Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Genç'in, Hicabi Dursun itirazı reddedildi

        TBMM Başkanlığı, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in, 6 Ekim'de yapılan ve Hicabi Dursun'un kazandığı Anayasa Mahkemesi üyeliği seçiminin iptal edilmesi yönündeki talebini reddetti.

        CHP Tunceli Milletvekili Genç, Meclis Başkanlığı'na başvurarak, 6 Ekim'de TBMM Genel Kurulu'nda, Sayıştay'dan gönderilen 3 aday arasından Anayasa Mahkemesi üyeliği seçiminin yapıldığını belirtmiş, Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Hicabi Dursun'un 45 yaşını doldurmadığı gerekçesiyle seçimin iptalini istemişti.

        Meclis Başkanlığı, Genç'in talebini değerlendirerek başvuruya olumsuz cevap verdi. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin imzasıyla gönderilen yazıda Anayasa'da, yaş şartı ile en az 20 yıl çalışmış olma şartının sadece öğretim üyeleri, serbest avukatlar, üst kademe yöneticileri ve birinci sınıf hakim ve savcıları için öngörüldüğü belirtildi.

        Anayasa'nın 146. maddesinin 5. fıkrasında öngörülen 45 yaş ve 20 yıl çalışmış olma şartlarının, Sayıştay Genel Kurulu'nca gösterilecek adayların yanı sıra Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Genel Kurullarınca kendi başkan ve üyeleri arasından gösterilecek adayları da kapsamadığı belirtilen yazıda, bu nedenle Meclis Genel Kurulu'nda Anayasa Mahkemesi üyeliğine yapılan seçimde hukuka aykırılık bulunmadığı kaydedildi.

        CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, başvurusunun reddedilmesi üzerine Meclis Başkanlığı'na yeni bir başvuru yaparak, bu konuda karar verme yetkisinin Başkanlık Divanı'na ait olduğunu, Meclis Başkanlığı'nın, Başkanlık Divanı toplanmadan böyle bir karar veremeyeceğini bildirdi. Genç, Sayıştay'ın Anayasa tarafından yüksek yargı organları arasında sayılmadığını belirterek, Sayıştay üyesinin de yüksek yargı organı üyesi sayılamayacağını vurguladı. Genç, başvurusunun Başkanlık Divanı'nda karara bağlanmasını istedi.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ