Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ülkü Adatepe'nin oğullarına ödenecek parayı bilirkişi hesaplayacak

        Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe'nin oğulları Ahmet Kemal Doğançay ile Ali Kemal Doğançay, 1938 yılından annelerinin ölüm tarihi olan 2012 yılına kadar ödenmesi gereken vasiyet alacağının günün koşullarına uygulanarak ödenmesini isteyerek, CHP ve İş Bankası'na 1 Milyar 778 milyon liralık rekor tazminat davası açmıştı.

        Doğançay kardeşler dilekçelerinde, Atatürk'ün 1938 yılında yaptığı vasiyetname ile manevi kızı Ülkü Adatepe'ye o günün koşullarında aylık 200 lira ödenmesini ve ileriye dönük olarak arttırılmasını vasiyet ettiğini belirtti. CHP ve İş Bankası'nın hiçbir arttırım yapmadığını iddia eden kardeşler, 1974 yılına kadar aylık 200 TL ödeme yapıldığını, bazı dönemlerde ise ödeme yapılmadığı iddia etti.

        Atatürk ile manevi kızı Ülkü Adatepe.

        İstanbul 4. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne açılan dava, 30 milyonluk harcın 2 haftalık yasal sürede yatırılamadığı için usulen reddedildi. Doğançay kardeşlerin avukatınca temyiz edilen karar Yargıtay tarafından bozuldu.

        Yargıtay'dan dönen davanın yeniden görülmesine dün İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'nde başlandı. Mahkeme, İş Bankası'na yazı yazarak ödediklerini iddia ettiği para listesinin 1938 yılından bu yana hazırlanarak gönderilmesini istedi. Mahkeme, TUİK'ten 1938 yılından bu yana TEFE-TÜFE oranlarını isteyerek, İş Bankası'nın her yıl bir yıllık vadeli mevduata uygulanan faiz oranlarını istedi. Merkez Bankası'ndan da 1938 yılından itibaren yıllık döviz paritelerini isteyen mahkeme duruşmayı erteledi.

        Toplanacak deliller ve gelen cevapların ardından dosya hesap bilirkişisine gönderilecek. Bilirkişi, Adatepe'nin oğullarına ne kadar ödeme yapılması gerektiğini hesaplayacak.

        Hayati ARIGAN / İSTANBUL

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ