Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Darbeci Tümgeneral Mehmet Dişli hâkim karşısında

        Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Sincan Cezaevi yerleşkesinde görülen 221 sanıklı Genelkurmay Çatı Davası’nın 7. gününde AK Parti Milletvekili Şaban Dişli’nin kardeşi ve darbe girişiminin kilit isimlerinden eski Genelkurmay Stratejik Dönüşüm Başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli savunma yaptı. Gazete Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre Dişli sözlerine, “Hayatımın hiçbir döneminde FETÖ terör örgütü ve uzantılarına dahil olmadığımı, aksine bu örgütün hedefi olduğumu anlatacağım” diye başladı. Hiçbir başarısında FETÖ’nün etkisinin olmadığını belirten Dişli, “Bunun kanıtı, birçok göreve Hulusi Akar’ın dahliyle getirilmiş olmamdır. Ödüllerimi verenlerin de Ergenekon ve Balyoz’la hedef alınan komutanlar olduğu görülecektir” dedi.

        REKLAM

        ‘YANLIŞ ANLAMIŞ OLABİLİR’

        Dişli, Genelkurmay Başkanı Akar’ın kendisinin darbecilerle hareket ettiği yönündeki beyanına ilişkin, “Yaşadığı travmatik olayların altında yanlış anlamış olabilir” dedi. Dişli, 15 Temmuz’da Genelkurmay Karargâhı’nda Akar’ın yanına gitmek üzereyken komuta katında ensesine silah dayandığını ileri sürdü. Dişli, sivil kıyafetli ve uzun namlulu silah bulunan 2 kişinin kendisini bir odaya çektiğini ve bir kâğıda TSK’nın yönetime el koyduğunu, ‘Yurtta Sulh Konseyi’nin kurulduğunu, karşı çıkanları etkisiz hale getireceklerini, Komutan’ın onlarla olmasını istediklerini yazdırdıklarını iddia etti. Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, “İki kişinin darbe yapma şansı var mı? İki kişinin sözlerine niye itibar ettiniz?” demesi üzerine Dişli, “O kadar güvenlikli yerde ensenize silah dayanmış, bir şok hali yaşıyorsunuz” yanıtını verdi. Dişli bu iki kişinin kim olduğunu bilmediğini söyledi. Kendisine söylenenleri bir karta yazarak Akar’ın makam odasına girdiğini anlatan Dişli, “Karttaki ‘Silahlı Kuvvetler yönetime el koymuş. Uçaklar havadaymış. Beş tugay yola çıkmış’ şeklindeki notları okudum. Bir süre duraksayan Akar, ‘Sen dalga mı geçiyorsun? Sakin ol. Tedbir aldık, uçuşları durdurduk’ dedi” diye konuştu. Akar’ın odasına Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı askerlerin girdiğini anlatan Dişli, “Levent Türkkan’ın elinde silah vardı. ‘Komutanım sakin olun, zorluk çıkartmayın’ denildi” diye konuştu. Kendisinin rehin alındığını iddia eden Dişli, helikoptere bindiklerinde Akıncı Üssü’ne gittiklerini bilmediğini söyledi. Dişli, Başkan Dik’in “Darbecilerin kimin adına hareket ettiğini düşünüyorsunuz?” sorusuna, “Bu yorumlu konularda cevap vermek istemiyorum. Ne desem yarın manşet olur” karşılığını verdi.

        REKLAM

        Dişli’nin önceki ifadelerini okuyan Başkan Dik, “Bu kadar görüşme yapmışsın, abini (Şaban Dişli) niye aramadın?” diye sordu. Dişli, “Abimin telefonu bende yoktu. Ayrıca TSK’nın Başkomutanı’nın yanındaydım. Bir siyasiyi arama ihtiyacı duymadım. Askerliğin gereğini yapmak varken, siyasetçinin peşine düşmek, abim de olsa uygun değildir. 10 ay sonra ben bunu anlıyorum. Keşke görüşseydim bugün burada olmazdım zaten. Ne yazık ki o gece bazı generaller kendi işini yapmaktansa bir siyasetçi bulmanın peşinde koşmuşlar” dedi.

        HARMANCIK’I SUÇLADI

        Dişli’ye çapraz sorgu sırasında Akıncı Üssü’nde kimlerin hangi pozisyonda olduğu ve Yurtta Sulh Konseyi üyeleri ile darbenin yönetim merkezi 143. Filo’da gördükleri soruldu. O gece Akıncı Üssü’nde bulunan Akın Öztürk ve Çiğli Üs Komutanı Kubilay Selçuk’un darbecilerle birlikte hareket etmediğini belirten Dişli’nin, sadece eski Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık’ı suçlaması dikkat çekti.

        ‘KOSKOCA TÜMGENERALSİN İMZALAMASAYDIN’

        Duruşmada Mehmet Dişli’nin ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın, Akıncı Üssü’nde tutulduğu odada bulunan eski Çiğli 2’nci Ana Jet Komutanı Tümgeneral Kubilay Selçuk savunmasını yaptı. 15 Temmuz günü Akıncı Üssü’ne daha önce birlikte çalıştıkları Hakan Evrim’i ziyarete gittiğini söyleyen sanık Selçuk, suçlamaları kabul etmedi. Akar’ın, Akıncı Üssü’nde tutulduğu odada bulunmasının tamamen tesadüf olduğunu söyleyen Selçuk, şunları söyledi: “Komutan odaya geldiğinde kızgın bir şekilde sürekli konuşuyordu. Ben kendisine orada misafir olarak bulunduğumu anlatma fırsatı bulamadım. Komutanın, ‘Gidin şunları engelleyin, bu işten vazgeçsinler’ demesi üzerine odadan defalarca çıkıp 143. Filo’ya gidip geldim. Kaosun önlenmesi için görevimi samimi bir şekilde yapmaya çalıştım.”

        Sanık Selçuk, Genelkurmay Başkanı Akar’ın ifadesinde, kendilerini darbeci olarak göstermesini de anlayamadığını belirterek, Akar’ın dinlenmesini talep etti. Savunmasının ardından Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, sanığın savcılıkta verdiği ifadesini okumaya başladı. Bu sırada araya giren sanık Selçuk, bazı hususların doğru olmadığını söyledi. Sanığın araya girmesine sinirlenen Mahkeme Başkanı Dik, “Sizin ifadenizi okuyorum” dedi. Sanık ise “Baskı altında alındı efendim” yanıtını verdi. Bu cevap üzerine Mahkeme Başkanı Dik, “Koskoca tümgeneralsin imzalamasaydın. Savcılık baskı yapmaz kimseye” diye tepki gösterdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ