Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bir daha böyle hata olmayacak

        Bir daha böyle hata olmayacak Şehit Binbaşı Özyalçın’ın cenazesinin bavullarıyla bir kamyonetin arkasında taşınmasının üzerine Atatürk Havalimanı’ndaki büyük bir yanlış düzeltildi. Bundan sonra şehit cenazelerini uçaktan asker alacak ve tören burada başlayacak. Konuyla ilgili Valilik soruşturma açarken, İstanbul Merkez Komutanlığı da araştırma başlattı.

        ŞEHİT Binbaşı Murat Özyalçın’ın cenazesinin uçaktan kargo terminaline bavullarıyla birlikte taşınırken çekilen fotoğraflar ve Hürriyet Gazetesi’nin ’Lütfen Biraz Saygı’ manşeti askeri ve mülki yetkilileri harekete geçirdi. Havalimanından Sorumlu Vali Yardımcısı Mehmet Ali Ulutaş, artık askeri törenlerin uçak altında başlayacağını söylerken, İstanbul Merkez Komutanlığı da konuyla ilgili araştırma başlattı. Bu arada şehit Binbaşı’nın naaşıyla bavullarının aynı kamyonete konulmasıyla ilgili apronda görev yapan farklı kuruluşlardan 6 yetkili, Mehmet Ali Ulutaş’a bilgi verdiler. İstanbul Valisi Muammer Güler, soruşturma başlattıklarını belirterek, "İyi olmadı" dedi. Atatürk Havalimanı Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, askerlerin prosedür gereği kargoda beklediklerini söyledi. Atatürk Havalimanı’nda, İstanbul Merkez Komutanlığı İrtibat Subaylığı emrindeki bir tören kıtası sürekli görev yapıyor.

        Atatürk Havalimanı’nda uzun yıllardır çalışanlar, 1980’li yıllarda şehit cenazeleri için Şeref Salonu önünde ve apronda tören yapıldığını söylediler. Eski çalışanların verdiği bilgiye göre, özellikle 12 Eylül sonrası, şehit olan güvenlik görevlileri için eski Şeref Salonu önünde, apronda tören yapılıyordu. Şehit cenazesini getiren uçak VIP Salonu önüne, park ediliyor, cenaze buradan askerlerin omuzunda alınıyordu. VIP Salonu’ndan havalimanına alınan aile, salonun apron yönünde kurulan katafalk üzerinde şehite saygı duruşunda bulunuyordu. Daha sonra cenaze ambulansla aileye teslim ediliyordu.

        UÇAKTAN ASKER ALACAK

        Vali Yardımcısı Ulutaş, konuya ilişkin şunları söyledi:

        "Ortaya çıkan görüntü beni de çok üzdü. Uçak altında yükleme boşaltma yapanlarla konuştum. Olayla ilgili soruşturma başlattık. Bundan önceki uygulamada, şehit cenazeleri, ilgili şirket tarafından uçak altından kargo terminaline getiriliyor ve burada askeri tören yapılıyordu. Şimdiye kadar böyle bir boşluk varmış, bunu ortadan kaldırdık. Bundan sonra ambulansla taşınacak. Bundan sonra uçakla gelen askeri cenazeler, yine askerler tarafından uçaktan alınıp ambulansa konulacak. Buradan kargo terminaline getireceğiz ve kargodan sonra da askeri tören sürecek. Yani bundan önceki uygulamadan farklı olarak, askeri tören cenaze uçaktan indikten sonra başlayacak. Kamyonetteki bavullar, binbaşının özel eşyaları. Yetkililer eşyaları da yanına koymuşlar. Yıllardan beri uygulanan usül bu. Ama bundan sonra olmayacak. Talimat verdim, yazılı hale de getireceğim. Bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesi için Atatürk Havalimanı’ndaki bütün kurumları uyardık. Bizi de üzdü bu olay. Konuyla ilgili herkes hakkında soruşturma başlattık. Bizzat cenazeyle ilgilenen kişiyle, HAVAŞ, THY ve askeriyenin yetkilileriyle görüştüm."

        VALİ: SORUŞTURMA AÇILDI

        İstanbul Valisi Muammer Güler, soruşturma başlattığını belirterek, şöyle dedi: "Uygunsuz bir görüntü. Tabii ki bizim de tasvip etmediğimiz bir görüntü ortaya çıkmıştır. Havalimanı, yer hizmetlilerindeki görevlilerle ilgili inceleme başlattık. Şehit cenazesini taşımanın belli kuralları var. Bu durum nereden kaynaklandı bilmiyorum. Şehit cenazesinin ayrı, eşyalarının ayrı konulması lazım. Şehidimizin, Merkez Komutanlığı görevlilerine teslim edildiği yerle, apron arasındaki çok kısa mesafede yapılan bir taşıma. Ama görüntü bizi de çok üzdü." Hürriyet

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ