Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Bir savunma yaptım hayatım değişti"

        ZÜLFİKAR ALİ AYDIN/AHT

        Balyoz Davası'nda Kardak Krizi'nde kayalıklara çıkaran bayrak diken timin komutanı olan sanık Albay Ali Türkşen savunma yaptı. Poyrazköy Davası'nın sanığı da olan Türkşen, 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 50 yıl hapis talebiyle yargılandığını belirterek, "İki değil 20 idamla yargılansam gerçeklerden başka söz söylemem" dedi. Tutuklu sanık Tuğamiral Cem Aziz Çakmak da aynı sanık eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Emekli Oramiral Özden Örnek'in kendisini ihraç istemiyle askeri mahkemeye sevk ettiğini anlatarak, "Beni ihraç etmek için mahkemeye sevk eden kişinin darbe için bana görev verdiği iddia ediliyor. Bu mantıkla izah edilebilir mi?" dedi. Çakmak, "Tutuklandığım için kızımın düğün davetiyesini yaktım. Hesap soracağım" diye konuştu.

        "BİR SAVUNMA YAPTIM HAYATIM DEĞİŞTİ"

        İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen Balyoz Davası duruşmasında 1996 yılında Yunanistan ile çıkan Kardak Krizi'nde Kardak kayalıklarına çıkarak bayrak diken SAS komandolarının komutanı Albay Ali Türkşen savunma yaptı. Türkşen, Poyrazköy'de çıkan mühimmatlar ve Gölcük'de bulunan belgelerle ilgili de yargılandığını hatırlatarak, "İki kez ağırlaştırılmış müebbet ve 50 yılı aşkın zamanla hapis cezası istemiyle yargılanıyorum" dedi. Poyrazköy davasında yaptığı savunma nedeniyle ağır ceza mahkemelerinde yargılandığını belirten Türkşen şöyle konuştu:

        "Bir savunma yaptım hayatım değişti. Geçen yıl yaptığım savunma sırasında komplo çetesinin tespit edebildiğim elemanlarının isimlerini ifşa etmesem ve silah arkadaşlarımın yanında durmasam bugün yeni bir davayla muhatap olmayacağımı biliyorum. Kesinlikle pişman değilim. İki değil 20 kere idamla yargılanacak olsam benim gerçeklerden başka söyleyecek sözüm yok.''

        "YURT DIŞI GÖREVE SAHTE TARİH İDDİASI"

        Daha sonra savunma yapan tutuklu sanık Tuğamiral Cem Aziz Çakmak da hakkındaki suçlamaları reddetti. Davanın tutuklu sanığı eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Emekli Oramiral Özden Örnek'in kendisine görev verdiği iddia edildiğini söyleyen Çakmak, "Donanma Komutanı olduğu sırada beni ordudan ihraç istemiyle askeri mahkemeye sevk etmiştir. 2005 yılında askeri mahkemedeki o davadan beraat ettim. Beni mahkemeye sevk eden yani bana güvenini yitirdiğini açıkça göstermiş olan Özden Örnek'in sözde böyle bir gayri yasal bir oluşuma beni görevlendirmesi mümkün müdür? Ya da benim böyle bir durumda görev kabul etmemi, akıl ve mantık sınırları içinde kabul etmemi izah edebilir misiniz?"

        KIZIMIN DAVETİYESİNİ YAKTIM

        Tutuklanması nedeniyle kızının düğün davetiyesini yaktığını anlatan Çakmak, kızına bunu kendilerine yapanlardan ve destekçilerinden hesap soracağına dair söz verdiğini söyledi.

        BAZI SANIKLAR PARASIZLIKTAN DURUŞMAYA GELMEDİ

        Mahkeme Başkanı Ömer Diken bazı sanıkların sağlık bazılarının da maddi imkansızlıkları gerekçe göstererek duruşmaya katılamadıkları yönünde mazeret dilekçesi gönderdiklerini açıkladı.

        ÇAPRAZ SORGUDA TARTIŞMA

        Tutuklu sanık Albay Tayfun Duman Örnek tarafından hazırlandığı iddia edilen ve 17 Ekim 2002'de kaydedildiği belirtilen amiral listesinde 2010 yılında sınıfında birinci sırada amiral olarak yer aldığını hatırlattı. Duman, "Hakkında soruşturma açtırıp daha sonra mahkemeye sevk ettiğiniz, emsallerinden bir yıl geç gemi komutanı yaptığınız bir kişiyi 17 Ekim 2002'de amiral listesinde birinci numaradan koyar mısınız?" dedi. Duman savunması sırasında bir dijital belge için "Süha Tanyeri kaydetmiştir" deyince Süha Tanyeri kendisine ''Bu kanıya nereden vardınız?'' diye sordu. Duman da ''Bunların hepsi sözdedir. Ben de dijital verileri kabul etmiyorum'' yanıtını verdi. Bunun üzerine Tanyeri, "O zaman savcıların hatalarını biz de yapmıyor muyuz? Biz de kendi kendimizi suçlamış durumuna getirmiyor muyuz?" diyerek tepki gösterdi. Duman da Tanyeri'ye "sizi suçlamadım" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ