Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 'Bedelli' bekleyenlere yeni umut!

        CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Oda Tv çalışanı İklim Bayraktar üzerinden yürüyen tartışmanın tarafı olmadıklarını belirterek, AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın ''tartışmada bahsi geçen AKP yöneticisi'' konusunda savcıya çağrı yapması gerektiğini kaydetti.

        Hamzaçebi, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Bozdağ'ın ''yurt dışındaki vatandaşların mektupla oy kullanılmasına olanak sağlayan yasanın, CHP tarafından Anayasa Mahkemesine götürülerek, iptal ettirildiğini, bu vatandaşların oy kullanamamasının sorumlusunun, CHP olduğunu'' ifade ettiğini kaydetti.

        Bozdağ'ın hukukçu kimliğinin olduğunu anımsatan Hamzaçebi, ''Hukukçu kimliği olan bir grup başkanvekilinin böyle bir açıklama yapmasını üzüntü verici buluyorum. Bozdağ'ın bu açıklaması, hukukçu kimliğine yakışmamaktadır'' dedi.

        Anayasa Mahkemesinin söz konusu yasayı oybirliğiyle iptal ettiğini hatırlatan Hamzaçebi, ''Anayasa Mahkemesine dava açılmasının yanlış olduğu yönündeki bir demokrasi anlayışına sahip Bozdağ'ı kınıyorum. Bu, çarpık bir demokrasi ve hukuk anlayışıdır. Anayasa Mahkemesine dava açmayı kınayan ama Anayasa'ya aykırı kanun çıkarmayı kendine hak gören bir hukuk anlayışı var Adalet ve Kalkınma Partisi'nin. Bu tablo, bunu göstermektedir'' diye konuştu.

        Akif Hamzaçebi, Anayasa Mahkemesinin mektupla oy kullanılması durumunda ''seçmenin iradesinin baskı altında kalmadan oluşmayacağı'' gerekçesiyle yasayı iptal ettiğini belirtti.

        Hamzaçebi, ''AKP bahane arıyor. 2008 yılının mayıs ayında Anayasa Mahkemesi, yürürlüğün durdurulması kararı verdiği halde o tarihten bu yana hükümet olmanın gereğini yerine getirmeyerek yurt dışındaki vatandaşlarımızın oy kullanması yönünde hiçbir önlem almamıştır. Seçime giderken böyle bir açıklama yapmak, sorumluluğu CHP'ye atma yaklaşımıdır. Bunu, Adalet ve Kalkınma Partisi sık sık yapmaktadır, hedef şaşırtmaktadır. Yurt dışındaki vatandaşlarımızın oy kullanamamasının sorumluluğu, doğrudan doğruya Adalet ve Kalkınma Partisi'ne aittir'' diye konuştu.

        ''BOZDAĞ, SAVCIYA ÇAĞRI YAPSIN''

        Hamzaçebi, ''Bozdağ'ın, gazeteci olduğunu iddia eden Bayraktar'ın iddialarına dayanarak, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu itham ettiğini'' söyledi.

        Bozdağ'ın ''Sayın Kılıçdaroğlu'nda namus varsa o AKP üst düzey yöneticisi kimse açıklamalıdır'' dediğini kaydeden Hamzaçebi, şöyle devam etti:

        ''Sayın Bozdağ eğer gerçekten hukukçuysa, bu konuda çağrı yapacağı kişiyi gözden geçirsin. Sayın Kılıçdaroğlu, Oda Tv ile ilgili gelişmeler konusunda herhangi bir iddianın sahibi değildir. AKP'nin herhangi bir yöneticisi ile ilgili bir iddiayı Sayın Kılıçdaroğlu ve CHP yetkilileri ortaya koymuş değildir. Biz, bu tartışmaların, yazılanların herhangi bir tarafından değiliz. Siyasetin, bunlar üzerine kurulmasını doğru bulmuyoruz; bunları da ciddiye almıyoruz.

        Sayın Bozdağ bir çağrı yapacaksa savcıya yapabilir. Eğer savcının elinde bu tür kayıtlar varsa, bunlar da bir şekilde basında yer alabilir. Gazeteci olduğunu iddia eden kişiye çağrıda bulunabilir. Bu çağrılarda bulunmaksızın Sayın Kılıçdaroğlu'na 'gel bu ismi açıkla' demeyi, dürüst bir davranış olarak görmüyorum. Sayın Bozdağ bir hukukçuysa gerçekten dürüstse hedef şaşırtmasın, savcıya ve ilgili gazeteciye çağrıda bulunsun.''

        AB RAPORU

        Akif Hamzaçebi, önceki Avrupa Parlamentosu raporlarını olumlu bulan hükümetin, son raporda yazılanların doğru olmadığını ifade ettiğini de belirtti. Raporda, yargılama süreçleri ve gazeteci tutuklamaları konusunda yer alan eleştirileri dile getiren Hamzaçebi, ''Hükümetin nasıl bir AB üyeliği istediği ortaya çıkmaktadır. Adalet ve Kalkınma Partisi, basın özgürlüğünün olduğu, bireylerin temel hak ve özgürlüklere sınırsız bir şekilde sahip olduğu bir AB veya demokrasi istemiyor. Kendi tek parti yönetiminin, kendi totaliter anlayışının hakim olduğu bir demokrasi istiyor'' görüşünü dile getirdi.

        ''CİDDİYE ALMADIĞI İÇİN...''

        Soruları da yanıtlayan Hamzaçebi, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın ''Bayraktar ile görüşmesi hakkında bilgi vermediği gerekçesiyle Kılıçdaroğlu'na sitem ettiğinin'' belirtilmesi üzerine, şunları söyledi:

        ''CHP, bir senaryonun merkezine konulmak isteniyor. CHP, yıpratılmak isteniyor. 'Biz bu olayın tarafı değiliz' derken, bu olayda iddia sahibi bir parti değiliz. Sayın Baykal'ın hassasiyetini anlıyorum, saygıyla karşılıyorum ancak Sayın Kılıçdaroğlu, Sayın Baykal'ı aramış olsaydı, olaya önem vermiş gibi bir algılamaya yol açabilirdi. Böylesine hassas bir konudur. Oysa Sayın Kılıçdaroğlu, olayı ciddiye almamıştır. Telefon etmek 'olayı ciddiye almak' demektir. Ciddiye almadığı için Sayın Baykal'ı aramamıştır. Olayda, Baykal'ı yıpratma gayreti de vardır.''

        Bir başka soru üzerine ''Kılıçdaroğlu'nun, herhangi bir AKP yöneticisini itham etmediğini'' kaydeden Hamzaçebi, ''Bu iddiayı ortaya koyanlar başkaları'' dedi.

        Bayraktar'ın ''partide nasıl böyle üst düzey görüşmeler yapabildiğine'' ilişkin soruyu yanıtlarken de Hamzaçebi, bugüne kadar ''gazeteciyim'' diyerek gelen herkesi gazeteci kabul ederek, görüşmeler yaptığını söyledi. Bayraktar'ın ''basın kartının olmadığı'' yönünde basında haberlerin yer aldığını ifade eden Hamzaçebi, ''(Gazeteciyim) diyen bir kişi 'görüşmek istiyorum' diyorsa, ısrar ediyorsa ilgili kişiler görüşebilir. Bunda herhangi bir sakınca görmüyorum. Önemli olan iyi niyet. İyi niyetle görüşürsünüz ama karşınızdaki kişi kötü niyetli ise o onun insafına, ahlakına kalmış bir şey'' diye konuştu.

        ''BİR DEFAYA MAHSUS, BEDELLİ ASKERLİK...''

        Yazar Hüseyin Üzmez'in tahliyesine ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Hamzaçebi, Yargıtayın davaya ilişkin kararını, öncelikli olarak vermesinin önemine işaret etti.

        Hamzaçebi, TBMM'nin kapanmak üzere olduğunu da anımsatarak, karşılıksız çek nedeniyle hapse düşenlere yeni bir imkanın sağlanması konusunda düzenleme çağrısı yaptı.

        Bedelli askerlik konusunda da büyük bir beklenti ve birikimin olduğunu kaydeden Hamzaçebi, ''Geçmişte birikimleri eritmek adına böyle düzenlemeler yapıldı. Bir defaya mahsus olmak üzere birikimi eritmek açısından bedelli askerlik düzenlemesi yapmakta yarar olduğunu düşünüyorum. Meclis kapanmadan bu düzenlemeleri yapabiliriz'' dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ