Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem YGS'de şifreli kopya skandalı!

        Geçen hafta pazar günü yapılan ve 1 milyon 692 bin 345 öğrencinin girdiği Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) rakamsal cevapları olan sorularda şifreleme yöntemiyle kopya uygulandığı iddia edildi. Şifreyi bilen birisi için 40 soruluk matematik sınavını doğru çözmek sadece 10 dakika alırken, ortaya çıkan skandal sınavın iptalini de gündeme getirdi.

        Refika KARABACAK/ANKARA

        Üniversiteye giriş için geçen hafta yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) ilk aşamasında sayısal ve Türkçe sorularında şifreli kopya sisteminin uygulandığı iddia edildi. İddiayı gündeme getirenlerin verdiği formülün, özellikle matematik ve fen sorularının büyük çoğunluğunda geçerli sonuç vermesi sınavın iptali tartışmasını da gündeme getirdi.

        Son yapılan YGS’de şifreleme yönteminin uygulandığını iddia eden özel bir dershane 40 sorudan 37’sinin bu yöntemle doğru sonuca ulaştığını soruları çözerek ispata çalıştı.

        Artvinli bir velinin iddiası üzerine soruların tamamını inceleyen dershane yetkilileri matematiğin yanı sıra cevapları rakamsal olan Türkçe, sosyal bilimler ve fen soruları için de sistemin geçerli olduğunu iddia etti.

        ŞAŞIRTAN FORMÜL

        Uygulanan kopya formülüne göre cevap şıkkında yer alan rakamlar küçükten büyüğe doğru sıralanması halinde aynı harfe denk gelen rakam işaretlendiğinde doğru sonuca ulaşılabiliyor. Örneğin Matematik testinin 4’ncü sorusunun cevap şıkkı şöyle sıralanıyor:

        A) 1004 B) 1008 C) 1000 D) 1006 E) 1002.

        İleri sürülen kopya formülüne göre şıklarda yer alan rakamlar küçükten büyüğe doğru tekrar sıralanıyor. Kopya formülüyle sonuç A) 1000 B) 1002 C) 1004 D) 1006 E) 1008.

        Bu durumda D şıkkında iki rakam çakışıyor. Soru çözüldüğünde ve ÖSYM’nin cevap anahtarında da doğru cevabın ‘D’ şıkkı olduğu görülüyor. Bu diğer sorularda da ağırlıklı olarak benzerlik gösteriyor.

        HİÇ ÇAKIŞMAZSA...

        Sorunun cevap şıklarına formül uygulandığında rakamların hiçbirisinin çakışmaması halinde ise E şıkkı doğru cevap olarak şifreleme yöntemi işliyor. Nitekim matematik testinin 3’ncü sorusunda: A) 2 B) 6 C) -1 D) 0 E) -2 cevapları yer alıyor.

        Formüle göre sıralandığında A) -2 B) -1 C) 0 D) 2 E) 6 oluyor. Çakışan hiçbir rakam olmadığı için doğru cevap formüle göre E şıkkı oluyor. ÖSYM’nin soruya verdiği doğru şık da ‘E’.

        Birden fazla çakışan olduğu ya da cevap şıkkında rakamlar küçükten büyüğe sıralı bir şekilde verildi ise cevap rakamsal değeri en küçük olan şık oluyor.

        Örneğin matematiğin 23. sorusunda cevap şıkkı şöyle: A) 10 B) 11 C) 12 D) 13 E) 14

        Formül uygulandığında yine aynı sıra yani A) 10 B) 11 C) 12 D) 13 E) 14

        Küçükten büyüğe sıralandığı için burada doğru cevap formüle göre rakamsal değeri en küçük olan ‘A’ şıkkı doğru cevap. ÖSYM’nin cevap anahtarında da doğru cevap aynı şık.

        ‘Bu sınav iptal edilmeli’

        Uğur Dershaneleri Matematik Zümre Başkanı Adil Kurt basına dağıtılan soru kitapçığında temel matematik testindeki 40 sorudan 36’sının, Türkçe, Sosyal ve fen bilimler testlerinde de yaklaşık 15 sorunun değişik şifrelerle çözüldüğünü söyleyerek “ÖSYM bu kitapçığı yalnızca basına dağıtmak için mi hazırladı yoksa bu kitapçıkla sınava giren oldu mu? Bir kişi bile bu kitapçıkla girse bu sınav iptal edilmeli. ÖSYM’nin sınavda 10 ayrı kitapçık dağıttığını varsaydığımızda 160 bin kişi şifreli soruların olduğu kitapçığı aldı demektir” dedi.

        Matematik testindeki “seçenekteki sayıları küçükten büyüğe sıraladığında seçenekler ile sıralamada aynı sayı çakışırsa o doğru seçenektir” şifresinin 20 soruda tuttuğunu anlatan Kurt şöyle dedi:

        ‘KODLAMA TUTUYOR’

        “Birden çok seçenekte çakışma olursa en küçük şık doğru. Hiç çakışma olmazsa E şıkkı doğru şifrelerinin yanı sıra büyükten küçüğe sıralaması da var. Ayrıca Türkçe ve sosyal sorularında da fen sorularında da bu kodlama tutuyor. Yaklaşık 15 soru böyle. Ayrıca harf sıralamasına göre de kodlamalar yapıldığı görülüyor. Şıklara bakarak kodlama yapılmış.”

        Kurt eğer bu sınavda bir kodlama yapıldıysa sınava giren bir öğrencinin sorular üzerinde hiç zaman harcamadan bu formülleri kullanarak soruları çözebileceğini belirterek şunları söyledi:

        “Sonuçta şıkların bu kadar sisteme uyması ilginç. Ya kopya çekilmesini sağlamak için profesyonelce yapıldı. Ya basın için özel bu kitapçık hazırlandı, ya da bu yıl ÖSYM’de soru hazırlayan ekip acemi, doğru seçeneği sabit tutup siğer seçenekleri bunun etrafında dağıttı. Ama ÖSYM bu kitapçıkla ilgili açıklama yapmalı” dedi.

        ÖSYM'DEN AÇIKLAMA

        ÖSYM'den yapılan açıklamada ise, "iddialara konu olan soru kitapçığı adaylara verilmemiştir" dendi. ÖSYM Başkanı'nın iddialara bugün cevap vermesi bekleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ