Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem SON DAKİKA! FETÖ'den tutuklananlar ve gözaltına alınanlar (11 Nisan 2017)

        Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016 tarihinde kalkıştığı darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından yurt genelinde FETÖ temizliği tüm hızıyla devam ediyor. İşte FETÖ ile bağı olduğu ya da örgütün haberleşme programı Bylock kullandığı tespit edilen kişi/kurumlara yönelik operasyonlarda 11 Nisan 2017 Salı günü raporu.

        Haberler anlık olarak güncellenmektedir...

        MANİSA'DA 2 KİŞİ TUTUKLANDI

        Manisa'nın Turgutlu ilçesinde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik "Sancak 5" operasyonunda gözaltına alınan 5 kişiden 2'si tutuklandı, 2 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

        Turgutlu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından haklarında yakalama kararı çıkartılanlara yönelik "Sancak 5" operasyonunda gözaltına alınan 5 şüpheliden 4'ünün emniyetteki işlemleri tamamlandı.

        Adliyeye sevk edilen şüphelilerden ihraç edilen eski öğretmenler K.K. ile M.Ü. çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı.

        Diğer şüpheliler A.A. ve E.B. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

        Operasyon kapsamında gözaltına alınan meslekten ihraç edilmiş bir astsubayın ise emniyetteki işlemlerinin devam ettiği öğrenildi.

        Turgutlu'da 30 Mart'ta "Sancak 5" adı verilen operasyonda toplam 5 kişi gözaltına alınmış, zanlıların ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda 2 av tüfeği, 28 av tüfeği fişeğiyle FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'e ait şiir ve sözlerin yazılı olduğu not kağıtları ele geçirilmişti. (AA)

        MALATYA'DA 2. ORDU KURMAY BAŞKANI TÜMGENERAL AVNİ ANGUN VE 2. ORDU KOMUTANLIĞI HAREKAT KURMAY YARBAŞKANI TUĞGENERAL ERSİN YILDIRIM TUTUKLANDI

        Malatya'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin davada haklarında tutuklanmalarına yönelik yakalama kararı çıkarılan ve Ankara'da gözaltına alınan dönemin 2. Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Avni Angun ile dönemin 2. Ordu Komutanlığı Harekat Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Ersin Yıldırım, tutuklandı.

        Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin davada, bir önceki duruşmasında adli kontrol şartıyla tahliye edilen Angun ile tutuksuz yargılanan Yıldırım'ın tutuklanmasına yönelik yakalama emri çıkarılması kararının ardından, Ankara'da gözaltına alınan şüpheliler adliyeye sevk edildi.

        Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesine bağlanan sanıkların karar yüzlerine okunarak, tutuklandı.

        Sanıkların işlemlerinin ardından Malatya'ya getirileceği öğrenildi. (AA)

        SİVAS'TA 4 KİŞİ DAHA TUTUKLANDI

        Sivas merkezli 4 ilde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) eğitim kurumlarına yönelik soruşturması kapsamında 4 şüpheli daha tutuklandı.

        Sivas Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY'nin eğitim kurumlarına yönelik soruşturması kapsamında, Sivas Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince gözaltına alınan 4 şüpheli emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

        Şüpheliler K.Ş, Ö.T, S.C. ve M.Y mahkemece tutuklandı.

        Eski Sultan Murat ve Selçuk Fen Eğitim Kurumu çalışanlarından örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandığı tespit edilen 11 kişiye yönelik Sivas merkezli, Gürün ve Şarkışla ilçeleri ile İstanbul, Ankara ve Trabzonda eş zamanlı operasyon düzenlenmiş, operasyonda 8 kişi gözaltına alınmıştı. Şüphelilerden İ.G, A.K. ve Ö.A. dün sevk edildikleri mahkemece tutuklanmış, Y.D. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

        Operasyon kapsamında firari 3 şüphelinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor. (AA)

        MUĞLA'DA 9 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

        Muğla merkezli 8 ilde, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyon kapsamında, 9 kişi gözaltına alındı.

        Muğla Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, Muğla'nın Milas ilçesi, İzmir, Ankara, Aydın, Antalya, Tekirdağ, Burdur ve Rizede eş zamanlı operasyon düzenlendi.

        Operasyonda "Bylock" kullanıcısı olduğu belirlenen 9 kişi gözaltına alındı.

        Zanlıların işlemlerinin tamamlanmasının ardından, adliyeye sevk edileceği belirtildi. (AA)

        RİZE'DE 9 KİŞİ TUTUKLANDI

        Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında Rize'de düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 19 kişiden 9'u tutuklandı.

        Rize Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDY'nin Rize yapılanmasına yönelik soruşturmaya ilişkin örgütle bağlantılı oldukları değerlendirilerek gözaltına alınan ve aralarında devlet memurlarının da bulunduğu 19 kişiden 3'ü emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

        Adliyeye götürülen zanlılardan bir kişi de savcılık tarafından serbest bırakıldı.

        Tutuklanma talebi ile mahkemeye sevk edilen A.T, İ.A.T, C.F, K.Ü. ve E.K. adli kontrol şartı ile serbest bırakılırken M.Z.T, H.E, Z.Y, O.S, C.K, M.Y, M.B, S.Y. ve S.A. tutuklandı.

        Mahkemenin, zanlılardan T.A. hakkında yetkisizlik kararı vererek soruşturmayı Tokat Cumhuriyet Başsavcılığına devrettiği öğrenildi. (AA)

        ADIYAMAN'DA 4 KİŞİ TUTUKLANDI

        Adıyaman'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan 4 kişi tutuklandı.

        6 Nisan'da gözaltına alınan, örgütün infaz koruma memurlarının sözde imamı olduğu belirtilen Mehmet D. ile adliye çalışanı sosyolog Mehmet Y. esnaf mütevelli heyetinde bulunan Mehmet G. ve sözde eski il imamının eşi Sibel B'nin emniyetteki işlemleri tamamlandı.

        Adliyeye sevk edilen 4 zanlı çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. (AA)

        FETÖ'NÜN HAKİM VE SAVCILARIN ABİSİ YAKALANDI

        Jandarma ekiplerinin FETÖ/PDY'ye yönelik yaptığı operasyonda hakim ve savcıların 'mesul abisi' olduğu belirtilen H.Ş. İzmir'de saklandığı çiftlik evinde yakalandı.

        İzmir İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı istihbarat ekipleri, FETÖ/PDY'nin Antalya ili sözde hakim ve savcılardan sorumlu 'mesul abisi' olduğu değerlendirilen H.Ş.'nin İzmir'in Ödemiş ilçesinde bulunduğu bilgisine ulaştı. Yapılan istihbari çalışmalar sonucunda hakkında arama kararı bulunan H.Ş.'nin Kayaköy Mahallesi'ndeki bir çiftlik evinde saklandığı belirlendi. Hakim kararıyla çiftlik evine yapılan baskında H.Ş. gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen H.Ş. tutuklanarak cezaevine gönderildi. (Mehmet İNMEZ/İZMİR)

        ADANA'DA FETÖ/PDY DAVASI

        Adana'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında haklarında "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 15'er yıl hapis cezası istemiyle dava açılan 4 tutuksuz sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü.

        Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan meslekten ihraç edilen öğretmen R.U.A, halen görevde bulunan öğretmenler E.Y, H.C.S. ve U.K. ile sanık avukatları katıldı.

        Duruşmada kimlik tespitlerinin ardından haklarındaki suçlamaları hatırlatılan sanıkların savunmalarına geçildi.

        Sanıklardan 16 yıllık öğretmen E.Y, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini ve terör örgütüne "himmet" adı altında bağış yapmadığını öne sürdü.

        Hiçbir şekilde terör örgütleriyle ilişkisinin bulunmadığını savunan E.Y, "Bank Asyada mevduat bulundurmadım. Çocuklarım devlet okullarında okudular. Halen devlete ait bir lisede öğretmenliğim devam etmektedir." dedi.

        U.K. ise örgüt üyeliği suçlamasını kabul etmedi. U.K, FETÖ ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle kapatılan Aktif Eğitim Sendikasına 3,5 ay gibi kısa bir süre üye olarak kaldığını iddia etti.

        Diğer sanıklarda suçlamaları kabul etmeyerek beraatlerini istedi.

        Tanık olarak dinlenen Ç.Ö. ise sanıkları öğretmen olması sebebiyle tanıdığını dile getirdi.

        Sanıklardan U.K'nin evinde toplandıklarına işaret eden Ç.Ö, "Bu toplantıda sanıklardan R.U.A ve H.C.S. de vardı.15-20 günde bir toplanıyorduk. İlk zamanlar Fetullah Gülen'in kasetleri izletilmedi. Sonraki süreçlerde Gülen'in kitabından bölüm okundu. Bu sohbetler 2009'da başladı 2012 yılının mayıs ayına kadar devam etti. Daha sonra Ayşe isimli öğretmen ile tanıştırıldım. Biz 'hocam' diye hitap ederdik ancak grup hocalığı yaptığı için 'abla' olduğunu düşünüyorum. Ayşe isimli kişi zaman zaman birer paragraf Gülen'in kitabından okuyordu. Bize Zaman gazetesine abone olmamızı tavsiye etti. Sohbetlerde himmet ve kurban bağışı konuşulmadı ancak zor durumda olan çocuklar için yardım talebinde bulunuldu. Bunu da sanıklar arasından R.U.A. istemiş olabilir." ifadelerini kullandı.

        Tanığın ifadeleri üzerine söz alan sanıklar ise iddiaları kabul etmedi.

        Mahkeme heyeti, duruşmayı 13 Haziran'a erteledi. (AA)

        SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI'NI İŞGAL GİRİŞİMİ DAVASI

        Fetullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Sabiha Gökçen Havalimanı'nı ele geçirmeye çalıştıkları gerekçesiyle 28'i tutuklu 62 asker hakkında açılan davada, bir kısım tutuksuz sanıkların savunmaları SEGBİS sistemiyle alındı.

        Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumunun karşısında yapılan binadaki 2 No'lu salonda İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmada, tutuksuz sanık Onur Daş, Bursa 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nden SEGBİS sistemiyle savunmasını yaptı.

        Daş, 15 Temmuz'da er olarak görev yaptığını ve olay günü evci izni için hazırlandığını ancak komutanlarının giriş ve çıkışların iptal edildiğini söylediğini aktardı.

        General Nurettin Baransel Kışlası 2. Zırhlı Tugay Komutanlığında 2. Tank Tabur Komutanı Yarbay Şakir Çınar'ın kışlada bir konuşma yaptığını belirten Daş, "Çınar, 'Bu dönem sizin döneminize denk gelmiştir. Patlamalar oluyor. Sıkıyönetim, denetim var. Bize düşen yer Sabiha Gökçen Havaalanı. Polis, jandarmayla teröristlere karşı koyacağız. Herhangi bir şey olursa vur emri veriyorum. Allah yar ve yardımcınız olsun. Gazamız mübarek olsun' dedi. Yolda giderken şüphelendiğim bir durum olmadı.'' diye konuştu.

        Sabiha Gökçen Havaalanı'na giderken insanların fotoğraflarını çektiklerini, "en büyük asker bizim asker" diye tezahüratta bulunduklarını anlatan sanık Daş, terörle mücadele edeceklerini düşündükleri için bu durumdan gururlandıklarını anlattı.

        Daş, daha sonra bir komutanının kandırıldıklarını söylediğini dile getirerek, darbenin ne olduğunu bilmediğini, tatbikata bile o zamana kadar çıkmadığını söyledi.

        "Polis kıyafeti görünümlüler silah tutarsa ateş edin"

        SEGBİS ile İnebolu Sulh Ceza Hakimliğinden bağlanarak savunma yapan tutuksuz sanık Cemal Şentürk de er olarak görev yaptığını ve olay günü kendilerine tatbikat yapılacağının söylendiğini aktardı.

        Sanık Şentürk, araçlara mermilerin yüklendiğini dile getirerek, ''O zaman 2 aylık askerdim. Yarbay Şakir Çınar, '81 ilde terör saldırı var, koruma altına alıyoruz. Eğer polis kıyafeti görünümlüler, size silah tutan olursa ateş edin' dedi. Benim anladığım polise sıkmamız için bunu söyledi. Sabaha karşı saat 03.00-04.00 gibi havaalanına Çevik Kuvvet ekipleri bizi almaya geldi.'' dedi.

        İzmir Cumhuriyet Başsavcılığından SEGBİS ile bağlanan tutuksuz sanık Aslan Uyar da "eğitim var" denilerek dışarı çıkarıldıklarını belirterek, kendilerine tepki gösteren halkın "Darbe yapıyorsunuz" demeleri üzerine olayı öğrendiklerini söyledi.

        Uyar, askeriyede emrin sorgulanmadığını ifade ederek, olay günü sabaha karşı teslim olduklarını ve üzerinde hala olayın stresinin devam ettiğini dile getirdi.

        SEGBİS'le bağlanan tutuksuz sanık Bilal Memiş de olay günü garaj kapı nöbetçisi olduğunu ifade ederek, "Komutanımız bize, 'bir suikast düzenleneceğini, 2. bir emre kadar burada kalınacağını' söyledi. Mangalar oluşturulmaya başlandı. Biz ne olduğunu sorduğumuzda bize herhangi bir şey söylenmiyordu. Dışarı çıkıp havaalanı bölgesine yaklaştığımızda halk bizi durdurdu. Halkın bize darbe olduğunu söylemesinden sonra durumu anladık.'' dedi.

        Mahkeme heyeti, tutuksuz sanıkların savunmalarının alınmasına yarın devam edilmek üzere duruşmayı erteledi. (AA)

        GAZİANTEP'TE FETÖ'NÜN DARBE GİRİŞİMİNE YÖNELİK DAVA

        Gaziantep'te Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin İslahiye ilçesindeki 106. Topçu Alay Komutanlığında görevli çoğu meslekten ihraç edilen 35 askerin yargılandığı davanın ikinci duruşması, tanık ifadeleriyle devam etti.

        7. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, haklarında çeşitli suçlardan 4 kez ağırlaştırılmış müebbet ile 15 yıla kadar hapis cezası istenen 15'i tutuklu 35 sanık ile avukatları ve yakınları katıldı.

        Tanık olarak ifadesine başvurulan İl Jandarma Komutanı Albay Ömer Ersever, 15 Temmuz'da kentte komutan yardımcısı olarak görev yaptığını, o günün akşamı olayı haber alır almaz kışlaya döndüğünü belirtti.

        Muharebe nöbetçi astsubayının kendisine Şırnak'taki Komando Tugayının Ankara'ya gideceğini söylediğini aktaran Ersever, şöyle devam etti:

        "İlk başta normal bir şey olarak algıladım. 16 Temmuz sabahı göreve başlaması yönünde mesaj geldiğini söyleyince bir farklılık olduğunu, Ankara'da terör tehdidi olabileceğini düşündüm. Bu esnada telefonuma, İstanbul köprüsünde askerlerin olduğu yönünde mesajlar geldi. Muharebe nöbetçi astsubayı odama gelerek, sıkı yönetim ilanıyla ilgili mesaj geldiğini söyledi. Evrakları alıp inceleyince, darbe girişimi olduğunu anladım. Durumu o günkü İl Jandarma Komutanı Şeref Çakmak'a ilettim. Kendisi de 'evraklar sende kalsın geliyorum' dedi. Nöbetçi astsubaya, gelecek evraklara hiçbir işlem yapmadan bana getirmeleri talimatını verdim."

        "Bunu kesinlikle FETÖ yaptı"

        Dönemin İl Jandarma Komutanı Çakmak ile telefonla tekrar görüştüğünü ifade eden Ersever, şunları kaydetti:

        "Bu görüşmemizde, bunun kesinlikle FETÖ terör örgütü tarafından yapılan darbe girişimi olduğunu netleştirdik. Yeni görevlendirmelerle ilgili listeyi incelediğimde, Gaziantep ve Kilis'le ilgili görevlendirmeleri görünce bana bağlı ilçe jandarma birliklerini arayarak, benim haricimde kimseden emir almamaları, birliklerin ve silahların emniyete alınması, kışlanın tedbirlerinin arttırılması emrini verdim. Bu sırada kışlaya alay komutanımız geldi. Kendisi evrakları alarak, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya'nın da bulunduğu Çevik Kuvvet Şubesine gitti. Birliklerime dışarıdaki araçların kışlaya dönmesini, dışarıda gezen araç bulunmaması talimatı verdim."

        İslahiye ve Nurdağı ilçe jandarma birliklerinin 106. Topçu Alay komutanlığından arandığını öğrenince tutanak tutularak başsavcılığa haber vermelerini istediğini aktaran Ersever, mahkeme heyetinin "Kışla emniyetini aldırdınız mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:

        "Kışla emniyetini aldık çünkü FETÖ terör örgütü mensupları tarafından saldırıya uğrayabileceğimizi düşünüyorduk. Gelen listede gördüğüm bazı isimlerin FETÖ'ye üye olma ihtimallerini değerlendiriyoruz, bildiğimiz kişiler var. FETÖ, DEAŞ ve PKK ile birlikte yapmış oldukları darbe girişimine karşı birliğimin personel ve silahlarının emniyetini sağlamak için yakındaki birliğe toplayarak birliğimizin silah ve teçhizatımızın emniyetini almaya çalıştık. Silahlı kuvvetlerde açık ve net olarak söylüyorum, inanılmaz derecede hukuksuz ve haksız uygulamalar gördük. Hak etmeyen insanların bir gün dahi ders çalışmayan kişilerin akademiye girdiğini, hak etmedikleri yerlere geldiğini gördük. Sıkı yönetim listesinde görevlendirilen kişileri, bu şekilde göreve gelenler olarak görünce 'bu darbeyi FETÖ örgütü yaptı' diye düşündüm. Emri saçma sapan bir tuğgeneral imzalamış. Türk Silahlı Kuvvetler içinde olmayan bir grup isminde bu emri yayınlamışlar."

        Ersever, 15 Temmuz günü bir personelin İl Jandarma Komutanlığının bulunduğu Ordu Caddesi'nde kalabalık vatandaş topluluğunu gördüğünü belirterek, "Nizamiye kapısına gittim. Vatandaşlara, 'bizler sizin evlatlarınızız, kardeşiniz, her türlü terör örgütüne karşı sizi savunmakla görevli ve yeminliyiz' şeklinde konuşma yaptım. Onlar da memnuniyetlerini dile getirdi. Bizim kışlamıza yönelik en ufak olumsuz bir davranış olmamıştır, giriş çıkışlar kapatılmamıştır." ifadelerini kullandı. (AA)

        MUĞLA'DA 9 AYDIR ARANAN İŞADAMI TUTUKLANDI

        Muğla'nın Milas ilçesinde yürütülen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında 9 aydır aranan iş adamı tutuklandı.

        Alınan bilgiye göre, bir istihbaratı değerlendiren Milas Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Grup Amirliği ekipleri, FETÖ/PDY'nin Milas'taki finans sorumlularından olduğu ileri sürülen İ.D'nin ilçe merkezindeki bir evde saklandığını belirledi.

        Eve sabah saatlerinde düzenlenen operasyonla İ.D. gözaltına alındı. Sağlık kontrolünün ardından adliyeye sevk edilen İ.D. çıkarıldığı mahkemece "Terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla tutuklandı. (AA)

        NİĞDE'DE GÖZALTINA ALINAN 14 ŞÜPHELİDEN 2'Sİ TUTUKLANDI

        Niğde ve Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock" kullandıkları iddiasıyla gözaltına alınan 14 şüpheliden 2'si tutuklandı.

        Niğde Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma çerçevesinde, "ByLock" kullandıkları gerekçesiyle Niğde Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçla Mücadele Şubesi ekiplerince gözaltına alınan 14 şüphelinin emniyetteki işlemleri tamamlandı.

        Şüphelilerden 2'si serbest bırakıldı, 12'si sağlık kontrolünden geçirildikten sonra adliyeye sevk edildi.

        Zanlılardan M.Ç. ve F.K. çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı, 10'u ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. (AA)

        KIRKLARELİ'DE 6 KİŞİ YAKALANDI

        Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik Kırklareli merkezli 11 ilde düzenlenen operasyonda, 6 kişi yakalandı.

        Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandıkları öne sürülen kişilere yönelik operasyon düzenledi.

        Kırklareli, Bursa, Manisa, Kars, Kayseri, Çorum, Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve Şanlıurfa’da eş zamanlı düzenlenen operasyonda, firari şüpheli "sözde il imamı" Şuayip Beyazıt'ın sekreteri A.K, "bölge lise sorumlusu" F.U, "küçük bölge talebe sorumlusu" G.D, "mütevelli̇ heyeti̇ üyesi̇" esnaf N.K, "öğrencilerden sorumlu ev abisi" H.M. ile "cemaat evi sorumlu abisi" K.Y. gözaltına alındı.

        Şüphelilerin emniyetteki işlemleri sürüyor. (AA)

        BOLU'DA 2 KİŞİ TUTUKLANDI

        Bolu'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında aranan ve Ankara ile Kırıkkale'de yakalanan 2 kişi tutuklandı.

        Alınan bilgiye göre, Bolu Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, "FETÖ terör örgütüne üye olmak" iddiasıyla aranan ve terör örgütüyle bağlantılı bir şirkette çalıştıkları öne sürülen İbrahim Türkoğlu Ankara'da, Gülgin Dikçi ise Kırıkkale'de yapılan rutin yol kontrolleri sırasında yakalandı.

        Bolu'ya getirilen şüpheliler, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesindeki işlemlerinin ardından sağlık kontrolünden geçirilerek adliyeye sevk edildi.

        Şüpheliler, savcılıktaki sorgularından sonra çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. (AA)

        MERSİN'DE 3 ASTSUBAY ÇAVUŞ TUTUKLANDI

        Mersin'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan İl Jandarma Komutanlığında görevli 3 astsubay çavuş tutuklandı.

        İl Jandarma Komutanlığında görev yapan ve FETÖ/PDY'ye üye olmak suçundan gözaltına alınan jandarma astsubay çavuşlar E.K, H.K.O. ve H.A'nın emniyetteki işlemleri tamamlandı.

        Toros Devlet Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirilen 3 zanlı adliyeye sevk edildi.

        Zanlılar savcılık sorgusunun ardından çıkarıldıkları 4. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı. (AA)

        TOKAT'TAKİ FETÖ DAVASI SANIKLARINA HAPİS CEZASI

        Tokat'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) cezaevi örgütlenmesine yönelik soruşturma kapsamında yargılanan 15 sanıktan 12'si hapis cezasına çarptırıldı.

        Tokat Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar Şuayip B, Sezai Ö. ile tutuksuz sanıklar A.A, A.K, B.Y, C.A, İ.U, K.K, M.K, M.D, M.S, Ö.F.K. ve M.Ç. ile avukatlar katıldı. Sanıklar S.Ç. ve M.E ise duruşmaya gelmedi.

        Bandırma'da tutuklu bulunan sanıklardan Şuayip B. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla savunma yaptı. Diğer sanıklar da savunmalarında tahliyelerini talep etti.

        Sanıklardan Sezai Ö, A.A, A.K, B.Y, C.A, İ.U, M.K, M.D, M.S, Ö.F.K, S.Ç. ve M.Ç. hakkında 4 ile 10 yıl arasında değişen hapis cezaları veren mahkeme heyeti, K.K. ve M.E'nin ise beraatine hükmetti.

        Heyet, Şuayip B'nin tutukluluğunun devamına ve dosyasının ayrılmasına, M.D. ve S.Ç'nin de tutuklanmasına karar verdi.

        Tokat Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY'nin cezaevi yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında, aralarında infaz koruma memurları ve öğretmenlerin bulunduğu 15 şüpheli hakkında dava açılmıştı. (AA)

        İZMİR MERKEZLİ 6 İLDE OPERASYON: 2 ÖĞRETMEN YAKALANDI

        İzmir merkezli 6 ilde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda rütbeli 5 asker ile örgüt hiyerarşisinde bu kişilerden sorumlu "mesul abi" olarak adlandırılan 2 öğretmen gözaltına alındı.

        Alınan bilgiye göre, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü FETÖ/PDY soruşturması kapsamında İzmir, Ankara, Kastamonu, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Sakarya'da eş zamanlı operasyon düzenledi.

        Operasyonda 3 astsubay, 2 uzman çavuş ile bu askerlerden sorumlu oldukları ileri sürülen ve örgüt hiyerarşisinde "mesul abi" olarak adlandırılan 2 öğretmen gözaltına alındı.

        Zanlılar, ifadeleri alınmak üzere İzmir'e getirildi. (AA)

        MALATYA'DA GÖZALTINA ALINAN 2 ŞÜPHELİDEN BİRİ TUTUKLANDI

        Malatya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan 2 şüpheliden biri tutuklandı.

        Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY'ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, FETÖ/PDY ile irtibatlı, iltisaklı olduğu gerekçesiyle daha önce meslekten ihraç edilen eski polis memuru, Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla Malatya'da gözaltına alındı.

        Soruşturma kapsamında Şanlıurfa 1. Sulh Ceza Mahkemesince aranan bir şüpheli de Malatya'da yakalandı. Emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. (AA)

        İZMİR'DE MESLEKTEN İHRAÇ EDİLEN 27 EMNİYET MENSUBU TUTUKLANDI

        İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda gözaltına alınan 30 zanlıdan 27'si tutuklandı.

        İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 30 kişiden 2'si emniyetteki işlemlerinin ardından salıverildi.

        Sağlık kontrolünün ardından adliyeye sevk edilen eski 28 polisten 27'si tutuklandı, biri ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

        Zanlıların, örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandığı belirtildi.

        İzmir'de FETÖ/PDY'ye yönelik 3 Nisan'da düzenlenen operasyonda 30 kişi gözaltına alınmıştı. (AA)

        REKLAM

        İSTANBUL'DA 149 POLİSİN "BYLOCK" DAVASI

        Fetullahçı Terör Örgütü’nün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandığı iddiasıyla 114'ü tutuklu 149 polisin yargılandığı davanın ikinci duruşması başladı.

        İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada yer alan 1 No’lu salondaki duruşmaya, 110'u tutuklu 116 sanık ve avukatları katıldı.

        Duruşma, tutuklu sanıkların savunmalarının alınmasına devam ediliyor.

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan iddianamede, FETÖ’nün haberleşme programı "ByLock"u kullandığı iddiasıyla 114'ü tutuklu 149 emniyet görevlisi hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. (AA)

        TEKİRDAĞ'DA 12 KİŞİ TUTUKLANDI

        REKLAM

        Tekirdağ merkezli 15 ilde, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında düzenlenen operasyonda gözaltına alınanlardan 12si tutuklandı.

        Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında gözaltına alınanlardan işlemleri tamamlanan şüpheliler adliyeye sevk edildi.

        Çeşitli rütbelerdeki 24 askerden 12si tutuklandı, 10u adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 2 şüphelinin işlemleri ise sürüyor.

        Soruşturma kapsamında, 9u "asker abisi" olduğu değerlendirilen çeşitli rütbelerdeki 90 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarılmış, İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince 15 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonda, aralarında rütbelilerin de bulunduğu 85 kişi gözaltına alınmıştı. (AA)

        FETÖ'NÜN ASKERİ YAPILANMASINA İLİŞKİN SORUŞTURMADA TUTUKLAMA

        Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, örgütün sözde ''Hava Kuvvetleri Komutanlığı'' yapılanması yöneticilerinden olduğu iddia edilen İbrahim Yakut, ''silahlı terör örgütü yönetmek'' suçundan tutuklandı.

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Can Tuncay tarafından FETÖ'nün TSK'daki yapılanmasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve tutuklanması talebiyle hakimliğe sevk edilen İbrahim Yakut'un ifade işlemleri sona erdi.

        Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, şüpheli Yakut'un "silahlı terör örgütü yönetici olmak" suçundan tutuklanmasına hükmetti.

        Eskişehir'deki Anadolu Üniversitesinde Öğretim Üyesi olan ve KHK ile meslekten çıkarılan şüpheli Yakut hakkındaki sevk yazısında, şüphelinin örgütün sözde "Hava Kuvvetleri Komutanlığı" yapılanması yöneticilerinden, Eskişehir'deki albay ve generaller gibi üst rütbeli şahıslardan sorumlu olduğu belirtilerek, "İkametgahında yapılan aramada mevcut işiyle ilgisiz şekilde Eskişehir Hava Kuvvetleri unsurlarına ilişkin brove ve rozetlerin ele geçirildiği, durumun kendisine bağlı asker şahısların bağlılıklarının bir sembolü olduğu açıkça anlaşılmıştır.'' ifadeleri kullanıldı.

        Yakut'un,17-25 Aralık 2013 döneminden sonra örgütün finans kuruluşu Bank Asya'daki hesabında artış bulunduğu vurgulanan sevk yazısında, şüphelinin üzerine atılı suçu işlediğine dair delillerin olduğu ve hakkında itirafçı anlatımlarının da dosyada yer aldığı kaydedildi. (AA)

        REKLAM

        ESKİŞEHİR'DE 13 İLDE OPERASYON: 24 GÖZALTI

        Eskişehir merkezli 13 ilde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasının (FETÖ/PDY) Hava Kuvvetleri yapılanmasına yönelik operasyonda 24 kişi gözaltına alındı.

        Alınan bilgiye göre, İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, FETÖ/PDYye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, Eskişehir, Adana, Ankara, Balıkesir, Denizli, Isparta, İstanbul, İzmir, Konya, Kütahya, Manisa, Malatya ve Samsunda daha önceden belirlenen şüphelilerin kaldığı ev ve iş yerlerine eş zamanlı operasyon düzenledi.

        Operasyonda, FETÖ/PDYnin Hava Kuvvetleri yapılanmasını koordine eden "mahrem imamlar" olduğu öne sürülen mühendis, memur, öğretmenlerin de bulunduğu 2si memuriyetten ihraç edilmiş 6 sivil ile 3 muvazzaf teğmen ve 15 astsubay olmak üzere 24 şüpheli yakalandı.

        Gözaltına alınan zanlılar, emniyetteki işlemlerinin ardından geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye sevk edildi. (AA)

        REKLAM

        BALIKESİR MERKEZLİ 7 İLDE OPERASYON: 23 GÖZALTI

        Balıkesir merkezli 7 ilde, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında kamu kurumlarından ihraç edilen 23 şüpheli gözaltına alındı.

        Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından FETÖ/PDY'nin kamu kurumlarındaki yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma çerçevesinde daha önce meslekten ihraç edilmiş, örgütün haberleşme programı "ByLock" kullandıkları tespit edilen 33 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

        Bu kapsamda Balıkesir'in yanı sıra İstanbul, İzmir, Konya, Yalova, Bilecik ve Çorum'da yapılan eş zamanlı operasyonda 23 şüpheli gözaltına alındı.

        Diğer 10 şüphelinin yakalanması için çalışmalar sürüyor. (AA)

        BURSA MERKEZLİ FETÖ OPERASYONU: 12 GÖZALTI

        REKLAM

        Bursa merkezli 3 ilde, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda, aralarında kapatılan Bank Asyada şube müdürü olarak çalışanların da yer aldığı 12 zanlı gözaltına alındı.

        Bursa Cumhuriyet Başsavcılığınca kapatılan Bank Asyanın Bursadaki bölge müdürlüğünde yetkili olarak çalışan ve bağlı şubelerde müdür konumundaki 13 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

        Bunun üzerine harekete geçen İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Bursa, Sakarya ve Ordudaki adreslere eş zamanlı operasyon düzenledi.

        Operasyonda 12 kişi gözaltına alındı. Zanlılara ait evlerdeki aramalarda çok sayıda örgütsel belge ve doküman ile dijital materyal ele geçirildi.

        Zanlılar, emniyet müdürlüğüne getirildi. Bir kişinin yakalanması için çalışmalar sürüyor. (AA)

        ÖRGÜTÜN "GENERALLER İMAMI" TUTUKLANDI

        FETÖ'nün Hava Kuvvetleri yapılanmasına yönelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde öğretim görevlisi iken KHK ile açığa İbrahim Yakut, sevk edildiği nöbetçi 11. Sulh ceza hakimliğince FETÖ yöneticiliği suçundan tutuklandı.

        Hava Kuvvetleri yapılanmasında Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Kuvveti Komutanlığı'nda görevli albay ve generallerden sorumlu imam olduğu tespit edilen İbrahim Yakut hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı. Karar üzerine harekete geçen İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Eskişehir'de düzenledikleri operasyonla 1 Nisan 2017'de şüpheli İbrahim Yakut'u gözaltına almıştı.

        Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde öğretim görevlisi iken KHK ile açığa İbrahim Yakut'un evinde yapılan aramada, Hava Kuvvetlerine ait brove rozetler ele geçirildiği belirtildi. (Veli SARIBOĞA / İSTANBUL)

        REKLAM

        NEVŞEHİR'DE FETÖ'DEN 8 ÖĞRENCİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

        Nevşehir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen Fethullahçı Terör Örgütü Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında 8 kişi adliyeye sevk edildi.

        Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen FETÖ/PDY terör örgütü soruşturması kapsamında üniversite abilerine yönelik 5 Nisan tarihinde yapılan eş zamanlı operasyon kapsamında Nevşehir, Elazığ, Sakarya, İzmir, İstanbul, Ankara, Konya, Kayseri, Şanlıurfa ve Malatya'da gözaltına alınan üniversite öğrencileri M.H.Y., B.T., S.K., M.H., İ.Z., F.G., A.Ö., B.Ç. isimli şahıslar emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi. (IHA)

        SİVAS'TA 2 EMEKLİ POLİS TUTUKLANDI

        Sivas'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan emekli 2 emniyet mensubu tutuklandı.

        REKLAM

        Sivas Cumhuriyet Başsavcılığının FETÖ/PDY'nin emekli emniyet mensuplarına yönelik soruşturması kapsamında Sivas Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, bir dönem Güvenlik Şube Müdürlüğü yaptıktan sonra 2015 yılında resen emekliye sevk edilen Ö.M. ile emekli teknisyen yardımcısı H.A.Ç.'yi gözaltına aldı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheliler tutuklandı.

        Öte yandan bir emekli şube müdürünün emniyetteki işlemlerinin devam ettiği öğrenildi. (IHA)

        UŞAK MERKEZLİ 19 İLDE FETÖ OPERASYONU: 15 TUTUKLAMA

        Uşak merkezli 19 ildeki Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında düzenlenen operasyonda adliyeye sevk edilen 15 şüpheli tutuklandı.

        Uşak Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDYye yönelik soruşturma kapsamında İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin FETÖ/PDYnin "mahrem yapılanması"na yönelik operasyonunda gözaltına alındıktan sonra emniyetteki işlemlerinin ardından dün adliyeye sevk edilen 16 şüpheli savcılıkta ifade verdi.

        Tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilen şüphelilerden 15i "terör örgütüne üye olmak" ve "terör örgütüne yardım" suçlamasıyla tutuklandı, 1i adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

        Uşak merkezli 19 ilde, 4 Nisanda, FETÖ/PDYnin mahrem yapılanmasına yönelik soruşturmada 16 kişi gözaltına alınmış, şüphelilerin örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandığı iddia edilmişti. (AA)

        REKLAM

        KOCAELİ'DE 9'U TUTUKLU 12 KİŞİNİN YARGILANMASINA BAŞLANDI

        Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında 9'u tutuklu 12 kişinin yargılanmasına başlandı.

        Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, "silahlı terör örgütü üyesi olma", "Terörizmin Finansmanının Önlenmesine Hakkında Kanun'a muhalefet" ve "tehditle himmet toplamak" suçlarından yargılanan, aralarında eski emniyet müdürleri, komiser, iş adamı ve avukatın da bulunduğu 9'u tutuklu 12 sanık ve avukatları ile müşteki sıfatıyla iki iş adamı ve bir emekli memur katıldı.

        Müşteki iş adamı Nurettin Tilki, 2012 yılında satın aldığı yurt binasının FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'e ait olduğunu bilmediğini iddia ederek, şöyle konuştu:

        "Yurt binasını aylık 15 bin lira bedelle kiraya vermek için yurdun mali müşaviri Kenan Dinler ve Sadi Feyzioğlu ile görüştüm. Aylık 7 bin 500 liraya anlaştık. Dönemin Kocaeli Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nezir Özcan beni telefona aratarak yanına çağırdı. Ben de yanına gittim. Nezir Özcan beni tehdit ederek, 'Bu kirayı almayacaksın. Seni aldırırım, yolda giderken sana araba vurur' şeklinde konuştu. Kira bedelini aylık 7 bin 500 liradan 4 bin liraya indirdim."

        Tilki, kendisine kumpas kurduğunu öne sürdüğü bazı sanıklardan davacı olduğunu söyledi.

        REKLAM

        "TUTUKLANACAĞINI BİLİYORDUK, HAKİM VE SAVCILAR BİZDEN"

        Müşteki iş adamı Hakim Apaydın ise 2011 yılında o dönem adı Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olan resmi kurumun yemek ihalesine katıldığını, değerlendirme sonucu sıralamada 3'üncü olduğunun bildirildiğini aktardı.

        Birinci ve ikinci sıradaki firmaların iş bitirme belgelerinde eksikler olduğu için elendiğini ve ihalenin kendisine kaldığını dile getiren Apaydın, "Yemekhane fabrikası sahibi olan tutuksuz sanık Hakan Sağıroğlu bu ihaleden zarar ettiği gerekçesiyle beni 'İhaleye fesat karıştırdı' diye şikayet etmiş. Hakkımda soruşturma açıldı. Bir hafta cezaevinde yattıktan sonra tahliye oldum. Mahkeme takipsizlik kararı verdi. Sanık Hakan Sağıroğlu ve Ali Ziya'nın ortak tanıdığı İbrahim Karaoğlu isimli kişi bana, 'Senin tutuklanacağını biliyorduk. Adliyede hakim ve savcılar bizden' dedi." ifadelerini kullandı.

        Ayrıca Apaydın, tutuklu sanık Mehmet Emin Koç'a, Fetullah Gülen'e bağlı yapıya aktarılmak üzere kurban parası olarak iki çek verdiği iddiasında bulundu.

        Emekli Akif Özecik de geçirdiği bir soruşturmada, tutuklu sanık Nezir Özcan lehine delil toplamaması ve sahte gizli tanık ifadeleriyle hakkında dava açılmasından dolayı şikayetçi olduğunu belirtti.

        TUTUKSUZ SANIKLARDAN BİRİ HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI

        Sanıklar savunmalarında FETÖ üyesi olmadıklarını, ByLock kullanmadıklarını, kimseyi tehdit ederek "himmet" adı altında yardım toplamadıklarını ve terör örgütüne finans sağlamadıklarını öne sürerek tahliyelerini talep etti.

        Cumhuriyet Savcısı ise tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamına, tutuksuz yargılanan Dorukhan Özçelik'in de tutuklanmasına karar verilmesini istedi.

        Tutuklu 9 sanığın tutukluluk halinin sürmesine, Dorukhan Özçelik'in tutuklanmasına ve eksik evrakın tamamlanmasına hükmeden mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi. (AA)

        KARABÜK'TE 3 ESKİ ÖĞRETMEN GÖZALTINA ALINDI

        Karabük'te, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda haklarında gözaltı kararı bulunan 3 eski öğretmen yakalandı.

        Karabük Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, meslekten ihraç edildikten sonra haklarında gözaltı kararı verilen ve emniyetteki müdür rütbesindeki personelden sorumlu "abi" oldukları ileri sürülen öğretmenler Ş.Ö. ve Ö.S ile komiser rütbesindeki personelden sorumlu "abi" olduğu iddia edilen K.D'nin yakalanması için çalışma başlatıldı.

        Terörle Mücadele ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin yürüttüğü çalışmalar sonucu, söz konusu 3 şüphelinin 100 Yıl Mahallesi'ndeki bir evde gizlendikleri tespit edildi. Polis ekiplerince belirlenen adrese düzenlenen operasyonda, Ş.Ö, Ö.S. ve K.D. gözaltına alındı.

        REKLAM

        Örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandıkları da tespit edilen şüpheliler, sağlık kontrolünün ardından emniyete götürüldü. (AA)

        MALATYA'DAKİ DARBE GİRİŞİMİ DAVASINDA ARA KARAR

        Malatya'da, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin 76 sanığın yargılandığı davada, bir önceki duruşmada adli kontrol şartıyla tahliye edilen dönemin 2. Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Avni Angun ile tutuksuz yargılanan dönemin 2. Ordu Komutanlığı Harekat Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Ersin Yıldırımın tutuklanmasına yönelik yakalama emri çıkarılmasına karar verildi.

        Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesince Yakınca Spor Salonunda görülen duruşmada, darbe girişimi sırasında 7. Ana Jet Üs Komutanlığında görev yapan tutuksuz sanıkların savunmalarını alan mahkeme heyeti, duruşma savcısı Muhittin Atlının görüşlerini sordu.

        Bazı sanıkların adli kontrol kararının kaldırılması taleplerini reddeden Atlı, bir önceki duruşmada adli kontrol şartıyla tahliye edilen Avni Angunun "sıkıyönetim komutanı" olarak görevlendirilmiş olması, talep ettiği tanıkların halen dinlenilmemesi ve dosyadaki eksikliklerin giderilmemesi nedeniyle tutuklanmasını talep etti.

        Atlı, ayrıca tutuksuz yargılanan Ersin Yıldırımın kullandığı cep telefonunda örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock" olduğu ve yeni deliller nedeniyle tutuklanmasını istedi.

        Daha sonra mahkeme heyetine başkanlık eden Turan Kılıç, heyetin değiştiği iddialarına ilişkin, "Mahkeme heyetinin değiştirildiği söz konusu değil. Mahkeme başkanımız görevindedir. Heyet başkanının ilçe seçim kurulunda görevli olması ve diğer üyenin eşinin sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya katılmadığını belirtmek isterim. Geçici olarak hakim görevlendirilmesi yapılmıştır." ifadelerini kullandı.

        Avukat ve sanıkların taleplerini dinleyen mahkeme heyeti ara kararını açıklamak için duruşmaya ara verdi.

        Turan Kılıçın açıkladığı ara kararda, tutuksuz sanıkların bulunduğu illerdeki Ağır Ceza Mahkemelerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden ifadelerinin alınması için yeniden talimat yazılmasına, örgütün şifreli haberleşme uygulaması "ByLock" kullandığı belirlenen sanıkların yazışmalarının ve teknik tespitlerinin Emniyet Genel Müdürlüğü ile Milli İstihbarat Teşkilatından (MİT) istenmesine hükmedildiği bildirildi.

        Bir önceki celsede adli kontrol şartıyla tahliye edilen dönemin 2. Ordu Kurmay Başkanı Angun ile tutuksuz yargılanan dönemin 2. Ordu Komutanlığı Harekat Kurmay Yarbaşkanı Yıldırımın tutuklanmasına yönelik yakalama emri çıkarılmasına, diğer sanıkların ise tutuklunun halinin devamına karar veren heyet, dava dosyasındaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

        REKLAM

        İDDİANAMEDEN

        Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz ve Başsavcıvekili Mehmet Badem tarafından hazırlanan, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 165 sayfalık iddianamede, dönemin 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti "bir numaralı şüpheli" olarak yer alıyor.

        İddianamede, sanıkların, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek", "cebir ve şiddet kullanarak TBMMyi ortadan kaldırmaya veya TBMMyi görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve "FETÖ/PDY üyesi olmak" suçundan da on beşer yıl hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ