Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem bdp, bdp kongre, 2. olağan kongre, demokratik özerklik, barış, selahattin demirtaş, osman özçelik, müzakere, operasyon, arda turan,

        Divan başkanı Osman Özçelik, genel başkanlık oylamasının sonuçlandığını bildirdi. Kayıtlı bin 193 delegeden 629'unun oy kullandığını belirten Özçelik, Selahattin Demirtaş'ın 627 oy alarak genel başkanlığa seçildiğini duyurdu. Özçelik, parti meclisi listesinde ilk sırada yer alan Gültan Kışanak'ın eşbaşkan olarak da partide görev yapacağını ifade etti.

        TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ

        BDP 2. Olağan Kongresi'nde tüzük değişikliğine gidildi, yeni tüzükte ''Demokratik özerklik'' ifadesi yer aldı.

        Bu değişiklikler içerisinde özellikle bazı maddeler göze çarptı. ''Demokratik özerklik'' ifadesi yeni tüzükte yer alırken, tüzüğün 3. maddesinin C fıkrasında bulunan ''kardeşliğin temelinin tarihin derinliklerinde yattığını beyan eder'' ifadesi çıkartıldı. Tüzük değişikliği oy birliğiyle kabul edildi.

        Bu arada, Divan Başkanı Osman Özçelik, askeri ve siyasi operasyonların durması ve müzakerelere devam edilmesine ilişkin bir önerge geldiğini belirterek, önergeyi oylamaya sundu.

        Özçelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Beşşar Esad'a ''Operasyonları durdur, tutukluları salıver, demokrasiye geç'' çağrısı yaptığını belirterek, Erdoğan'ın da aynı uygulamaları yapmasını istedi.

        BDP'li Selahattin Demirtaş, ''Tüzüğe Kürdistan ifadesi neden girmedi?'' sorusuna ''Bizim dışımızda bir tüzük, amblem tartışması yaşandı. Bu, bizim başlattığımız bir tartışma değildi. Yani, basından arkadaşlar bu yorumları yaptılar, kendi takdirleridir. Ama bizim gündemimize hiçbir zaman gelmemiş zaten bunlar'' yanıtını verdi.

        ÖDP Genel Başkanı Alper Taş'ın, futbolcu Arda Turan'ın Türkiye-Kazakistan milli maçının ardından yaptığı açıklamayı hatırlatması ve selam göndermesi üzerine salondakiler, Arda Turan'ı alkışladı.

        SÜREÇ DEVAM ETMELİ

        Savaş ve şiddetin hiçbir sorunu çözmeyeceğini belirten Demirtaş, şöyle konuştu:

        ''Yüz yıl daha savaşılsa çözüm yine siyasetle olacaktır ve er ya da geç Kürt halkı da diğer farklı kesimler de bütün haklarına kavuşacaktır. Bu nedenle acil olarak müzakere öneriyoruz. Barış konusunda Sayın Öcalan ile başlatılan süreç kaldığı yerden devam etmeli ve hükümet kendisine sunulan protokollere cevap vermelidir. İmralı'daki hukuksuz tecrit derhal sonlandırılmalıdır. Haftalardır yaptırılmayan avukat ve aile görüşmelerinin yanı sıra sivil heyetlerin İmralı'ya gidişine izin verilmelidir.''

        Demirtaş, ''Biz parlamentodan çekilmiş değiliz, ancak genel kurul çalışmalarına katılabilmemiz için asgari demokratik siyaset ortamının oluşturulması gerekir. Bugün itibarıyla bu koşulların olgunlaştığını görmüyoruz'' dedi.

        Gültan Kışanak da BDP olarak, hazırladıkları ''Çözüm Önerileri Protokolü''nü kamuoyu ile paylaştı.

        Kışanak, şunları söyledi: ''Cumhuriyetin üzerine inşa edildiği tek dile, tek etnisiteye dayalı ulus yapısı yerine, özerklik hukukunu tanıyan, tarihsel ve coğrafi isimleri de kapsayan ortak vatan anlayışı yeni demokratik cumhuriyetin esaslarını istiyoruz.''

        BENGİ YILDIZ KONGREDE YOK

        Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)'nin ikinci Olağan Kongresi'ne Bodrum'da tatil yaparken görüntülenen Batman Milletvekili Bengi Yıldız'ın gelmemesi dikkat çekti.

        Oy kullandıktan sonra konuya ilişkin bir açıklama yapan BDP Eşbaşkan adayı ve Hakkâri Milletvekili Selahattin Demirtaş, gazetecilerin Yıldız'ın neden gelmediğine ilişkin sorusuna, "Kişisel tercihidir." karşılığını verdi.

        Yıldız'ın ihraç edilip edilmeyeceğinin sorulması üzerine ise Demirtaş, "Hayır, bunların tamamı asparagas haber. Yeni yönetim, yeni disiplin kurulu bu konuyu değerlendirecektir. Eğer varsa uygun olması gereken bir yaptırım, yeni yönetim karar alacaktır." dedi.

        Yıldız'ın Kandil'e götürülüp yargılandığı iddiaları konusunda da Demirtaş, "Öyle bir şey yok. Bunların tamamı asparagas haberdir. Bunu yazan gazetecinin Kandil'le bağlantısı mı var?" diye sordu. Tüzük değişikliğindeki 'kardeşlik' ifadesinin çıkarılması hatırlatılarak, kardeşliğin kaldırılmasına ilişkin soruya Demirtaş, "Hayır o konuda öyle bir tartışma yok. BDP'nin öyle bir niyeti yok. Tüzük de benzer ifadeler vardır." şeklinde konuştu.

        Tüzüğe 'Kürdistan' ifadesinin ekleneceğinin beklenildiğinin hatırlatılması üzerine Demirtaş, şöyle konuştu: "Arkadaşlar bizim dışımızda, tüzük, isim değişikliği, amblem, isim tartışması yürüdü. Bu tartışma tamamen bizim dışımızdadır. Bizim gündemimiz de böyle bir şey yok."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ