Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Fethullah Gülen'in endişesi can kaybı olması"

        Lale BİLDİRİCİ/AHT

        Mehtap TV'de yayınlanan Düşünce Günlüğü adlı programda gazeteci yazar Ali Bulaç, Hüseyin Gülerce ve Kerim Balcı, konuklarıyla birlikte İsrail'in Mavi Marmara gemisine yaptığı saldırıyı ve sonrasında yaşanan tartışmaları konuştu.

        Hüseyin Gülerce, İsrail askerlerinin saldırısına uğrayan Hakan Albayrak ve Ayşe Sarıoğlu'nun yaşadıklarını anlatan yazılarını okuduktan sonra İsrail'in Türk yardım gemisine saldırmasıyla ilgili Fettullah Gülen'in açıklamasını değerlendirdi.

        Gülerce, İHH'nın Gazze'deki ablukaya dikkat çekmek için bir hareket başladığını ifade ederek, "İHH'nın yaptığı yardım hareketi, bir sivil toplum hareketi olarak dikkate çekecek ve destek bulacak bir hareketti. Ancak bu olayda bir şehit olma havasına girme hadisesi var. Bu görüş de sivil toplum kuruluşunda yok. Örneğin Greenpeace üyesi kendisini bir protesto için zincirler, polis gözaltına alır. Fakat İHH'nın yaptığı yardım hareketinde Gülen'in iki endişesi vardı. Bunlardan biri, can kaybı olacağı endişesi oldu. Bir sivil toplum hareketinde insanlar öldü. Şehit oldular, bizim için önemli. Rahmet diliyoruz. Gülen'in diğer endişesi, bu sivil toplum kuruluşu hükümetten bağımsız mıydı? Bağımsız deniyor. Ancak sonucu tüm toplumu ilgilendiriyorsa bu sorumluğu taşımalı hükümet. Bu olayın sonuçları tüm toplumu ilgilendirdi. Bu sorumluluk taşınacak mı? Aynı zamanda olayda çok fazla siyasi mesele ve kutuplaşmalar görüyoruz. Kutuplaşma artıyorsa sağduyu lazım. Biz bu konuları birbirimize kavga nedeni yapmaktan uzaklaşmalıyız. Hükümet bunun altından nasıl kalkacak ayrı bir konu" dedi.

        Gülerce, "Geçmişte AK Parti dönemine kadar Türkiye'nin İsrail'le yaptığı anlaşmadan Milli Savunma Bakanı'nın haberi yoktu. İsrail'in hazmedemediği bu. Geçmişte Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı ile İsrail devlet başkanları doğrudan görüşüyordu. 70 milyonluk Türkiye'de, ülkenin silahlı kuvvetlerini 5 milyonluk İsrail ordusuna mahkum yapıyorsun. Bundan sıkılmıyorsunuz. İlk defa bir Başbakan sayesinde İsrail'in Nükleer gücü uluslararası arenada tartışılmaya başlandı" diye konuştu.

        Türkiye'nin bölgesel krizlerin içine çekilmek istendiği iddialarıyla ilgili ise Gülerce şunları söyledi: "İstanbul'da Asya Zirvesi var. Bu AB'ye bir alternatif değil. İsrail mantalitesi bu zirveyle uyuşmadı. Türkiye dünya barışında önemli ve Batı ekseninde bir devlet. İsrail'in amacı ise bu eksenden çıkarıp, Türkiye'yi AB ve Avrupa'nın karşısına dikmektir. Türkiye bu oyuna girmemeli. Türkiye AB'den kopuyor. İsrail Türkiye'yi Saddam'ın düştüğü noktaya getirmek istiyor. İsrail'in Saddam'a yaptığı numarayı yutmamak lazım."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ