR"

        Bakan Elvan konuşmasında dün Hollanda hükümetinin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın Türk toplumuyla ve diplomatik temsilcilerle bir araya gelmek amacıyla yapacağı ziyaretleri engellemesine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

        Hollanda hükümetinin tavrını "anti-demokratik, diplomasiye sığmayan" bir tavır olarak nitelendiren Elvan, şunları söyledi:

        "Bu bir skandaldır. Ülkemize demokrasi dersi vermeye kalkan ülkeler, bugün 'Evet' kampanyasını engellemek için ellerinden gelen her türlü çabayı gayreti gösteriyorlar. Bu aşağılık tutumu, bu antidemokratik tutumu, şiddetle lanetle kınıyoruz. Onlara gereken cevabı verdik, bundan sonraki süreçte de misliyle verilecektir. Hollanda'ya soruyorum, 'Karın ağrıları ne?'. Niye hazmedemiyorlar, neden rahatsızlar, neden korkuyorlar? İşte referandumda 'Evet' çıkmasından korkuyorlar. O korkak, titrek, aciz Hollanda Başbakanı, bakanımızın oradaki vatandaşlarımızla buluşmasını engellemek için elinden geleni yaptı.

        Amaç, 'Evet' kampanyasını yaptırmamaktı. Evet çıkması onları neden korkutuyor? Bakanımız Fatma Betül Sayan Kaya ile konsolosluk çalışanlarımıza, vatandaşlarımıza Hollanda emniyetinin, polisinin ve Hollanda yönetiminin çok çirkin tavrını gördük. Bu AB'nin değerleriyle uyuşmayan, son derece faşizan bir yaklaşımdır. Bu haysiyetsizler Avrupa'da, Hollanda'da cirit atan terör örgütlerine kapılarını da sonuna kadar açtılar. AB'nin kendi çerçeve düzenlemesine göre ne PKK ne de FETÖ'yü bir dakika dahi kendi ülkelerinde bulundurmamaları gerekir, ama buna göz yumuyorlar. Binlercesi şu an Avrupa'da her türlü faaliyette bulunabiliyorlar, her türlü etkinliği yapabiliyorlar ama bizim bir bakanımız milleti ile buluşmak istediğinde buna kapılarını kapatıyorlar."

        Bu tavırdaki ülkelere en güzel karşılığı milletin vereceğini belirten Elvan, 16 Nisan'da milletin güçlü bir "Evet"le bu ülkelerin suratlarına cevabı vurmak gerektiğini söyledi.

        AB yöneticilerinin bu anti-demokratik uygulama karşısında sessiz kaldığını vurgulayan Elvan, "Nerede kaldı AB değerleri? Nerede kaldı, kendi hukukunuz, kendi adaletiniz, kendi demokratik yaklaşımınız? Bunların tamamını unuttular, teröristleri besliyorlar orada, ama şundan emin olun Türkiye artık 16 Nisan'da anayasaya 'Evet' diyerek, önünü daha da açacaktır, artık Türkiye'yi kimse tutamayacaktır." diye konuştu.

        Elvan konuşmasının ardından basına kapalı bölümde katılımcıların sorularını yanıtladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ