Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem BDP'li Ata: "Sınır ötesi operasyon iktidarın gafletidir"

        Ahmet YUKUŞ / DİYARBAKIR (AHT)

        Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Kordinasyon Kurulu üyesi ve BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Çukurca'da 8 askeri personel ve 1 geçici köy korucunun şehit düştüğü olaydan büyük üzüntü duyduklarını söyledi. Hükümetin BDP ve DTK'yı sürecin dışında tutularak sınır ötesi operasyonlar ile Kürt sorununu çözemeyeceğini öne süren Ata, "Bedeli gözaltı, tutuklama ve işkence dahi olsa bile geri adım atmayacağız. Demokratik özerkliği dünyaya ilan edeceğiz" dedi. Ata, "Yeni bir süreci eski yöntemlerle başlatmak, siyasi iktidarın gafletidir. Süreç ne yazık ki iyimser olmayı gerektirecek bir süreç değildir" diye konuştu.

        Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Koordinasyonu Kurulu'nun Diyarbakır'da yaptığı toplantının sonuç bildirgesini açıklayan BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Hakkari'nin Çukurca ilçesinde PKK'nın yola döşediği mayınların patlatılması sonucu şehit olan 8 askeri personel ve 1 geçici köy korucu için, "Toplantıda olduğumuz dakikalarda olayı öğrendik. Yaşanan olaydan büyük üzüntü duyduk. Ölenlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı diliyoruz" dedi.

        "GERİ ADIM ATMAYIZ"

        Gazetecilerin, Başbakan Erdoğan'ın "Bıçak kemiğe dayanmıştır. Bölücü terör örgütüyle arasına mesafe koymayanlar da bu suça iştirak ediyorlar ve onlar da bunun bedelini ödemeye mahkum olacaklardır" sözlerinin hatırlatması üzerine BDP'li Ata, şunları söyledi: "Bu coğrafyada yaşanan zulüm, bugün itibariyle yazılmaya, çizilmeye ve dillendirilmeye başlanmıştır. Hem Diyarbakır Cezaevi'nde yaşananları, hem de köy yakmaları, kayıpları, faili meçhullerin, işkencelerin süreci ne hale getirdiği ortadadır. Çağrımız Türkiye halkınadır, eşit ve özgürlükten yana olan herkesedir. Başbakan ve Cumhurbaşkanınadır. Özerklik projemizi dünyaya, Türkiye'ye ilan edeceğiz. 1 Eylül'de Diyarbakır'da miting yapacağız, kimin varsa bir projesi paylaşabilir. Bin 400 kişi değil, tüm herkesi tutuklasalar dahi biz geri adım atmayacağız. Gözaltılar ve tutuklamalar, öldürmelerle, tehditlerle hiçbir sorun çözülemez. Bundan halkların lehine bir çözüm çıkartmak için, barış için de bedel ödemeye hazır olmalıyız. Bizi kimse 'bedel ödeyecekler' diye tehdit etmesin. Çünkü bu süreçte yıllardır bedel ödüyoruz. Halklarımıza onurlu bir barışı armağan etmek için bedel ödemeye hazırız."

        BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Türk savaş uçaklarının Kuzey Irak'ta bulunan PKK kamplarını bombalanmasına ilişkin ise, "Halkımızın en üst organı olan DTK ve BDP'nin sürecin dışına bırakılarak, tehdit ederek, bu sorunu çözmek ve başarıya ulaşmak mümkün değil. Sınır dışında veya sınır içerisinde gerçekleştirilen siyasi ve askeri operasyonlarla bu sorunu çözmek mümkün değildir. Yeni bir süreci eski yöntemlerle başlatmak, siyasi iktidarın gafletidir. Süreç ne yazık ki iyimser olmayı gerektirecek bir süreç değildir" diye konuştu.

        ÖZERKLİK LİGİ, HASTANE VE OKUL KURULUYOR

        Diyarbakır'da yapılan DTK Koordinasyon Kurulu toplantısında önemli kararlar alındı. ?Siyasi süreç, demokratik özerklik inşa çalışması, ulusal Kürt konferansı çalışması, Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü' başlığı altında yapılan toplantıda 6 aylık çalışma programı belirlendi.

        13 kişiden oluşan kordinasyon kurulu demokratik özerkliğin inşası için şu kararları aldı:

        -İl, ilçe, köy ve mahallelerde halk meclisleri ve köy komünlerin kurulması

        -Anadilde eğitim veren sağlık ve eğitim merkezlerinin kurulması

        -Anadilde ücretsiz sağlık hizmeti veren halk sağlık merkezlerin oluşturulması

        -Halk sağlığı ve kültürel gelişimi için spor liglerin kurulması

        -Kürt ulusal konferansı için 10-11 Eylül'de Diyarbakır'da hazırlık toplantısı yapılması

        -İmralı Cezaevi'nde tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için inisiyatifin çalışmalara başlaması

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ