Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 31 yıl sonra ilk kez kurultay salonunda!

        HABERTURK.COM

        Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP genel başkanlığı için adaylığını koymasının hemen ardından başlayan Bülent Ecevit-İsmet İnönü mücadelesi benzetmeleri dün Rahşan Ecevit'in tarihi çağrısıyla yepyeni bir boyut kazandı. Bülent Ecevit ile birlikte kurdukları Demokratik Sol Parti'lilere "CHP'ye destek olun" çağrısı yapan Rahşan Ecevit, bugün ikinci tarihi adımını da attı ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) tarihi kurultayına tarihe geçecek bir giriş yaptı.

        "Bülent'i de buraya getirdim"

        Ecevit Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığını desteklediklerini açıkladı. Ecevit salona girerken sinevizyon ekranlarından, eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in görüntüsü ve ''Ne Ezen Ne Ezilen Halkça Bir Düzen'' yazısı yansıtıldı. "Bülent'i de buraya getirdim" diyen Rahşan Ecevit, salona gelişinde gazetecilere yaptığı açıklamada şöyle konuştu, ''Bugün bu kurultay çok önemli bir kurultay onu biliyorum'' dedi.

        ''Partinizi kapatacak mısınız, CHP'ye üye olacak mısınız ?'' sorularına ise Ecevit, ''Bugün önemli olan şu kurultay. O bitsin hemen sonra bir şeyler düşünülecek herhalde'' karşılığını verdi.

        Son defa 1979 kurultayında salondaydı

        Rahşan Ecevit'in salona girişi 10'uncu Yıl Marşı eşliğinde olurken akıllara 31 yıl öncesi geldi. En son 4 Kasım 1979 tarihinde CHP'nin kurultay salonunda eşinin Deniz Baykal'a karşı galibiyetiyle ayrılan, fakat 1980 darbesiyle partiye veda eden Rahşan Ecevit, böylece bu sahneden 31 yıl sonra ilk kez CHP'nin kurultay salonuna, hem de CHP'ye kahraman olarak (CHP'liler için) girmiş oldu.

        Galibiyetini yaşayamadan darbe yaşadı

        1979 yılında 14 Ekim ara seçimlerinde CHP'nin oy oranının yüzde 41'den yüzde 29'a düşmesi ve Ecevit'in kendisine güvenoyu istemesi üzerine olağanüstü kurultaya gidilmişti. Kurultayda, muhalefetteki Deniz Baykal ve Ali Topuz grupları, yönetimi sert dille eleştirmişler ve yapılan güven oylamasında Ecevit, 4 çekinser, 20 ret oyuna karşılık 1341 oy ile delegelerin güvenoyunu almıştı. Ecevit, Genel Yönetim Kurulu seçimlerine, muhalif gruplar ve kendisinin hazırladığı iki liste ile gidileceğini belirterek, "katı hizipçiliği reddeden bir ekiple görev yapabileceğini aksi halde genel başkanlıktan çekileceğini" söylemişti. Genel Yönetim Kurulu seçimleri, Ecevit'in isteği doğrultusunda sonuçlanmıştı. Genel Yönetim Kurulu, Mustafa Üstündağ'ı tekrar genel sekreterliğe getirmişti. Fakat bunun hemen arkasından gerçekleşen 12 Eylül 1980 darbesi, Bülent Ecevit ve Rahşan Ecevit'in CHP macerasının da sonu olmuştu. Bülent Ecevit, 30 Ekim 1980'de CHP genel başkanlığı görevinden istifa etmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ