Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Son Dakika! FETÖ'den tutuklananlar ve gözaltına alınanlar (8 Haziran 2017)

        Yurtiçinde devam eden FETÖ operasyonlarında tutuklanan ve gözaltına alınanlar listesine her geçen gün yeni isimler ekleniyor. 15 Temmuz Darbe Girişimi'nin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) destekçi ve üyelerinin yakalanması için başlatılan operasyonlar tüm hızıyla devam ediyor. İşte FETÖ ile bağı olduğu ya da örgütün haberleşme programı Bylock kullandığı tespit edilen kişi/kurumlara yönelik operasyonlarda 8 Haziran 2017 Perşembe günü raporu.

        Haberler anlık güncellenmektedir...

        FETÖ'NÜN SÖZDE "TUNCELİ MAHREM EMNİYET İMAMI"TUTUKLANDI

        Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasının (FETÖ/PDY) sözde "Tunceli mahrem emniyet imamı" olduğu belirtilen eski öğretmen Ferhat Şekerci tutuklandı.

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ'nün emniyetteki mahrem yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında Tunceli'de kapatılan özel bir okulda öğretmen olarak görev yapan ve hakkında yakalama kararı bulunan Ferhat Şekerci, Çorum'da gözaltına alındı.

        Tunceli Emniyet Müdürlüğüne getirilen Şekerci, buradaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

        Cumhuriyet savcısınca ifadesi alınan Şekerci, çıkarıldığı sulh ceza hakimliğince FETÖ/PDY'nin sözde "Tunceli mahrem emniyet imamı" olduğu iddiasıyla tutuklandı. (AA)

        MUĞLA'DA 3 ŞİRKETE KAYYUM ATANDI

        Muğla'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında 3 şirkete kayyum atandı.

        Muğla Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma doğrultusunda, FETÖ/PDY'ye finansal destek sağladıkları iddia edilen firmalara yönelik çalışma yürütüldü.

        Çalışmalar kapsamında mermer ürünleri alanında faaliyet gösteren 3 şirkete kayyum ataması yapıldı.

        Kayyum atanan şirketlerin, Çobanlar Group'a bağlı 3 şirket olduğu öğrenildi. Aynı gruba ait farklı 2 şirkete de 4 Haziran'da kayyum atanmıştı. (AA)

        TANKTAN ÇIKAN ESKİ POLİS MÜDÜRÜ HAKİM KARŞISINA ÇIKACAK

        Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında İstanbul Emniyet Müdürlüğünün işgal girişimine ilişkin, aralarında tankın içinden çıkan eski emniyet müdürü Mithat Aynacı'nın da bulunduğu 23'ü tutuklu 67 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi.

        İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökhan Yolasığmaz tarafından FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Esenler Birlik Köprüsü'nde çıkan olaylar ile İstanbul Emniyet Müdürlüğünün işgal girişimine ilişkin 2'si emniyet personeli 21'i rütbeli asker olmak üzere 23'ü tutuklu 67 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame üzerindeki incelemelerini tamamladı.

        Mahkeme, iddianamenin oy birliğiyle kabulüne karar verdi.

        İlk duruşmanın 30 Ekim'de, sanık sayısının fazla oluşunu dikkate alarak Silivri Cezaevinin karşısında yer alan salonda yapılmasını hükme bağlayan mahkeme, duruşmaların 31 Ekim, 1 ve 2 Kasım'da da sürdürülmesini kararlaştırdı.

        Mahkeme, 23 sanığın tutukluluk halinin devamına hükmederek, duruşma günü tüm sanıkların hazır bulunması için tebligat gönderilmesini de karar verdi.

        CEZA İSTEMLERİ

        İddianamede, sanıklar hakkında ''anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme'', ''TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'', ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'' ve ''silahlı terör örgütüne üye olma'' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15'er yıla kadar hapis cezası talep edildi.

        Darbe girişimi sırasında tankın içinden çıkan eski emniyet müdürü Mithat Aynacı hakkında ayrıca "kasten öldürmeye teşebbüs", "hakaret" ve "tehdit" suçlarından 30 yıldan 55 yıla kadar hapis cezası istenen iddianamede, 4 kişiyi kullandığı tank ile ezerek ölümüne yola açtığı gerekçesiyle sanık Ömer Kalın'ın ise "kasten öldürme'', kasten yaralama'', ''mala zarar verme'' suçlarından 4 kez müebbet ile 529 yıldan 990 yıla kadar hapisle cezalandırılması öngörüldü.

        Maktul Ahmet Kocabay'ı silahla vurarak şehit etme ve diğer maktullerin ölümünden sorumlu tutulan eski Yarbay Fatih Sönmez hakkında ayrıca ''kasten öldürmeye azmettirme'' suçundan 5 kez müebbet ve ''kasten öldürmeye teşebbüs'', ''kasten yaralama'', ''hakaret'', ''tehdit'', ''mala zarar verme'' suçlarından 559 yıldan 1030 yıla kadar hapis cezası öngörülen iddianamede, "ana darbe davası"nın sanıklarından Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit'in kendisine İstanbul Emniyet Müdürlüğü yerleşkesinin işgal edilmesi talimatı verdiğini belirten 66. Mekanize Piyade Tugayında Kurmay Başkan Vekili olarak görev yapan eski Yarbay Osman Akkaya hakkında da ayrıca ''kasten yaralama'', ''kasten öldürmeye teşebbüs'', ''hakaret'', ''tehdit'' suçlarından 113 yıldan 256 yıla kadar hapis cezası istendi.

        İddianamede, diğer bazı şüphelilerin de yine benzer suçlardan 13,5 yıl ila 990 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılmaları talep edildi.

        İddianamede, diğer askeri araçlardaki şüphelilerin dışarı çıkarıldığı esnada, üzerinde resmi polis üniforması olan Emniyet Müdürü Mithat Aynacı olarak tanınan kişinin de araçtan çıktığı ifade edildi.

        "ASKERLERLE GÖRÜŞTÜKTEN SONRA EVDEN ÇIKTI"

        Eski 4. Sınıf Emniyet Müdürü Mithat Aynacı'nın gözaltına alındıktan sonra üzerinden çıkan telefonda inceleme yapılmak istendiğinde şifre gerektiği anlatılan iddianamede, yazılım ve bu yazılıma ait donanımlar aracılığıyla şifreyi geçmeye yönelik yapılan çalışmalarda telefona daha önceden yüklenen güvenlik ayarı nedeniyle işlem sırasında telefonun otomatik fabrika ayarlarına döndüğü ve tekrar başlatılmasının mümkün olmadığı kaydedildi.

        İddianamede, yapılan araştırmalarda örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock" kullandığı belirlenen Aynacı'nın üzerinde 1 dolarlık banknot bulunduğu anlatılarak, şüphelinin kullandığı GSM hattındaki görüşmeler incelendiğinde 15 Temmuz'da başka dosyadan tutuklu eski İstanbul Jandarma Komutanı Gürcan Sercan ile bu dosyanın sanıklarından Osman Akkaya ve bazı askerlerle birçok kez telefon görüşmesi yaptığının tespit edildiği anlatıldı.

        Aynacı'nın kullandığı GSM hattının baz bilgisine göre, 15 Temmuz'da saat 20.00 sıralarında Küçükçekmece'deki ikametinde olduğu ve 20.14'te aktif görevde olan bir uzman çavuş tarafından arandıktan sonra ikametinden ayrıldığı belirtilen iddianamede, sanığın, eski Albay Gürcan Sercan'la saat 22.49'da görüşme yaptıktan sonra Küçükçekmece'den ayrılarak İl Emniyet Müdürlüğünün bulunduğu Vatan Caddesi'ne hareket ettiği aktarıldı.

        İFADESİNDEKİ ÇELİŞKİLER

        Şüpheli Aynacı'nın sorgusunda, İstanbul Emniyet Müdürlüğünün çağrısı ile olay yerine gittiğini anlattığı ancak şüphelinin kullanıldığı GSM hattının incelemesinde kendisine emniyetten gönderilen bir mesajın olmadığının tespit edildiği vurgulanan iddianamede, bu beyanı gerçeği yansıtmayan Aynacı'nın darbe girişimin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine böyle bir savunmaya girdiği değerlendirmesinde bulunuldu.

        İddianamede, Aynacı'nın, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca alınan ifadesinde, telefonla kendisini arayan ve asker olduğunu söyleyen bir kişinin görüşmek istediğini söylediğini ancak buna cevap vermeden telefonu kapattığını iddia ederek, "Sonrasında yürüyüş güzergahı üzerinde Osman Akkaya ile karşılaştım. Kendisine hangi maksatlı görevli olduğunu sorduğumda bana cevap vermedi. Etrafta tepkili halk kitlesi olup polis olmayınca ben de kendisine kışlalarına gitmelerini söyledim. O da kabul ederek kendilerini çıkarmalarını söyledi." şeklindeki beyanda bulunduğu ancak bunun, olay öncesi kendisiyle 6 farklı telefon görüşmesi yapan Akkaya'nın anlatımlarıyla ifadeleriyle çeliştiği vurgulandı. (AA)

        SAMSUN'DA 8'İ TUTUKLU 28 SANIĞIN YARGILANMASINA DEVAM EDİLDİ

        Samsun'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin davada 8'i tutuklu 28 sanığın yargılanmasına devam edildi.

        Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla yargılanan iş adamı, esnaf, eski kamu görevlisi ve öğrencilerden oluşan 8 tutuklu sanık ve bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.

        Sanıklar, savunmalarında haklarındaki suçlamaları kabul etmedi.

        Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Murat K'nin yanı sıra iş adamı Servet K'nin de 100 bin lira kefaletle tahliyesine karar vererek, duruşmayı 21 Eylül'e erteledi. (AA)

        ERZURUM MERKEZLİ OPERASYON: 12 GÖZALTI

        Erzurum merkezli 3 ilde, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda 12 kişi gözaltına alındı.

        Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, FETÖ/PDY ile irtibatlı şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

        Örgütün kriptolu haberleşme uygulamasını kullandıkları tespit edilen kişilere yönelik Erzurum, Adıyaman ve Hatay'daki adreslere eş zamanlı operasyon düzenlendi.

        Operasyonda haklarında yakalama kararı bulunan 15 zanlıdan 12'si gözaltına alındı.

        Erzurum'da yakalanan 10 zanlı, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra emniyete götürüldü.

        Adıyaman ve Hatay'da yakalanan 2 şüphelinin de işlemlerinin ardından Erzurum'a gönderileceği öğrenildi.

        Adreslerinde bulunamayan 3 zanlının yakalanması için çalışmalar sürüyor. (AA)

        FETÖ SANIĞI KARI-KOCA YARGILANIYOR

        Eskişehir'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, tutuksuz yargılanan eski müezzinin ''terör örgütüne yardım etmek'' suçundan cezalandırılması, eşinin ise beraati istendi.

        2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada tutuksuz sanıklar eski müezzin Mustafa Birol Anlar ile eşi Gülay Anlar ve avukatları hazır bulundu.

        Duruşmada savunma yapan Anlar çifti, terör örgütüyle ilgilerinin bulunmadığını öne sürerek, haklarında beraat kararı verilmesini istedi.

        Cumhuriyet savcısı mütalaasında, Mustafa Birol Anlar'ın ''terör örgütüne yardım etmek'' suçundan cezalandırılmasını, eşinin ise beraatini talep etti.

        Mahkeme heyeti, mütalaaya karşı beyanda bulunulması için duruşmayı 12 Ekim'e erteledi. (AA)

        FETÖ'NÜN EĞİTİM YAPILANMASI SANIKLARINA HAPİS

        Adana'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Kanuni Üniversitesinin genel sekreteri Mahmut Açıl ile kapatılan Burç Okullarında öğretmenlik yapan Uğur Dündar Bakan, 7 yıl 6'şar ay hapisle cezalandırıldı.

        Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar Açıl ve Bakan ile avukatları katıldı.

        Açıl, savunmasında hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini yineleyerek, "Terör örgütü üyesi değilim. Bylock'u da yüklemedim ve kullanmadım." iddiasında bulundu.

        Bakan da suçsuz olduğunu savundu.

        Mahkeme heyeti, Açıl ve Bakan’a, "silahlı terör örgütü üyeliği"nden 7 yıl 6'şar ay hapis cezası verdi.

        Sanıklar hakkında "FETÖ/PDY'ye üye olmak" suçundan on beşer yıl hapis istemiyle hazırlanan iddianame, Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti. Açıl ve Bakan'ın evlerinde "Fetullah Gülen'in kitapları ve çok sayıda örgütsel doküman" ele geçirildiği belirtilen iddianamede, sanıkların Gülen'in talimatıyla "ByLock" kullandıkları kaydedilmişti. (AA)

        BALIKESİR'DE 11 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

        Balıkesir'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında 11 kişi gözaltına alındı.

        Alınan bilgiye göre, Ayvalık Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, terör örgütüyle ilişkili oldukları değerlendirilen Balıkesir Üni̇verstesi Ayvalık Meslek Yükseķokulu (MYO) Müdürü Orhan Ş, öğretim görevlisi Veysel Ö, Edremi̇t MYO öğretim görevlisi Selahattin K, Burhaniye MYO öğretim görevlileri Erdoğan A. ve Erkan B. ile cami imamları Mustafa D. ve İsmail Ç, Ayvalık Belediyesi güvenlik görevlisi Ercüment A, inşaatçılar Tekin K. ve Mustafa K. ile emekli Abdullah Y. düzenlenen eş zamanlı operasyonla gözaltına alındı.

        Şüphelilerden Abdullah Y'nin yaşlı olduğu gerekçesiyle ifadesinin ardından savcılığa sevk edildiği, diğer zanlıların ise İl Emniyet Müdürlüğünde sorgularının devam ettiği öğrenildi. (AA)

        BURSA MERKEZLİ OPERASYON: 10 GÖZALTI

        Bursa merkezli 3 ilde, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında 10 kişi gözaltına alındı.

        Bursa Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, İnegöl ilçesinde faaliyet gösteren ve daha önce Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Yeşilırmak Cihangir Eğitim A.Şnin 14 çalışanına yönelik yakalama kararı çıkarıldı. Bunun üzerine harekete geçen Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Bursa, Antalya ve Giresunda önceden belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenledi.

        Operasyonda, H.P.Ç, C.U, E.K, F.S.E, H.D, L.Ç, M.A, M.Y, M.Y ve S.Ş, gözaltına alındı.

        Bursa Emniyet Müdürlüğüne getirilen şüphelilerin örgütün şifreli haberleşme sistemi "ByLock" kullanıcısı oldukları ve örgüt elebaşının verdiği talimata uyarak Bank Asyayı "kurtarmak" için bu bankaya para yatırdıkları belirlendi.

        Yakalama kararı bulunan 4 kişiyi arama çalışmalarının sürdüğü öğrenildi. (AA)

        ANKARA MERKEZLİ 25 İLDE ASKERLERE YÖNELİK OPERASYON

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine yönelik soruşturması kapsamında 25 ilde 31 Mayıs'ta başlatılan operasyonda, hakkında gözaltı kararı verilen 60 askerden 42'si yakalandı.

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Kara Harp Okulunda görevli 43'ü muvazzaf 60 asker hakkında 31 Mayıs'ta gözaltı kararı verdi.

        Soruşturma kapsamında aralarında Ankara, İstanbul, İzmir, Erzurum ve Malatya'nın da bulunduğu 25 ilde operasyon düzenleyen güvenlik güçleri, askerlerden 42'sini gözaltına aldı. Diğer askerlerin yakalanması için çalışmaların sürdüğü öğrenildi.

        Gözaltına alınan askerlerden 17'si sevk edildikleri Ankara Adliyesi'nde tutuklandı. Diğer şüphelilerin savcılıktaki işlemleri sürüyor. (AA)

        SİVAS'TA İCRA MÜDÜRÜ GÖZALTINA ALINDI

        Sivas'ta Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda "ByLock" kullandığı iddiasıyla Kangal İcra Müdürü A.Y. gözaltına alındı.

        Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandığı belirlenen Kangal İcra Müdürü A.Y, Sivas Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince yakalandı.

        A.Y, emniyetteki işlemlerinin ardından Tekirdağ'a gönderildi. (AA)

        BANKACILARA FETÖ OPERASYONU: 11 GÖZALTI

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik soruşturması kapsamında "ByLock" kullandıkları tespit edilen değişik bankalardan 20 kişi hakkında gözaltı kararı verildi, 11 kişi gözaltına alındı.

        Savcılıktan yapılan açıklamaya göre, FETÖ soruşturması kapsamında Merkez Bankası, Asya Katılım Bankası, İller Bankası ve Kalkınma Bankasından 20 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

        Savcılığın talimatı üzerine operasyon başlatan güvenlik güçleri, bu kişilerden 11'ini gözaltına aldı.

        ByLock kullandıkları bildirilen şüphelilerin, daha önce kurumlarından ihraç edildiği öğrenildi. (AA)

        UŞAK MERKEZLİ OPERASYON KAPSAMINDA 3'Ü KADIN 11 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

        REKLAM

        Uşak merkezli 6 ilde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında 11 kişi gözaltına alındı.

        Uşak Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında Uşak Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Şuçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin koordinesinde Uşak, İzmir, Manisa, Denizli, Kütahya ve Aydın'da örgütün "ideolojik" kanadına yönelik eş zamanlı operasyon düzenlendi.

        Operasyonda değişik meslek gruplarından 3'ü kadın toplam 11 kişi gözaltına alındı. Hakkında gözaltı kararı bulunan 4 kişinin daha arandığı bildirildi.

        Gözaltına alınan şüpheliler sağlık kontrolünün ardından emniyete götürüldü. Şüphelilerin büyük bölümünün örgütün kriptolu mesajlaşma uygulaması "ByLock"u kullandıkları iddia edildi. (AA)

        KAYSERİ'DE 4 AKADEMİSYEN TUTUKLANDI

        Kayseri'de FETÖ/PDY soruşturması kapsamında gözaltına alınıp, mahkemeye çıkarılan Erciyes Üniversitesi'nin eski 8 öğretim görevlisinden 4'ü tutuklandı.

        FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Erciyes Üniversitesi'nden daha önce ihraç edilen ve gözaltına alınarak dün mahkemeye çıkarılan öğretim görevlileri Çağrı Şakalar, Mehmet Güngör Kaya, Metin Aytekin, Mehmet Fatih Sönmez tutuklanırken; Esma K., Hüsne Sakallı A. ve Fehmi T. adli kontrol şartı ile Ali U. ise mahkemece serbest bırakıldı. (DHA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ