Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Ahmet Misbah Demircan: İstiklal Caddesi'nde ağaç olacak, elektrik kesilmeyecek

        Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Gazete Habertürk yazarı Esin Övet'in sorularını yanıtladı. İşte Demircan'ın açıklamaları:

        Tramvay yapılıyor mu?

        Yapılıyor, hem de nasıl yapılıyor. 100 yıl daha kullanılacak bir tramvay altyapısı kuruluyor. Özel bir imalat yapılıyor. Gel kendin gör. Bak taşları görüyor musun? Tramvay giderken sürekli taşları yerinden oynatıyordu. Şimdi artık öyle bir zemin yapılıyor ki bu taşlar yerinden oynamayacak.

        İnsanların üzerine sürekli su sıçrıyordu taşlar yüzünden.

        Evet, tramvay geçtikçe zemin yerinden oynuyordu. Onlar tamamen yok olacak. Şu anda altyapı kuruluyor. Önce kanalizasyon yenilendi, sonra atık su boruları. Ana hat tamamen yenileniyor. Her binadan ayrı bağlantı yapılıyor. Ara sokak çıkışları yenileniyor.

        REKLAM

        Elektrik kesintilerine de çözüm bulunsa keşke...

        Aynen, 100 yıllık kablolar gidiyor, yenileri döşeniyor. Ve müjde, bundan böyle Beyoğlu’nda elektrik kesilmeyecek. Elektrik kesintisi, bu kabloların eskimiş olmasından ve yetersizliğinden kaynaklanıyordu. Bu altyapının değişmesi şart. Şimdiye kadar hep cilalanmıştı. Böyle büyük bir altyapı değişikliği olmamıştı. Çağ değişiyor. İnternet, İGDAŞ, su boruları, elektrik tüm altyapı yenileniyor.

        Tamam ama ya yeşillik. Neden ağaç yok?

        Meydan yeşillendirmesi ile parkların yeşillendirmesi arasında temel farklar var. O yüzden farklı bir yeşillendirme yapılıyor. İstiklal Caddesi’nde ağaçlar olacak. Hem de çok daha güzelleri olacak.

        Meydan böyle mi kalacak?

        Tabii ki hayır. Altyapının bitmesi bekleniyor. Ağaçlar gelecek, yeşillendirmeler olacak.

        İstiklal Caddesi yeniden trafiğe açılır mı?

        REKLAM

        Yok açılmaz. Asla olmaz.

        İşletmeler teker teker gidiyor. Beyoğlu eski havasında değil.

        Türkiye, Avrupa ve dünyayla birlikte bir süreç yaşıyor. Avrupa’dan Türkiye’ye gelen turistte ciddi bir azalma var. İstiklal Caddesi’nde bu turistlik beldede eksikliği hissedilen renk o. Avrupalı rengi. O buraya gelmiş olsa onu hissetmeyeceksiniz. Cadde, İstanbul’un gözbebeği. 10 sene öncesi ile bugüne baktığınız zaman buradaki ticaret yüz kat arttı. Beyoğlu’nda işletme sayısı 4 bin 500’den 19 bin 500’e çıktı.

        Günde kaç kişi geliyor Beyoğlu’na şu anda?

        1 milyonun üzerinde. Turistin azalmış hali bu düşünün. Buraya gelen müşterinin harcama eğilimleri, dükkânların tarzını değiştiriyor. Turist, harcayan bir turistse arz ve talebe göre kendilerini değiştiriyorlar. Avrupa ile Arap turistin beklentileri değişik haliyle.

        REKLAM

        Caddenin ticaretinde azalma var mı?

        Evet var. Çünkü turist azaldı. Turist arttığında buradaki dükkânların sattıkları ürünlerin çeşitleri değişecek.

        İnşaat da hiç bitmiyor, bu da bir etken tabii...

        Evet sürekli yenilenme var. Son 10 yıldır bu yenilenme hızla devam ediyor. Ama bitince “İyi ki yapılmış” denilecek. Uzun bir uyku döneminden çıktı Beyoğlu. İnanın bitince herkes “Oh iyi ki olmuş” diyecek.

        Ne zaman bitecek?

        İnşaatı kendi gözünüzle gördünüz. Hızla sürüyor. Altyapı tamamen değişiyor. Bitiş açıklamasını Büyükşehir’in yapması daha uygun olur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ