Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Asıl kokoş Merve Kavakçı'dır

        Kim türbanını çene altından bağlamasını istemişti?

        Merve Kavakçı Cumhuriyet mitinglerine katılan başı örtülü kadınları 'kokoş'lukla suçlamış. Merve Kavakçı'yı herhalde buradan hatırlatmama gerek yok. Meclis'e türbanıyla girmeye kalkması, partisinin kapatılma süreci her halde hafızanızdan silinmemiştir. 'Gelelim kokoş' benzetmesine… Ben çok güldüm. Bakın Kavakçı neler yazmış: "Biz başörtüsüne karşı değiliz, türbana karşıyız" derler ya. "Haydi size başörtüsü" diyen Hükümet'i yine de protesto ederler. Aslında maksat başkadır. Topyekün savaş! Dayatanlardır. Dayatılana bürünürler. O denli dayatmacıdırlar ki onların yolundan çıkmanın tahayyülü bile imkansız olduğundan adeta çıldırırlar. Varlık yoktur çünkü, dayatmacılıklarının ekseni dışında. Tek varlık tecrübeleri de bu dayatmacılık özelliği üzerine kurulduğundan, yine ona göreceli tanımlarlar yeni konumlarını: Dayatıldık! Kokoş yaşlı kadın, kulakları tırmalar tiz sesiyle çığrınır, saçının üçte ikisini örten tavşan kulağıyla: "Bakın bana! Benim gibi örtsünler! İşte bu başörtüsü! Benim gibi" dayatması son bulmadıkça bu milletin daha çok çekeceği var."

        Önce kokoş ne demek? Türk Dil Kurumu'nun sözlüğüne göre:

        'Aşırı süslü, birbirine uyumsuz giysiler giymeyi seven.' Herkesin zevki kendine ama elinizi vicdanınıza koyun. Kim daha kokoş? Başı açık ya da Kavakçı'nın deyimiyle saçının üçte ikisini örten kadın mı yoksa türbanının altına bir de saçları gözükmesin diye ayrıca bir başlık giyen, full makyajlı, kot pantolon üzerine uzun tunik, altında da sandaleti olan mı? Takılardan hiç bahsetmiyorum! Hangisi daha kokoş? Merve Kavakçı ile son görüşmemde buna benzer şeyler giyiyordu! Ha bir de vücuda yapışan kıyafetleri tercih eden türbanlılar da var. İnsanın gözleri yerinden fırlıyor bu kadar alakasızlığı bir arada görünce. O yüzden kimse kimseyi kokoşlukla falan suçlamasın, komik oluyorsunuz! Gelelim Merve Kavakçı'nın yazısının dayatmacı zihniyet bölümüne… Herhalde kafası bu aralar biraz karışık. Kendisiyle iki kez röportaj yaptım. Birincisinde tam olayların orta yerindeydik ve Kavakçı çocuklarına yapılanlar için gözyaşı döküyordu. Çok üzülmüştüm ve acaba kullanıldığının farkında değil mi diye düşünmüştüm. İkinci görüşme Amerika'da oldu. Kullanıldığının farkındaydı ve 'Partim arkamda durmadı' diyordu. Hatta bu konuda bir de kitap yazmıştı! Hani bugün anneanne örtüsünün dayatılmasından şikayetçi ya… Bakın o zaman neler konuşmuştuk…

        -Adaylığınızı açıkladıktan sonra ilk röportajınızı Washington Post'a vermişsiniz. Hatta başörtünüzü bağlama konusunda bir problem yaşanmış galiba.

        Problem değil aslında bir teklifti bana getirilen. Dediler ki röportajdan önce, "Türbanını başının altından başörtüsü gibi bağlasan olmaz mı?" Yani hani anneannelerimizin bağladığı gibi çene altından.

        -Kim dedi?

        Abdullah Gül. Ben tabii çok şaşırdım ve güldüm geçtim, kabul etmedim.

        -Aslında bu sizin için partinin görüşleri anlamında önemli bir ipucu değil mi?

        Galiba öyle ama ben yakalayamadım. Ben sadece o anda bana yakışmayacak bir tarz bu diye düşündüm.

        -Yakışmayacak derken, siyasi görüş anlamında mı yoksa tamamen kadınlık içgüdüsü, estetik kaygısı mı?

        Tamamen estetik tabii. Yani herkesin kendine özgü bir giyiniş tarzı vardır.

        Öyle örtmeyi hiç düşünmedim başımı. Uzun süre başınızı örttüğünüz zaman bir stil geliştirirsiniz.

        Yanlış okumadınız…

        Abdullah Gül Kavakçı'ya 'Türbanı çene altından bağla' demiş.

        Şimdi kim dayatmacı?

        Kimin niyeti çok ama çok önceden belli?

        Estetik kaygı diyor, kim daha kokoş peki?

        Ben de ciğerlerimden yazıyorum… (Başbakan misali!)

        Kimseyi uyutmaya kalkmayın!

        Kokoşmuş, hadi oradan, en büyük kokoş sizsiniz!

        NE ÖĞRENDİM?

        Hiç kimse ölüm döşeğinde 'Keşke daha çok çalışsaydım' demez.

        Hayatınızın kıymetini bilin

        balcicekpamir@haberturk.com

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ