Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kim bu Beyaz İmam Hatipliler?

        Saadet Partisi'nin seçim beyannamesinde AKP'liler "beyaz imam hatipliler" diye tanımlanıyor. SP Genel Başkanı Kutan da bir TV programında "beyaz" tanımlamasını yaptı. İmam hatipliler bu ayrıma tepki gösterdi

        SP seçim beyannamesinde yer alan karikatürde, "Sakın aldanma, süt başka, kireç suyu başka, süt (SP) içersen fatih olursun, su (AKP) içersen İsrail'e mumya olursun" denildi. Aynı sayfada AKP simgesi yanında "Beyaz İHL mezunu" yazıldı.

        SP Genel Başkanı Recai Kutan'a dün NTV'de yayımlanan "Liderler Turu" programında bu konu soruldu. Kutan, "AKP'lileri beyaz imam hatipliler olarak tanımlıyorsunuz. Bu ne demek?" sorusuna şöyle yanıt verdi: "Malum son zamanlarda kullanılan bir tabir var; ' beyazlar ve zenciler' diye. Tabii beyazlar malum bu ekenomik düzen içinde adeta bir nevi seçkinler sınıfı olarak, yani bu o anlamda kullanılmış bir tabirdir."

        Rakibe kılıf uydurulmuş

        "Beyaz imam hatipli" tanımlamasına çeşitli kesimler tepki gösterdi. İmam Hatip Mezunları Derneği (ÖNDER) Genel Başkanı Yusuf Ziyaettin Sula şöyle konuştu: "Bizde zenci beyaz ayrımı yok. Halk arasında da böyle bir ayrım yok.

        Biz bu tür sınıflamalara kesinlikle karşıyız. Sonuçta paylaşılamayan bir kitle var, rakiplerine kılıf uydurmak, itham için söylenmiş. Mezunlar arasında bir siyasi ayrım yapılmaz. İmam hatiplililik ortak kültürdür. Asgari müşterektir. Şimdi böyle bir ayrımın bugün itibariyle gündeme gelmesini sadece seçim atmosferi dolayısıyla düşünmek gerekli."

        En beyaz Erbakan

        AKP İstanbul Milletvekili ve eski Diyanet İşleri Başkanı Tayyar Altıkulaç da, "Beyaz imam hatipliden kasıt, ekonomik olarak üst sınıfsa, en beyaz Necmettin Erbakan'dır" dedi. İmam hatiplileri çok iyi tanıdığını söyleyen Altıkulaç, "Sayın Kutan'a böyle bir ayrımı hiç yakıştırmadım. İster AKP, ister imam hatip camiasında, toplum içinde bu tür ayrımlar yapmak hiç hoş değil. Ekonomik olarak ise bunun kötü bir tarafı yok. Temenni ederiz ki, herkes beyaz olsun. Ama ben en beyazımızın Erbakan Hoca olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

        Hatipoğlu: Geleneği sürdüremiyorlar

        Milli Gazete yazarı ve ilk imam hatip lisesi mezunlarından eski milletvekili Yasin Hatipoğlu ise, Kutan'a destek verdi. Kutan ile konuşmadığını ancak neyi kastettiğini tahmin ettiğini söyleyen Hatipoğlu, "Beyazlıktan kastedilen, İHL'li olma geleneğini sürdürememektir. Bugün iktidarda bulunanlar imam hatipli olmanın imkânlarını istismar ediyor. Kutan, beyaz ile 'Sizin bir başbakanınız var, işin kaymağını kaşıklıyor, ama imam hatiplilerin hiçbir meselesine dönüp bakmadı' demek istemiş olabilir."

        Erdoğan 'Kendimi zenci görüyorum' demişti

        Başbakan Tayyip Erdoğan geçmişte yaptığı bir açıklamada, "Dar gelirli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldim. Arkadaşlarım da öyleydi. Bir zamanlar bu ülkede bizlerle ilgili aydın kesim, çok çirkin yakıştırmalar yaptı. Bunlardan ülkenin zencileri olarak takdim edilenler oldu" demişti. Erdoğan, daha sonra yaptığı bir açıklamada da, şunları söylemişti: "Oradaki zenci tanımı haksızlığa uğramış anlamında kullanılıyor olmalı... Ama gönderme yapıldığı anlamda elbette kendimi hâlâ zenci görüyorum."

        MİLLİYET

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ