Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem BEŞİR ATALAY'I GÜL MÜ İSTEDİ?

        Başbakan Erdoğan’ın hazırladığı Bakanlar Kurulu listesinde BeşirAtalay’ı İçişleri Bakanlığı’na getirmesi, ’Kendisine yakın olan Atalay’ı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül mü istedi’ tartışmalarına neden oldu.

        BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın hazırladığı yeni kabine listesinde önceki akşam Devlet Bakanı olarak yer alan Beşir Atalay’ın, dün sabah sürpriz şekilde İçişleri Bakanlığı’na kaydırıldığı öğrenildi. Atalay’ın İçişleri’ne getirilmesi konusunda, Ankara’da iki senaryo konuşuluyor.

        1) İlk senaryoya göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, müdahale ederek kendisine yakın bir isim olan Atalay’ın İçişleri’ne gelmesini sağladı. Bu senaryo taraflarca doğrulanmadı.

        2) İkinci senaryoya göre ise Erdoğan kendisi son dakikada listesini değiştirerek Atalay’ı kaydırdı.

        Kulislerde, aslında listenin ilk halinde, İçişleri Bakanlığı’na yeni kabinede Başbakan Yardımcısı olarak yer alan Cemil Çiçek ya da Devlet Bakanı olarak yer alan Murat Başesgioğlu’nun adlarının yazılı olduğu öne sürüldü. Başesgioğlu, Gül’ün Cumhurbaşkanı adaylığı nedeniyle CHP ve MHP’ye yaptığı "ikna turları"na katılmayı reddetmiş, bunun üzerine heyete son anda Atalay dahil edilmişti.

        ARTIK MGK’DA İçişleri Bakanı olarak MGK üyesi olan Atalay, daha önce de Milli Eğitim Bakanlığı’na getirilmek istenmiş, ancak Gül ve Erdoğan’ın bu girişimleri eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in vetosuna takılmıştı.

        BABACAN’A DUBLE Kabinede yine Gül’e yakın isimlerden olan Ali Babacan da, "AB Başmüzakerecisi" şapkasıyla Dışişleri Bakanlığı’na getirildi. Babacan ile ilgili bu "çift şapkalı" görevlendirmede Gül’ün etkisi olduğu öne sürüldü. Babacan’ın yerini uluslararası finans kuruluşu Merrill Lynch’in ekonomi uzmanlarından Mehmet Şimşek aldı.

        2 SAATTE ONAY Erdoğan, yeni kabineyi Gül ile yaklaşık 2 saat süren görüşmeden sonra açıkladı. Erdoğan, listeye Gül’ün müdahale edip etmediği sorusunu yanıtlarken, "Gül’ün bütün isimleri yakından tanıdığını ve itirazının olmadığını" söyledi. Yeni kadroyu "ehliyet ve liyakatı" gözeterek oluşturduğunu belirten Erdoğan, "yeni bir enerji ve dinamizm yakalamayı esas aldıklarını" söyledi.

        MAHCUP ETMESİN Erdoğan, "Yapacağımız çok işimiz var, Allah mahcup etmesin, Allah yolumuzu açık etsin" dedi. Erdoğan, hükümet programını Meclis’te cuma günü açıklayacağını, pazartesi günü müzakerelerinin yapılıp çarşamba günü de güvenoylamasının gerçekleştirileceğini söyledi.

        8 YENİ İSİM Erdoğan, 11 bakanın yerini korurken 5 bakanı kaydırdı. Yeni isimler; Nazım Ekren, Hayati Yazıcı, Mehmet Şimşek, Mehmet Sait Yazıcıoğlu, Faruk Çelik, Zafer Çağlayan, Ertuğrul Günay, Veysel Eroğlu oldu.

        Güvenoyu haftaya

        60. hükümetin programı TBMM Genel Kurulu’nda yarın okunacak. Meclis’te 3 Eylül Pazartesi günü, hükümet programı üzerinde görüşmeler yapılacak. Hükümet programı üzerinde muhalefet partilerinin genel başkan veya temsilcilerinin yönelteceği eleştirileri, Başbakan’ın yanıtlaması bekleniyor. Bu görüşmeden bir tam gün sonra, 5 Eylül Çarşamba günü de güven oylaması yapılacak. Bunun ardından Meclis, 1 Ekim’e kadar tatile girecek. ANKARA

        İşte Erdoğan’ın dinamik kabinesi

        60. Hükümet, dün ilk toplantısını yaptı. Bir saat süren toplantıdan sonra açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, seçim beyannamelerini, hükümet programı olarak TBMM’ye sunacaklarını bildirdi. Çiçek, yeni bir eylem planı hazırlayacaklarını da açıkladı. Çiçek, "Cuma günü (yarın) önce Bakanlar Kurulu listesini, ardından da hükümet programını TBMM’nin bilgisine sunacağız. 9 devlet bakanının görev alanı birkaç gün içinde netleşecek" dedi.

        Ünlü 5’li kabine dışı

        MİLLETVEKİLİ adayı olmayan Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, milletvekili adayı gösterilmeyen Sanayi Bakanı Ali Coşkun’un yerlerine yeni isimler atanırken, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ile Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe yeni kabinede yer almadı.

        Avukatı Hayati Yazıcı yanında

        ERDOĞAN, geçmişte özel avukatlığını da yapan AKP Teşkilat Başkanı Hayati Yazıcı’yı, Adalet Bakanlığı’na kaydırdığı Mehmet Ali Şahin’in yerine Başbakan Yardımcısı yaptı. Yazıcı’nın bir süredir "çok yorulduğu" gerekçesiyle Teşkilat Başkanlığı’nı bırakmak istediği konuşuluyordu. Yazıcı’nın bakanlıklararası koordinasyonu sağlamakla görevlendirilmesi bekleniyor.

        Suyun patronu Veysel Eroğlu

        YENİ kabinede Başbakan Yardımcısı olan Cemil Çiçek’in hükümet-parlamento ilişkilerini yürütmekle görevlendirilmesi bekleniyor. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da Erdoğan’ın yakın çevresindeki isimler olarak tanınıyor. Eroğlu, Orman’ın çıkarılıp DSİ’nin bağlanmasıyla "Çevre, Şehircilik ve Su" Bakanı olacak.

        Yazıcıoğlu Diyanet’ten sorumlu

        ESKİ Diyanet İşleri Başkanlarından Mehmet Sait Yazıcıoğlu da Devlet Bakanı olurken, Yazıcıoğlu’nun, Mehmet Aydın’ın yerine geçerek Diyanet’ten sorumlu olması bekleniyor. Bir süre dışarıda kalmak istediği öne sürülmesine karşın Devlet Bakanlığı’nda kalan Mehmet Aydın’ın ise Atalay’ın görevini üstlenmesi bekleniyor. Atalay, Basın Yayın Genel Müdürlüğü, TRT ve AA’nın yanı sıra Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu ile TİKA’dan sorumluydu.

        Afet İşleri tek elde toplanacak

        ERDOĞAN, yeni hükümette Karayolları’nı Ulaştırma’ya, Gümrük’ü de Maliye’ye bağlamayı planlarken, Afet ve Acil İşler Genel Müdürlüklerini de "Türkiye Afet İşleri ve Deprem Genel Müdürlüğü" adı altında tek çatı altında toplayacak.

        Milli Görüş ağırlıkta

        YENİ kabinede "Milli Görüş" ağırlığı da dikkat çekti. Kabineye yeni giren 8 isimden önemli bölümünün, geçmişte "Milli Görüş" partilerinde aktif siyaset yapmamalarına karşın önemli bürokratlar arasındaydı. Faruk Çelik FP’de milletvekilliği yaparken, Hayati Yazıcı Erdoğan’ın avukatıydı. Nazım Ekren, Necmettin Erbakan’ın gözde bürokratları arasında yer alıyordu. Mehdi Eker de Erdoğan’ın belediye başkanlığı dönemindeki bürokratlarındandı. Beşir Atalay ise ANAR’ın kurucusuydu.

        Hükümetin yaş ortalaması 55.6’dan 53.8’e düştü

        59. Hükümetin yaş ortalaması 55.6 iken yeni kabinede gençlerin sayısı artınca yaş ortalaması da 53.8’e düştü. Kabinede 40 yaşında iki bakan bulunuyor. Bunlardan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, ay farkıyla en genç bakan unvanını Devlet Bakanı Ali Babacan’a kaptırdı. En yaşlı bakan ise 68 yaşındaki Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül oldu.

        Çocuk sayısı 56’dan 65’e çıktı

        ESKİ kabinedeki bakanların toplam çocuk sayısı 56 iken bu kabinedeki çocukların sayısı 65’e yükseldi. Kabinede Recep Akdağ, 6 çocukla en kalabalık ailenin temsilcisi oldu. Buna karşılık Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, tek çocuk sahibi olarak dikkat çekti.

        TURAN YILMAZ-HÜRRİYET

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ