Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem ÖSYM'den yeni skandal!

        ÖZCAN BİLE İSYAN ETTİ!

        Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) şifre skandalıyla aylarca tartışılan ÖSYM, yurtdışında eğitimalan tıp öğrencilerinin Türkiye’de çalışabilmeleri için girdiği tıpta denklik sınavı olan Seviye Tespit Sınavı’nın (STS) 2. aşamasında “geçen yılın sorularının sorulması” skandalı üzerine bu kez sınavı iptal etmek zorunda kaldı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın da tepki göstermesi üzerine ÖSYMBaşkanı Prof. Dr. Ali Demir başkanlığında toplanan Yönetim Kurulu sınavın iptaline ve 3 Temmuz 2011’de yeniden yapılmasına karar verdi. ÖSYM’nin Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği gereği geçtiğimiz 29Mayıs’ta yapılan STS’de geçen yılki soruların aynısı bu yıl adaylara yöneltildi. 100 sorudan oluşan sınavda 73 sorunun geçen yıl ile birebir aynı olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine dün İstanbul Galatasaray Üniversitesi’nde bir toplantıya katılan YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan gazetecilere “Ortada büyük bir sorun var, sınav iptal edilmeli” dedi. Bu açıklamanın hemen ardından 4 saatlik bir toplantı yapan ÖSYMYönetim Kurulu sınavın iptaline karar verdi.

        BAŞARI DİKKAT ÇEKTİ

        STS Kapalı Dönemde soruların hazırlık aşamasında bulunanlar hakkında soruşturma başlatan ÖSYM, soruşturma tamamlanana kadar aynı kişilerin yeniden kapalı döneme geçişini yasakladı. Yurtdışında tıp eğitimi alan kişiler Türkiye’de çalışabilmek için STS’ye girmek ve denklik almak zorunda. YÖK bu denkliği vermek için bu sınavı şart koşuyor. YÖK adına ise sınavı ÖSYMyapıyor. Bu yılın sınavında dikkat çeken nokta sınava girenlerin başarısındaki artış oldu. Geçen yıl 360 kişiden 74’ünün başarılı olduğu sınavda bu yıl sınava giren 572 adaydan 327’si başarılı oldu.

        ‘İnşallah başka kazalarla karşılaşmayız’

        Sınavın iptalini isteyen YÖK Başkanı Özcan’ın yorumu şöyle: “Diyalogla konuşarak hataların yapılmaması için önlemler alacağız. Bu tecrübeyle olacağa benziyor. İnşallah yakın zamanda bu tür kazalar ve yanlışlıklarla karşılaşmayız.”

        İŞTE DEMİR'İN SINAV KARNESİ!

        PROF. Dr. Ünal Yarımağan’ın KPSS’deki kopya skandalı nedeniyle istifasının ardından ÖSYM Başkanlığı’na atanan Prof. Dr. Ali Demir döneminde yaşanan skandal karnesi şöyle:

        - 27 Mart 2011: YGS’de yaşanılan şifre skandalı

        - 27 Mart 2011: YGS soru kitapçıklarında Fen Bilimleri Testi olmayan kitapçıklar 8 cezaevine dağıtıldı.

        - 24 Nisan 2011: ALES’e giren 500 adaya eksik kitapçık verildi.

        - 30 Nisan 2011: YGS’ye giren mahkûm adaylara yeni sınav düzenlendi.

        - 30 Nisan 2011: ALES’te eksik kitapçıktan mağdur olan adaylar için sınav yeniden düzenlendi.

        - 7 Haziran 2011: YGS’ye giren Diyarbakır’dan 4 öğrencinin cevap kâğıtlarının kayıp olduğu ortaya çıktı. Bu 4 öğrenci için bugün ‘özel YGS’ yapılacak.

        - 29 Mayıs 2011: STS 2011 sınav soruları geçen yılki sorularla aynı çıktı. Sınav iptal edildi 3 Temmuz’da yeniden yapılacak.

        ALİ DEMİR'DEN LYS AÇIKLAMASI

        ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, bütün adaylara eşit, adil, kaliteli ve güvenli bir sınav hizmeti vermek için büyük bir titizlik içinde görev yaptıklarını belirterek, ''İnanıyoruz ki 2011-LYS, önceki yıllara oranla öğrencilerin çok daha az zorlanacağı bir sınav olacaktır'' ifadesini kullandı.

        ÖSYM'den yapılan açıklamada, üniversiteye girişte ikinci aşama olan ve yüz binlerce gencin merakla beklediği Lisans Yerleştirme Sınavları'nın bu hafta sonu başladığı belirtildi.

        Sınavın Türkiye'de 81 il merkezinde ve Lefkoşa'da gerçekleştirileceği anımsatılarak, LYS'lerin sabah oturumunun saat 10.00'da, öğleden sonra oturumunun ise saat 14.30'da başlayacağı bildirildi.

        ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Demir'in konuya ilişkin değerlendirmesinde de ''ÖSYM, her kesimden milyonlarca insanımız açısından hayallerini gerçeğe dönüştürecekleri bir umut ve geçiş kapısı olarak görülüyor. Biz her sınava bu şuurla hazırlanıyor, bütün adaylara eşit, adil, kaliteli ve güvenli bir sınav hizmeti vermek için büyük bir titizlik içinde görev yapıyoruz'' ifadesine yer verildi.

        Demir açıklamasında, milyonlarca gencin istikbalini ilgilendiren LYS'ye de aynı ciddiyet ve sorumlulukla hazırlandıklarını belirterek, şunları kaydetti:

        ''İnanıyoruz ki, 2011-LYS, önceki yıllara oranla öğrencilerin çok daha az zorlanacağı bir sınav olacaktır. Bu bakımdan, adayların strese kapılmamaları, heyecana bağlı olarak cevap kağıtlarında kaydırma, yanlış kodlama ve benzeri hatalar yapmamaları en büyük temennimizdir.''

        Yurt genelinde gerçekleştirilecek sınavın rahat, huzurlu ve güvenli bir şekilde gerçekleşeceğine inandığını vurgulayan Demir, tüm adaylara başarı ve aydınlık bir gelecek temennisinde bulundu.

        ''HER ADAY İÇİN FARKLI KİTAPÇIK''

        Açıklamaya göre, 2011-LYS'de, 2011-YGS'den farklı olarak, dağıtılacak soru kitapçıklarının üzerinde adayın bilgileri yer almayacak. Buna mukabil, ''her aday için farklı kitapçık'' modeli uygulamasına devam edilecek. Sınav salon görevlileri, soru kitapçıklarını, salon içerisinde karma bir şekilde dağıtacak. Aday–Soru Kitapçığı eşleşmesi, tamamen bu dağıtım esnasında belirlenmiş olacak.

        ''KİTAPÇIK NUMARALARI DOĞRU KODLANMALI''

        Yabancı Dil Sınavı LYS-5 dışındaki LYS'lerde birden fazla soru kitapçığı kullanılacak. Her adaya her test için farklı soru kitapçığı dağıtılacağından, adayların öncelikli olarak kendilerine verilen soru kitapçık numarasını cevap kağıtlarına doğru kodlamaları gerekiyor. Soru kitapçığı numarası kodlanmamış, yanlış ya da eksik kodlanmış cevap kağıtları değerlendirmeye alınmayacağından, adayların cevap kağıtlarına kodlamayı doğru yapmaları, doğru yaptıklarını salon görevlilerine teyit ettirmeleri, cevap kağıdı ve soru kitapçığı üzerindeki ilgili alanlara salon görevlilerinin imzalarını almaları gerekiyor.

        Kendi cevap kağıdına, başka bir adayın soru kitapçık kodunu işaretleyen adayların sınavları geçersiz sayılacak. Bu yönteme başvuran adayların işlemleri, optik okuma esnasında, sistem tarafından anında tespit edilecek ve kopya niteliği taşıyacak.

        KALEM, SİLGİ VE KALEMTRAŞ ÖSYM'DEN

        Öğrencilerin sınava gelirken yanlarında mutlaka 2011-LYS Sınava Giriş Belgesi ile fotoğraf ve TC Kimlik Numarası bulunan Nüfus Cüzdanı veya pasaport getirmeleri gerekiyor. Bu belgeleri eksik olan adaylar, mazereti ne olursa olsun LYS'ye giremeyecek. Adayların sınav binalarına bu belgeler dışında herhangi bir eşya getirmesi yasak olacak.

        Sınavda kullanılacak kalem, silgi, kalemtıraş, saat gibi gereçler ile şekerleme ve peçete bütün adaylara ÖSYM tarafından temin edilecek.

        Adaylar sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebilecek. Sınava, çanta, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth gibi cihazlar ile kulaklık, kolye, küpe, yüzük, bilezik, broş, metal para gibi metal içerikli eşyalar ve her türlü elektronik cihazla, çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi gibi araçlarla, cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi gibi her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla, silah ve benzeri teçhizatla, kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kağıdı, defter, kitap, sözlük, pergel, açıölçer, cetvel gibi araçlarla girmeye çalışanlar sınav binasına kesinlikle alınmayacak.

        Sınavın yapıldığı bina içerisinde sınav öncesinde, sınav sırasında ya da sınavdan sonra bu tür cihazları taşıdığı tespit edilen adayın sınavı geçersiz sayılacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ