Balbay adaylığını açıkladı
Balbay, CHP'den aday olacak
Bülent CEYHAN-AHT
İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanığı gazeteci Mustafa Balbay, avukatı aracılığıyla 12 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde kendisini CHP'den milletvekilliğine aday göstereceğini belirtti. Aday gösterileceği yer konusunda hiçbir tercihi bulunmadığının altını çizen Balbay, "Bu yer mesleğimin ilk 10 yılını geçirdiğim İzmir'de olabilir son 20 yılını geçirdiğim Ankara'da. Hatta ikamet ettiğim yer olan Silivri dahi olabilir. Ancak ikamet değişikliğini şu aşamada yapamadım. Bu da tutuklulukta üçüncü yılına girmiş bir gazeteci için çokta sorun olmasa gerekir. İfade ettiğim gibi bu konu tamamen CHP Genel Merkezi'nin takdirindedir" dedi.
KILIÇDAROĞLU'NA TEŞEKKÜR ETTİ
Balbay avukatı aracılığıyla basın mensuplarına dün gönderdiği açıklamada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisinin milletvekili adaylığı ile ilgili olarak sarf ettiği sözlerden büyük bir onur ve mutluluk duyduğunu belirterek "Cezaevi'ne girmeden önceki süreçte iki kez daha milletvekilliği teklifi almıştım. Ancak her ikisini de gazetecilik mesleğini çok sevdiğimden dolayı geri çevirmiş ve merhum Ecevit'e ?Bu ülkenin iyi gazetecilere de ihtiyacı var' cevabını vermiştim. Uğur Mumcu'nun çok fazla bilinmeyen bir sözü vardır: ?Ben gazeteciyi sadece kalemiyle geçinen kişi olarak tanırım' der. Kılıçdaroğlu'nun benim milletvekilliği adaylığımla ilgili olarak Uğur Abinin bu sözüne atıf yapması benim için ayrıca mutluluk verici bir olaydır" dedi.
Balbay açıklamasının devamında ünlü Yazar Ernest Hemıngway'in in gazetecilikte 20 yılını dolduran her gazetecinin bir ivmeye ihtiyacının olduğunu yönündeki söylemini hatırlatarak, "Bu çerçevede yazmış olduğum son kitap olan ?Zulümhane' aynı zamanda benim siyasi manifestomu oluşturmaktadır. 90'lı yıllardaki insan hakları kıyımları ile 2000'li yıllardaki hukuk kıyımlarında yaşadığım koşulları görürsünüz satır aralarında" ifadesine yer verdi.
CHP'yi bir siyaset kazanına benzeterek, "Ben de o kazanın içinde yoğrulmaktan mutluluk duyacağım" dedi. "Türkiye'nin siyasi tarihinde siyasete girmiş çok sayıda gazeteci bulunduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:
"29 Ekim 1923 yılında Meclis kürsüsünde 'Türkiye Cumhuriyeti'nin yeni yönetim şekli Cumhuriyettir' diyen kişi Cumhuriyet Gazetesi'nin Kurucusu ve Milletvekili Yunus Nadi'dir. Yunus Nadi'nin gazeteciği tartışmaya dahi açılmaz. Meslektaşlarım arasından kimse bana terörist diyemez! Benden bir terörist üretilmesi de mümkün değildir."
Balbay, "Çetin Emeç katledildiğinde atleti ile çekilmiş fotoğrafları yayınlanmıştı. Ben atletli olarak aynanın her karşısına geçtiğimde o fotoğraflar aklıma gelir. Eğer atletimde bir çizik veya yırtık var ise derhal değiştirirdim. Ben saldırıya uğramaya hazırdım ama terörist yaftası yapıştırılmaya asla" dedi.
BALBAY ANAYASA'NIN 83. MADDESİNDEN YARARLANACAK
Tutuklu gazeteci Mustafa Balbay, milletvekili seçilmesi halinde Anayasa'nın 83. maddesinde öngörülen dokunulmazlık hakkına kavuşacağı için tahleyi edilecek.
Madde 83. ? TBMM üyeleri, meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, mecliste ileri sürdükleri düşüncelerden, o oturumdaki başkanlık divanının teklifi üzerine meclisce başka bir karar alınmadıkça bunları meclis dışında tekrarlamak ve açığa vurmaktan sorumlu tutulamazlar. Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir mulletvekili, meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla anayasanın 14 üncü maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır. ancak, bu halde yetkili makam, durumu hemen ve doğrudan doğruya türkiye büyük millet meclisine bildirmek zorundadır. TBMM üyesi hakkında, seçiminden önce veya sonra verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır; üyelik süresince zamanaşımı işlemez. Tekrar seçilen tekrar milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma, meclisin yeniden dokunulmazlığını kaldırmasına bağlıdır.
Balbay: "Adayım, gönlümden geçen CHP"
Balbay İkinci ''Ergenekon'' davasının 15 Şubat günü görülen 102'nci duruşmasında gazetecilerin "Bağımsız aday olacak mısınız?' sorusuna "Arkadaşlar seçim kanunu henüz çıkmadı. Bağımsız aday değilim. Biz hukuka uygun hareket ediyoruz. Daha kanun bile çıkmadı" yanıtın vermişti.
Balbay, Özkanile birlikte "Siyaset yoluyla mücadele kararı aldık. Milletvekilliğine adayız" demiş ardından da "Aslında hiç böyle bir niyetimiz yoktu. Cezaevine girerken gazeteci olarak girdiğimi söylemiştim. Ancak bu dava siyasi bir dava olduğu için, buradaki mücadelemi gazeteci ve siyasetçi olarak yürütmeye karar verdim. Milletvekilliği için henüz süreç başlamadı" dedi. Daha önce de iki kez milletvekilliği teklifi aldığını söyleyen Balbay, "O zaman kabul etmemiştim ama beni şimdi siyaset kazanına attılar. Gazeteci ve mücadele adamı olarak yoluma milletvekilliği yoluyla devam etmek istiyorum" açıklamısını yapmıştı. Mustafa Balbay, duruşma salonundaki bir okuruna ise el yazısıyla yazdığı milletvekilliği adaylığıyla ilgili 'Gönlümde yatan CHP adaylığıdır' ifadesinin bulunduğu mektubu vermişti.