Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bugün seçim olsa...

        Bülent GÜNAL / bgunal@htgazete.com.tr

        Konsensus’un ‘Türkiye Gündemi-Ocak 2011’ araştırmasına göre AK Parti oylarını bir önceki aya göre 3.6 puan artırarak yüzde 49.6’ya ulaştı. CHP yüzde 26.8’e yükseldi. 1.4 puan eriyen MHP’nin oyu ise yüzde 11.1

        Konsensus Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nin Habertürk için yaptığı araştırmanın sonuçları belli oldu. Konsensus, “Türkiye Gündemi-Ocak 2011’’ başlıklı anket çalışması için 2-10 Şubat tarihleri arasında 81 ilin hem kentsel, hem de kırsal kesimlerinde, seçmen nüfusunu temsil etme yeteneğine sahip 18 yaş üstü 741’i erkek, 759’u kadın toplam 1500 kişiyle telefon anketi yöntemiyle görüştü. 18 yaş üstü kişilerle görüşme nedeni ise bu yaş grubundaki gençlerin 2011 genel seçimlerinde oy kullanılabilecek olmaları. Peki bu pazar bir milletvekilliği seçimi yapılsa sandıktan nasıl bir sonuç çıkacak? İşte Konsensus’un seçim sonuçları...

        TABLOLARI DAHA NET VE BÜYÜK GÖRMEK İÇİN ÜZERİNE TIKLAYINIZ

        Ocak ayında, AK Parti’nin oylarında 3.6 puanlık bir artış yaşandı. AK Parti böylece oylarını yüzde 49.6’ya taşıyarak 2007 genel seçimlerindeki oy oranını aştı. CHP oylarını geçen aya oranla binde 3 artırarak 26.8’e yükseltti. MHP’nin ise ocak ayında oyları bir önceki aya oranla 1.4 puan geriledi ve 11.1’e düştü. Necmettin Erbakan’ın genel başkanlığını yaptığı Saadet Partisi ise eridi. Saadet Partisi’nin geçen aya oranla oyları 2.4 puan düşerek yüzde 0.8’e geriledi.

        ‘TERCİHSİZLER’ 2. PARTİ

        Konsensus araştırmaya katılanlara “Şu anda sandık başında olsanız hangi partiye mührü basarsınız?’’ sorusunu yöneltti. “Kararsızım’’ diyenlerin oranı geçen aya oranla binde 4 arttı ve yüzde 11.9’a yükseldi. Ankete katılanların yüzde 8.4’ü “Boş oy atarım’’ derken, yüzde 3.2’si de “Cevap yok’’ dedi.

        Ocak’ta gündem Mısır’da çıkan olaylar

        Ankete katılanlara göre ocak ayı gündemine Mısır’da çıkan olaylar damgasını vurdu. Araştırmada, “Ocak ayında Türkiye gündemini belirleyen en önemli olaylar hangileridir?’’ sorusu yöneltildi. Buna göre ocak ayında gündemin ilk sırasında yüzde 52.9 ile ‘Mısır’da çıkan olaylar’ yer aldı. İkinci gündem maddesi ise yüzde 47.9 ile ‘Hizbullah terör örgütü elebaşlarının CMK 102. maddesi ile serbest bırakılması’ oldu.

        ‘Beğeni’ listesinde birinci aynı

        Mayıs ve Haziran 2010 araştırmasında en beğenilen siyasetçi CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu çıkmış ve Tayyip Erdoğan ilk kez geçilmişti. Ancak temmuz ayından itibaren ‘Türkiye’nin en beğenilen siyasetçisi’ sıralamasında koltuğu geri alan Erdoğan, ocak ayında da birinciliğini korudu.

        Türkiye’nin sorunlarını AK Parti çözer ama...

        Ankete katılanlar, işsizlik, PKK/Güneydoğu, başörtüsü/türban, etnik köken ayrımı, rüşvet ve yolsuzluk, sosyal güvenlik/sağlık, belediye hizmetleri, asayiş/güvenlik, toplumsal ahlak, uluslararası ilişkiler ve cinsiyet ayrımı başlıklı sorunları AK Parti’nin çözeceğine inanıyor. Ancak ankete katılanlar, eğitim, enflasyon/ hayat pahalılığı, gelir dağılımındaki eşitsizlik, demokrasi/fikir özgürlüğü, bürokrasi ve çevre sorunlarını hiçbir partinin çözeceğine inanmıyor.

        "Saadet’in oyları AK Parti’ye kaydı"

        Murat Sarı (Konsensus Genel Müdürü):

        Ocak ayı araştırma sonuçları gösteriyor ki, Türkiye’de her iki kişiden biri oyunu AK Parti’ye veriyor. Bunda, yüzde 3’lerdeyken eriyen Saadet Partisi oylarının AK Parti’ye geçmesinin de payı var. Erdoğan’ın siyasi performans puanı bu ay da yükseldi. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun siyasi performansı ise olduğu yerde duruyor. Ayrıca Süheyl Batum’un orduyla ilgili son çıkışları nın CHP oylarına herhangi bir etkisinin olmadığını da görüyoruz.

        Gazete Habertürk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ