Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Fethi Yaşar ile iftardan sahura

        Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar'ın, hemşehrileriyle orucunu açtığı iftara, iftar sonrası ziyaretlerine ve eşi Azize Yaşar ile günü noktaladığı sahur sofrasına Habertürk Ankara ekibi konuk oldu.

        HT Ankara'dan Dilvin Kaygusuz'un haberine göre; Çocukluğundaki ramazan akşamlarını özlemle anlatan Başkan Yaşar, "İnsanlar eskiden şükretmeyi biliyordu. Şimdi zengin oluyor ama yine de şükretmiyor. Şükretme duygusu azaldıkça suç oranı, kavga, kin ve nefret artıyor" dedi.

        HT Ankara ekibinin ilk durağı, Serhat Mahallesi'nde kurulan, genciyle yaşlısıyla, zenginiyle fakiriyle mahalle sakinlerini buluşturan iftar sofrası oldu. Bölge bölge iftar çadırları kurmak yerine, düzenlenen mahalle iftarlarıyla halkı buluşturmak istediklerini söyleyen Başkan Yaşar, "Çocukluğumda şimdiki gibi anne, baba ve çocuklardan oluşan sofralar olmazdı. Konu komşu ve akrabalardan oluşan sofralar kurulurdu. Sahur zamanı sofralar sokağa taşardı. Mahalle iftarlarıyla yaşatmak istediğimiz duygu biraz da bu" dedi. Kepçeyi alıp, mahalleliye yemek dağıtan Yaşar, iftarını da onlarla beraber yaptıktan sonra İvedik Köy Konağı'nda hemşehrileriyle buluştu.

        REKLAM

        "BİRBİRİMİZDEN UZAKLAŞIYORUZ"

        İvedik Köy Konağı'nda muhtar ve bölge sakinleriyle çay içip sohbet eden Yaşar, köy konağını, hemşehrilerin acı-tatlı günlerinde birlikte olabilsinler diye yaptıklarını belirtti. Mahalle sakinlerine iftardan sonra birlikte bir şeyler yapıp yapmadıklarını soran Yaşar, 'artık insanların evlerinde vakit geçiriyor' cevabını alınca, "Eskiden iftardan sonra insanlar toplanır beraber vakit geçirirlerdi. Şimdiki bu durum, biraz da yozlaşmanın göstergesi. Geleneklerimizden, göreneklerimizden, birbirimizden uzaklaşıyoruz. Biz bir ay boyunca ramazanın heyecanı ve bereketini komşularımızla hissederdik" yorumunu yaptı.

        "İNSANLAR HOŞGÖRÜLÜYDÜ, ŞÜKRETMEYİ BİLİYORDU"

        Köy konağındaki sohbeti, eskiden zekat vermenin de çok farklı olduğunu belirterek sürdüren Yaşar, şöyle devam etti:

        "Benim babam pırtıcıydı (manifaturacı). Teravihden sonra Sandıklı'nın zenginleri gelir, ellerinde listelerle, durumu iyi olmayanlara pantolon, ceket ya da elbiselik kumaş alırdı. Bunlar gece dağıtılırdı ki alan el veren eli görmesin. Kimse yardımlaşmanın reklamını yapmazdı. Yenimahalle'de de herkes birbirini tanırdı, birbiriyle bayramlaşırdı. İnsanlar eskiden daha hoşgörülüydü, şükretmeyi biliyordu. Şimdi zengin oluyor ama yine şükretmiyor. Şükretme duygusu azaldıkça suç oranı, kavga, kin ve nefret artıyor."

        HASTA VE HASTA YAKINLARIYLA BULUŞTU

        Fethi Başkan ile İvedik Köy Konağı'ndan, Türkiye'nin dört bir yanından Onkoloji Hastanesi'ne gelen kanser hastaları ve yakınları için yapılan Onkoloji Konuk Evi'ne geçtik. Buradaki misafirleriyle uzun uzun sohbet eden Yaşar, herkese bir ihtiyaçları olup olmadığını sorup, dertlerini dinledi. Konuk evi yapılmadan önce, hasta yakınlarının hastane bahçesinde arabalarda, bankların üzerinde yatmasından büyük üzüntü duyduğunu söyleyen Yaşar, "Bu sene 10 oda daha açılacak ve daha fazla kişiye ulaşacağız" dedi.

        REKLAM

        "TEK DUAM, BU BİRLİKTELİĞİN DEVAM ETMESİ"

        HT Ankara ekibi Başkan Yaşar ile birlikte, son olarak evine geçti. Fethi Başkan ve eşi Azize Hanım, çocuklarının Bursa'da çalışması nedeniyle yalnız yaşıyor. Uzun yıllar, Demetevler'de, 8 aile aynı apartmanda oturduklarını, aynı sofralarda birlikte yemek yediklerini belirten Başkan Yaşar, "Mümkün olduğunca sevdiklerimizle ve dostlarımızla vakit geçirmeye çalışıyoruz. Arife günü ya da bayramın ilk günü Afyon'a mutlaka gidiyoruz. Anne ve babamdan aldığım kültürle, akrabalık bağlarımı güçlü tutmaya çalıştım bugüne kadar. Annem ve babam rahmetli oldu ancak aile büyüklerimiz, kardeşlerim, çocuklarımız ve torunlarımızla aile birliğini korumaya özen gösterdik. Tek duam ve dileğim bizden sonra da bu birlikteliğin devam etmesi" diye konuştu.

        "ONLAR MUTLUYSA BİZ DE MUTLUYUZ"

        Başkan Yaşar ve Azize Hanım, saat geç olmadan çocukları ve torunlarıyla özlem gidermek için görüntülü arama yapmayı da ihmal etmedi. Torunuyla telefonda bol bol şakalaşan Başkan Yaşar, kendilerinin kalabalık ve daha geleneksel ailelerle büyüdüklerini bir kez daha vurguladı. Yaşar, "Hayat, her şeyi yaşantına uygun planlamana izin vermiyor. Sen kendi hayatını planlarken, çocukların, yakınındakiler de başka bir hayat planlıyor. Çocuklarımız da artık aile oldu, onların da çocukları var. Hayatlarını orada kazanmaları gerekiyorsa, yapabileceğimiz bir şey yok. Onlar geliyor, biz gidiyoruz. Teknoloji gelişti, görüntülü arayıp konuşuyoruz. Ama bayramlarımızı mutlaka birlikte geçiriyoruz. Onlar mutluysa biz de mutluyuz" ifadelerini kullandı.

        YENİMAHALLE'Yİ DE ANLATTI

        Sahur saatine yakın Azize Hanım çayı koymak için mutfağa gidince, Fethi Başkan Yenimahalle'yi anlattı. Başkan Yaşar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesinde gündeme getirdiği 3 sorunla ilgili son durumu anlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ilgisinden dolayı teşekkür eden Başkan Yaşar, Yenimahalle'nin en önemli sorunlarından Yamaçevler Kentsel Dönüşüm Projesi'nin hızlandığını belirterek, ilçenin yakın zamanda gecekondulardan temizleneceğini söyledi.

        YAKACIK'A YAŞLI YAŞAM MERKEZİ

        Yenimahalle'deki kamu kurumlarını birleştirecek Hükümet Konağı projesinin de ihalesinin yapıldığını söyleyen Yaşar, "Üçüncü konu da Şentepe televizyon vericileri konusuydu. Onunla ilgili çok fazla gelişme olmadı. Ulaştırma, Denizlicilik ve Haberleşme Bakanlığı ile görüştük, ön protokol imzaladık. Bir türlü bir neticeye bağlanmadı. Televizyon vericilerinin bir an evvel kaldırılmalı, Sayın Bakanımızdan destek bekliyoruz" dedi.

        İlçe sınırlarının değişmesiyle, Çayyolu'na yaptığı Yaşlı Yaşam Merkezi'nin Çankaya sınırlarında kaldığını ifade eden Başkan Yaşar, Yakacık'ta bir yaşlı yaşam merkezi ve alzheimer hastaları için gündüz bakım yeri için projeler hazırlattığını da sözlerine ekledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ