Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Kılıçdaroğlu'nun 'Hayır' turlarında 5 uzlaşma

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi’yle başladığı “Hayır” turlarının ilk etabını, HDP ziyaretiyle noktaladı. Kılıçdaroğlu, referandumun ardından “Hayır” kampanyasına destek veren Saadet Partisi, Demokrat Parti, Doğru Yol Partisi, Vatan Partisi, MHP’den ihraç edilen Meral Akşener ve HDP ile görüştü. CHP Lideri, “Hayır” turu çerçevesinde izleyen günlerde MHP’den ihraç edilen Ümit Özdağ, Yusuf Halaçoğlu, Sinan Oğan ile ÖDP, Haziran Hareketi, sivil toplum kuruluşları ve sendikalarla görüşmelerine devam edecek.

        Gazete Habertürk'ten Düngün Karadaş'ın haberine göre; Kılıçdaroğlu’nun ziyaretlerine eşlik eden kurmaylarına göre, “Hayır” bileşenleri ile yürütülen görüşmelerden şu ana kadar öne çıkan “uzlaşma” başlıkları şöyle:

        REKLAM

        DİYALOG HEYETİ

        Partiler, diyalog turlarının devam etmesini istedi. Bu doğrultuda her parti “arka kapı diplomasisi” için birer kişi görevlendirecek. Partiler arasındaki diyaloğu bu kişiler sağlayacak. Görüşmeler hakkında tüm partiler heyet aracılığıyla bilgilendirilecek.

        İLKELER BİLDİRGESİ

        2019 seçimleri için partilerin ortak paydasına işaret edecek bir ana ilkeler bildirgesi hazırlanacak. Demokrasi vurgusunun öne çıkarılacağı bildirgede, kişi hak ve özgürlüklerinin korunması ve bağımsız yargı konusunda atılması gereken adımlar tek tek sıralanacak. Bildirgenin hazırlanması için her siyasi partiden ve düşünceden katılımın gerçekleşeceği çalıştaylar düzenlenecek.

        ANAYASA TASLAĞI

        2019 seçimlerinden önce, “Hayır” bileşenlerinin ortak katkısıyla hazırlanacak güçlendirilmiş parlamenter sistemi savunan bir Anayasa taslağı kamuoyuna açıklanacak. Anayasa taslağı aracılığıyla “Hayır” bileşenleri, 2019 seçimlerini “Asıl referandum şimdi” mottosuyla bir anlamda ikinci bir referanduma dönüştürme cabasına girecek.

        REKLAM

        TEK YERİNE ÇOK ADAY

        2019 seçimlerinde “Hayır” cephesini temsil edecek Cumhurbaşkanı adayı için acele edilmeyecek. İsimler şimdilik telaffuz edilmeyecek. Partilere veya kişilere aday dayatılmayacak. İlk tura, “Hayır” bileşenlerini temsil eden birden fazla adayla girilecek. İkinci tura kalan aday, “Çokluk içinde birlik” sloganıyla desteklenecek. Burada en önemli kriter, adayların parlamenter sisteme dönüş konusunda söz vermeleri.

        DEMOKRASİ PLATFORMLARI

        “Hayır” bileşenlerinin öncülüğü ile yurt genelinde “demokrasi platformları” kurulacak. Her düşünceden insanın olmasına özen gösterilecek bu platformlar, partilerin belirlediği ana ilkeler çerçevesinde seçmeni 2019 seçimlerine hazırlayacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ