Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 30 yıl sonra konuştu

        12 Eylül 1980 darbesinin komutanlarından Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya, 30 yıl sonra ilk kez konuştu. Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Yiğit Bulut'un sorularını yanıtlayan Şahinkaya, hakkındaki iddialara yanıt verdi.

        18 yaşında subay olduğunu, Amerika'da 2 sene uçuş eğitimi alan Şahinkaya, havacılığı Amerika'da öğrendiğini söyledi.

        "O seneler uçaklar Belçika'nın Hollanda'nın hurdalarından toplanan uçaklardır. Kıbrıs Harekâtı boyunca uçakların parça bekleyen uçakları, faal bir hale getirmek için Almanyalar'a gittik. Yani zamanın gereği olarak bir havacılık sanayine ihtiyaç vardı." diyen Şahinkaya havacılık sanayinin kuruluş süreci hakkında da bilgiler verdi.

        Havacılık sanayiinin o dönem hayal olduğunu vurgulayan Şahinkaya, "Millet, verdikleri paralarla bizi harekete geçirdi ve en nihayet genelkurmay başkanlığı F-16 uçağının alınmasına karar verdi. F-16 sanayisinin kurulmasına karar verildi Ankara'da..."

        Şahinkaya neden F-16'nın tercih edildiğini de şöyle açıkladı: "Ben çift motorlu F18 tercih ediyordum, çünkü çift motorluydu. Fakat mahçup etmedi F 16 uçağı. Ama Genelkurmay başkanlığının görüşü hem ucuz olsun, hem fiyat farkı vardı. Bu arada Yunanistan'ı da işaret etmek isterim. Bu herhalde zamanın tehdidi karşısında bazı kararları harekete geçirdi. Bulandırmak için ne lazım gelirse onu yapmaya başladılar önünün kesilmesi için."

        Şahinkaya yıllardır konuşulan rüşvet iddiaları ile ilgili olarak da "Bir karmaşa içerisinde bu iş devam edip duruyor. Bir söyledikleriyle bir söyledikleri tutmuyor. Benim Hava Kuvvetleri Komutanlığım sırasında alınan hiçbir karar şahsi değildir. Öyle bir entrikalar dönüyor ki... Şerefsizliktir, haysiyetsizliktir... Kaldı ki ben uçak sanayinin kurulmasına büyük emeği geçmiş bir insanım. İnsan evladına ihanet eder mi, nankörlük eder mi?"

        NEDEN HİÇ KONUŞMADI?

        Şahinkaya, 30 yıl süren sessizliğin de nedeninin açıkladı: "Karar verdik sadece Kenan Paşa konuşacaktı. Fakat artık geçici 15. madde de kalktıktan sonra konuşmaya karar verdim. Konuşsaydık zamanın idarecileri gibi herkes kendi fikrine göre değerlendirecekti."

        Şahinkaya, 12 Eylül için Amerikalılar'a atfedilen "Bizim çocuklar başardı" söylemine de tepki gösterdi: "Bu çok garip, bunu kendimize yediremiyoruz. Biz onların çocukları değiliz. Kendi başlarına gelin güvey oluyolar. Amerikalıların sözüyle hareket edecek halimiz yok."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ