Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 2017 Referandum (seçim) ne zaman? Anayasa seçimi ne zaman yapılacak?

        2017 Türkiye anayasa değişikliği öncesi siyasi liderler miting ve toplantılarla referandum çağrılarını sürdürüyor. Seçmenler ise "Referandum ne zaman?" diye merak ediyor. Peki 2017 anayasa seçimi ne zaman? Referandum ne zaman yapılacak?

        REFERANDUM (SEÇİM) NE ZAMAN?

        Anayasada değişimi yapılacak 18 madde için referandum oylaması yapılacak ve halk yeni anayasayı onaylayacak veya reddedecek. 18 maddelik yeni anayasanın kabul edilmesi veya reddedilmesi için yapılacak olan anayasa değişikliği referandumu 16 Nisan 2017 Pazar günü yapılacak ve yaklaşık 55 milyon seçmen sandığa gidecek.

        REFERANDUM NEDİR?

        Referandum, anayasa değişikliği, yasaların kabulü veya önemli devlet meselelerinde halkın yapılacak değişikliklere karşı iradesini belirlemek amacıyla yapılan oylamadır. Referandumda halka yapılacak değişikliğin istenip istenmediği sorulmaktadır ve çıkan oylama sonuçlarına göre de yapılması planlanan değişiklik yürürlüğe girer veya iptal edilir.

        ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ REFERANDUMU'NDA EVET VE HAYIR'IN RENKLERİ

        Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, "Halk oylamasında beyaz renk üzerine 'evet', kahverengi üzerine 'hayır' ibareleri bulunan 2 ayrı renkten müteşekkil birleşik oy pusulası kullanılacaktır. Seçmenler tercih mührünü kullanarak oy verme işlemini gerçekleştirecektir." ifadelerini kullandı.

        BİNALİ YILDIRIM: "ARTIK KARAR MİLLETİNDİR"

        AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, anayasa değişikliği teklifinin referandum aralığında kabul edilerek yasalaşmasına ilişkin, "Artık karar milletimizindir. Milletin verdiği karar, başımız gözümüz üzerinedir. Anayasa değişikliğini gerçekleştirecek olan aziz Türk milletidir. Vekiller olarak bize verilen görevi yaptık. İşi asıl sahibine, millete tevdi ediyoruz." dedi.

        TÜRKİYE'NİN YEDİNCİ REFERANDUMU

        Daha önceki dönemlerde Türkiye çeşitli sebeplerden ötürü referanduma gitmişti. Seçimlerde ise 5 kere evet, 1 kere hayır çıktı.

        İlk referandum: 9 Temmuz 1961'de yeni anayasa halk oylamasına sunuldu ve %38,3 hayır, %61,7 evet oyu çıktı.

        İkinci referandum: 12 Eylül 1980 darbesinin ardından askeri yönetimin belirlediği anayasa referandumu %91,4 evet ve %8,6 hayır oyu aldı. Böylece seçimden evet oyu çıkmış oldu.

        Üçüncü referandum: 1982 anayasasının geçici 4. maddesi, yani siyasi yasakların kalkması ile ilgili yapılan referandumda %50,2 evet ve %49,8 hayır oyu çıktı. Böylece seçim evet oyuyla tamamlandı.

        Dördüncü referandum: Siyasi yasakların kalkmasının ardından yerel seçimlerin 1 yıl erkene alınmasıyla ilgili referandum yapıldı ve %65 hayır, %35 evet oyu çıktı. Böylece ilk defa hayır oyu çıktı.

        Beşinci referandum: 21 Ekim 2007'de cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini içeren anayasa değişikliği teklifine dair referandum yapıldı ve %68,9 evet, %31,1 hayır oyu çıktı, seçim evet oyuyla sonlandı.

        Altıncı referandum: 12 Eylül 2010 tarihinde 26 maddelik değişiklik paketi için referandum yapıldı ve %57,9 evet, %42,1 hayır oyu çıktı ve referandum evet oyuyla tamamlandı

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ