Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Ergenekon'un internet medyası"

        Ergenekon soruşturması kapsamında Oda TV'de yapılan aramalara ilişkin eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, Yalçın Küçük ile gazeteciler Ahmet Şık, Nedim Şener ve Soner Yalçın'ın da aralarında bulunduğu 12'si tutuklu 14 şüpheli hakkında düzenlenen iddianame, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

        İddianamenin tam metni!

        Sanıklar, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek, TSK'yı darbe yapmaya teşvik ve PKK terör örgütüne destek amaçlı faaliyetlerde bulunmak'la suçlanıyor. İddianamede Oda TV'nin, Ergenekon'un internet medyası olduğu belirtiliyor.

        134 sayfalık iddianamede bir numaralı sanık Yalçın Küçük, iki numaralı sanık Soner Yalçın, dokuz numaralı sanık Ahmet Şık ve 11 numaralı sanık olarak da Nedim Şener yer alıyor. İddianamede şikayetçi olarak sadece gazeteci Nazlı Ilıcak yer alıyor.

        İddianamede tutuklu sanıklar şöyle sıralanıyor: Yalçın Küçük, Soner Yalçın, Ahmet Şık, Hanefi Avcı, Nedim Şener, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Doğan Yurdakul, Müesser Uğur, Coşkun Musluk, Sait Çakır ve Kaşif Kozinoğlu.

        "YÜRÜTÜLEN FAALİYETLER"

        İddianamede, "bundan sonraki bölümlerde şüphelilerin Ergenekon Silahlı Terör Örgütü içerisinde gerçekleştirdikleri eylem ve faaliyetler anlatılacaktır" dendikten sonra şu başlıklara yer veriliyor:

        "1) Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek amaçlı yürütülen faaliyetler"

        "2) Türk Silahlı Kuvvetleri'ni darbe yapmaya teşvik etme amaçlı yürütülen faaliyetler"

        "3) Ergenekon Silahlı Terör Örgütü kontrolündeki PKK terör örgütüne destek amaçlı yürütülen faaliyetler"

        "4) Siyaset dünyasına yön vermek amaçlı yürütülen faaliyetler"

        "ODATV isimli internet sitesine yönelik yapılan çalışmalarda, söz konusu sitenin, örgütün medya yapılanması içerisinde önemli bir konumda bulunduğu ve ODATV kadrosunda yer alan şüphelilerce, siyaset dünyasına yön verilmesi faaliyetleri kapsamında da yoğun çalışmalar yürütüldüğü tespit edilmiştir."

        "a) AK Parti'ye yönelik yürütülen faaliyetler"

        "b) CHP’ye yönelik faaliyetler"

        "5) Medya yapılanması kapsamında Halk TV ile ilgili faaliyetler"

        "6) Ergenekon Soruşturması ve dava sürecini etkilemeye yönelik faaliyetler"

        "7) Devlet güvenliğine ilişkin belge ve bilgilerin temin edilmesi"

        "ERGENEKON'UN İNTERNET MEDYASI"

        İddianamede 1 numaralı sanık Yalçın Küçük, 'terör örgütü yöneticisi' olmakla suçlanıyor. Oda TV, 'Ergenekon'un internet medyası' olarak nitelendirilirken, "Örgütün amaç ve hedefleri doğrultusunda yönlendirme amaçlı yayın yapıldığı tespit edilmiştir" deniyor. Sanıklarla ilgili suçlamalar, 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik, darbeye teşvik ve PKK'ya destek amaçlı faaliyetler' gibi başlıklar altında anlatılıyor. Sanıkların, partilere yönelik çalışmaları da iddianameye girdi. Soner Yalçın'ın Halk TV'yi almak için Deniz Baykal'a şantaj yapmayı planladığı belirtiliyor. Eski polis müdürü Hanefi Avcı ile Nedim Şener ve Ahmet Şık, Ergenekon'un hiyerarşik yapısı içerisinde bulunmamakla birlikte, örgütün amaç ve faaliyetleri doğrultusunda örgütsel doküman hazırlayarak örgüte yardım etmekle suçlanıyor.

        İddianamenin giriş bölümünde ODA TV için "Ergenekon'un internet medyası" suçlaması şu şekilde yer alıyor:

        "Ergenekon Silahlı Terör Örgütü yöneticisi Yalçın Küçük’e yönelik çalışmalar devam ettiği esnada, Yalçın Küçük’ün ODATV isimli internet sitesinin imtiyaz sahibi Soner Yalçın ve ODATV çalışanları ile örgütsel irtibatının bulunduğu anlaşılmıştır. Ayrıca Soner Yalçın’ın da Ergenekon soruşturması kapsamında haklarında işlem yapılan şüphelilerden birçoğu ile irtibatlı olduğu belirlenmiştir. Bu tespitler üzerine Başsavcılığımızca başlatılan 2010/857 sayılı soruşturma kapsamında devam eden çalışmalarda; Yalçın Küçük'ün talimatı ile örgütün internet medyasını oluşturan ODATV’de örgütün amaç ve hedefleri doğrultusunda yönlendirme amaçlı yayın yapıldığı ve bu doğrultuda kamuoyunun şekillendirilmeye çalışıldığı tespit edilmiştir. Bu iddianamede örgütün ODATV aracılığıyla icra ettiği faaliyetler ve bu faaliyetleri yürüten şüphelilerin örgütsel konumları anlatılacaktır."

        İddianamede Ergenekon silahlı terör örgütünün güncel medya stratejisini ortaya koyan 'Ulusal Medya 2010' isimli dokümanın, daha önce yine Ergenekon sanıklarında ele geçirilen 'Ulusal Medya 2001' isimli belgeyle benzerlik gösterdiği ifade ediliyor. 'Ulusal Medya 2010' dokümanına göre, Oda TV, Halk TV, Ulusal TV, Avrasya TV, Kanal B ve Sözcü gibi yayın organları tarafından Ergenekon ve benzeri davaların aleyhine yayın yapılması, kamuoyunun Ergenekon silahlı terör örgütünün çıkarları doğrultusunda yönlendirme amaçlı haberlerle şekillendirilmesi öngörülüyor. Yalçın Küçük'e yönelik çalışmalar esnasında Küçük ile Soner Yalçın ve internet sitesi yöneticileriyle örgütsel irtibat tespit edildiği aktarılıyor. Devamında, "Yalçın Küçük'ün talimatı ile örgütün internet medyasını oluşturan Oda TV'de örgütün amaç ve hedefleri doğrultusunda yönlendirme amaçlı yayın yapıldığı ve bu doğrultuda kamuoyunun şekillendirilmeye çalışıldığı tespit edilmiştir" deniliyor.

        AVCI'NIN KİTABI DELİL OLDU

        İddianamede, Oda TV'de ele geçirilen ve Soner Yalçın'ın Hanefi Avcı, Nedim Şener ve Sabri Uzun hakkında yazdığı öne sürülen "Hanefi", "Şener" ve "Sabri Uzun" isimli belgeler delil olarak gösterildi. İddianamede yer alan "Hanefi" isimli belgede, Avcı'nın kitabının referandum öncesine yetiştirilmesi isteniyor. Bunun için Nedim Şener'in sıkıştınlarak kitap yazılmasının hızlandınlması gerektiği belirtiliyor.

        "Referandum sürecinde Cemaati yıpratmalı ve kamuoyu üzerinde güvenirliliği azaltmalı, Hanefi kullanılmalı" sözlerinin yer aldığı belgede "Avcı ile direkt görüşmeyelim, Nedim'i ve Cumhur'u kullanalım. Müyesser'in emniyet bağlantılarından yararlanalım. Tepkiler çok büyük olacak, güvenilirliğini yıpratmaya çalışacaklardır, yayın sonrası dürüstlüğü ön plana çıkartılmalı" deniliyor. Belgenin dökümünde, Avcı'ya güvence verilmesi istenerek şunlar kaydediliyor: "Kitapta Ergenekon, Cihaner, Balyoz, Poyrazköy gibi operasyonlan poliste ve savcıdaki F tipi yaptı vurgusu iyi kurgulanmalı. Cemaat operasyonu, hukuki olarak hiçbir değeri yok algısı oluşturulacak. Danıştay'ın türban eylemi olduğu Hanefi'nin ağzından net bir şekilde vurgulanmalı. Hanefi'nin böyle değerlendirmesi kamuoyunda ciddi bir etki bırakır. Çetin Doğan'ın verdiği bilgiler kitapta muhakkak yer almalı, Balyoz'un normal bir seminer olduğu ülke güvenliği için gerekli olduğu vurgusu işlenmeli. M. Cengiz'deki yeni bilgiler ve Hanefi'nin gönderdikleri üzerinden, emniyeti ele geçirmiş F tipi yapılanmayı kitapta işleyelim."

        KİTAP DEĞİL ÖRGÜTSEL DOKÜMAN

        Oda TV'de yapılan aramalar sonucu elde edilen dijital verilerde de '000KITAP' adlı 'İMAMIN ORDUSU' başlıklı bir örgütsel doküman elde edildiği hatırlatılıp şöyle deniyor: "Ahmet Şık'a 'İMAMIN ORDUSU' isimli örgütsel dokümanın hazırlatıldığı, ancak elde edilen delillerden Ahmet Şık'a hazırlatılan örgütsel dokümanın kitap olarak 'Emniyet Müdürü Sabri Uzun' ismi ile yayınlatılmasının planlandığı anlaşılmıştır.''

        "Sabri Uzun" isimli belgelerde ise şunlar kaydediliyor: "Sabri'nin, kitap konusunda çekincesi var ikna etmeye çalışalım, kitabı seçimden önce yetişmeli. Nedim, Ahmet Şık'la bu konuda görüşsün. Kitaba çalışırken cesur olun. Çıkarma ve ekleme yapmakta çekinmeyin. Bu kitapn Simon'dan daha kapsamlı olmalı. Nedim'i kutlarım. Ahmet'i çalıştırsın. Hanefi çıkacak ve size katılacak. Emin ve Sabri'ye moral verin. Sabri adıyla çıkmasına zorlayın. Çabuk olması şart. Seçimden önce yetişsin."

        'Ahmet Kitap' isimli word belgesinde bulunan 'İMAMIN ORDUSU' isimli örgütsel dokümanın yapılan incelemesi neticesinde, söz konusu çalışmanın örgütün güncel medya stratejisini ortaya koyan 'ULUSAL MEDYA 2010' dokümanında belirtilen stratejiler doğrultusunda hazırlandığını gösteren çok sayıda delil tespit edildiği ifade ediliyor.

        İddianamede, "Bu kitap çalışmasında; 'Ergenekon' soruşturması ve kovuşturmasının, Gülen cemaati tarafından yürütülen bir tertip ve düzmece olduğunun işlendiği, böylelikle soruşturmayı yürüten kurum ve çalışanlarına ağır iftiralarda bulunarak kamuoyundaki güvenilirliklerinin ortadan kaldırılmaya çalışıldığı ve nihai olarak davanın kıymetsizleştirilmesinin hedeflendiği anlaşılmıştır. Gerek Oda TV'den ele geçirilen örgütsel notlar ve örgütsel dokümandaki notlar, gerek Ahmet Şık'ta ele geçirilen taslaklardaki notlar ve soruşturma kapsamında elde edilen diğer deliller, 'İMAMIN ORDUSU' başlıklı örgütsel dokümanın sadece Ahmet Şık tarafından oluşturulmadığını, Ergenekon silahlı terör örgütünün talimatları ve yönlendirmeleri doğrultusunda diğer şüphelilerle birlikte hazırlanan bir kitap çalışması olduğunu ortaya koymaktadır'' deniliyor.

        NEDİM'İN EMNİYET BAĞLANTILARI ÖNEMLİ

        İddianamede yer alan "Şener" isimli belgede "Nedim'in emniyet bağlantıları önemli, irtibatları devam ettirsin... Nedim ile Hanefi'nin Dink konusundaki görüş ayrılıkları gündem yapılmamalı, üzerinde durulursa savunmamız ve etkisini artırmamız zor olabilir, Nedim bu konuda duyarlı olmalı, çok fazla Hanefi'nin üzerine gidilmemeli ana gündemden kopup Hanefi'yi tartışılır hale getirmiş oluruz" deniliyor.

        İddianamede Nedim Şener'in "Ulusal Medya 2010" dokümanında belirtilen stratejiler doğrultusunda Avcı'nın "Haliç'te yaşayan Simonlar" kitabınınm yazılmasında ve Sabri uzun adıyla yayınlanması planlanan Şık'ın "İmamın Ordusu" isimli kitabın hazırlanmasında görev aldığı da öne sürülüyor. İddianamede "Şener'in Soner Yalçın'ın talimatıyla Hanefi Avcı ve Ahmet Şık'ı yönlendirdiği de belirlenmiştir" deniyor.

        HALK TV İÇİN BAYKAL'A ŞANTAJ PLANI

        Soner Yalçın'ın Halk TV'yi almak için yaptığı görüşmeler de iddianamede yer aldı. Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Halk TV'yi kiralık olarak vermeyi kabul ettiği, ancak bir süre sonra Soner Yalçın ve H.A.'nın Halk TV'yi satın almak istediklerini belirttiği aktarılıyor. Ancak fiyat konusunda Baykal ile anlaşamadıkları ifade ediliyor. Soner Yalçın ve H.A.'nın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmelere devam ettiği ifade edilen iddianamede, "Bu görüşmelerde Kılıçdaroğlu'nun Yalçın'a Halk TV'nin yüzde 60'ını almasını söylediği, ancak bundan sonraki süreçte Deniz Baykal'ın kendisinin bertaraf edilmek istendiğini düşünerek Halk TV'yi satmaktan da kiraya vermekten de vazgeçtiği, bu gelişmeler üzerine Deniz Baykal'a yönelik şantaj yapılmasının planlandığı anlaşılmıştır" deniliyor.

        Baykal'ın önce Halk TV'nin kiralanması ya da satılmasına sıcak baktığı, ancak daha sonra kendisinin bertaraf edilmek istendiğini düşünerek bundan vazgeçtiği iddia ediliyor. İddianamede Baykal'ın kararını değiştirmesinin ardından şüpheli Soner Yalçın ve H.A.'nın, Halk TV'yi ele geçirmek için "Deniz Baykal'ı mecbur bırakacak faaliyetlere" başlandığı anlatılıyor.

        İddianamede "soner" isimli kullanıcı tara fından oluşturulduğu anlaşılan "Kılıçdaroğlu'na destek zorunlu" ibaresi ile başlayan bir belgede, "Halk TV'yi devralırsak parasal sıkıntımız kalmaz. Kılıçdaroğlu da istekli, her türlü desteği alırız ama Baykal direniyor, Baykal engelini aşmalıyız. İkna için Varan 2" ifadelerinin yer aldığına dikkat çekildi.

        İddianamede Oda TV çalışanı sanık İklim Ayfer Kaleli Bayraktar'ın eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile yaptığı telefon görüşmeleri de yer aldı. Önce "Tacize uğradım" diyen, Baykal'ı Oda TV'ye, Kemal Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin'e şikâyet eden Bayraktar'ın daha sonra yeniden Baykal'la samimi telefon görüşmeleri yaptığı ifade ediliyor. İklim Bayraktar'ın bir başka telefon gö rüşmesinde Deniz Baykal ile birlikte görüntüleri yayınlanan Nesrin Baytok'a atıfta bulunarak, "Baykal Baytok muamelesi yaptı bana" dediği iddia ediliyor. Bayraktar'ın Baykal ile yaptığı bir gö rüşmeden sonra bir başka telefon görüşmesinde ise "Tohum attım, kısa süre sonra ekicem, biçicem" şeklindeki sözleri de iddianameye girdi.

        BAYKAL - BAYRAKTAR GÖRÜŞMESİ İDDİANAMEDE

        Sanıklardan Oda TV çalışanı İklim Ayfer Kaleli Bayraktar ile CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal arasındaki telefon görüşmeleri de iddianamede yer alıyor. Bayraktar ile Baykal arasındaki diyalog şöyle:

        - Bayraktar: Komşu komşu hu sen çok hayırsız çıktın ya... aramıyorsun ölüyorum zatürreeden.

        - Baykal: Ya sen de aramıyorsun

        - Bayraktar: Yemin ederim ölüyorum ya kaç gündür yatıyorum şimdi böyle birazcık iyiyim ve eşim de yok seyahatte.

        - Baykal: Halbuki sağlıklı olupta hayatın hakkını vermen için bütün şartlar müsaitmiş.

        - Bayraktar: Evet çok, her zaman o şartlar hep müsait de ben hasta olmasam.

        21 Şubat saat 14.22

        - Bayraktar: Bugün uğrayacam sana yarım saat filan, ya görüşelim bugün.

        - Baykal: Ya ev, kadın var bilmem ne, karmakarışık, Daha uygun bir zamanda yaparız.

        - Bayraktar: Tamam o zaman haber ver en kısa zamanda.

        - Baykal: Tamam geldiğinde ben şey yaparım ve yahut da sen orası uygun olduğunda haber ver. Veya orası uygun olduğunda sen haber ver bakalım.

        - Bayraktar: Tamam tamam, ya bu akşam uygun aslında.

        - Baykal: Ama işte yani nasıl uygun... Neyse konuşuruz sonra.

        KILIÇDAROĞLU'NA DESTEK ZORUNLU

        İddianameye göre, Oda TV'de ele geçirilen bir bilgisayar hard diski içerisinde silinmiş belgede "Kılıçdaroğlu'na destek zorunlu" ibaresi ile başlayan bir belge bulundu. Yapılan incelemeye göre, Soner Yalçın'ın talimatlarını içeren örgütsel notlar olduğu görülen belgede, "Kılıçdaroğlu'na destek zorunlu. Haber içeriklerine dikkat! CHP'ye zarar verilmemeli" ifadelerinin yer aldığı bildirildi.

        NEYLE SUÇLANIYORLAR?

        ODA TV iddianamesinde, bilgi ve belgeler sunulduktan sonra sanıklardan sekizi hakkındaki suçlamalar şu şekilde yer alıyor:

        "Yukarıda ayrıntılarıyla sunulan bütün bilgi ve belgelerdeki delillere göre şüpheli Yalçın Küçük'ün;

        - Ergenekon Silahlı Terör Örgütü yöneticisi olduğu, örgütün genel stratejileri ve amaçları doğrultusunda diğer örgüt üyelerini talimatlarla yönlendirdiği,

        - Kaos ortamı oluşturmak amacıyla halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği,

        - Devletin güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin ettiği,

        - Yasaklanan bilgileri temin ettiği,

        - Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettiği,

        - Örgüt yöneticisi sıfatıyla diğer şüphelilerin işlemiş olduğu özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği anlaşılmakla,

        Üzerine atılı eylemlerine uyan; TCK'nın 314/1, Terörle Mücadele Kanunu'nun 5. maddeleri, TCK.'nın 216/1, 327/1, 334/1 ve 288. maddeleri, TCK.'nın 314/3 ve 220/5. maddeleri delaletiyle

        TCK.'nın 134/1. maddeleri gereğince cezalandırılması ve hakkında TCK.'nın 53 ve 58/9. maddesinin uygulanması talep edilmiştir.

        Yukarıda ayrıntılarıyla sunulan bütün bilgi ve belgelerdeki delillere göre şüpheli Hüseyin Soner Yalçın'ın;

        - Ergenekon Silahlı Terör Örgütünün amaçları doğrultusunda, medya imkanlarını kullanarak kara propaganda ve toplumu yanlış bilgilendirme faaliyetlerini icra ettiği, bu amaçla diğer örgüt üyesi şüphelileri talimatlarıyla yönlendirdiği,

        - Kaos ortamı oluşturmak amacıyla halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği,

        - Devletin güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin ettiği,

        - Yasaklanan bilgileri temin ettiği,

        - Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettiği,

        - Özel hayatın gizliğini ihlal ettiği,

        - Kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydettiği anlaşıldığından,

        Üzerine atılı eylemlerine uyan; TCK.'nın, 314/2, Terörle Mücadele Kanunu'nun 5. maddeleri gereğince, TCK.'nın 216/1, 327/1, 334/1, 288, 134/1 ve 135. maddeleri uyarınca cezalandırılması ve hakkında TCK.'nın 53 ve 58/9. maddelerinin uygulanması talep edilmiştir.

        Yukarıda ayrıntılarıyla sunulan bütün bilgi ve belgelerdeki delillere göre şüpheli Ahmet Şık'ın;

        Ergenekon Silahlı Terör Örgütünün hiyerarşik yapısı içerisinde bulunmamakla birlikte, örgütün amaç ve faaliyetleri doğrultusunda örgütsel doküman hazırlayarak örgüte yardım ettiği anlaşılmakla,

        Üzerine atılı eylemlerine uyan; Türk Ceza Kanunu'nun 220/7, 314/3. maddeleri delaletiyle Türk Ceza Kanunu'nun 314/2. maddesi ve Terörle Mücadele Kanununun 5. maddesi gereğince

        cezalandırılması ve hakkında TCK.'nın 53 ve 58/9. maddelerinin uygulanması talep edilmiştir.

        Yukarıda ayrıntılarıyla sunulan bütün bilgi ve belgelerdeki delillere göre şüpheli Hanefi Avcı'nın;

        Ergenekon Silahlı Terör Örgütünün hiyerarşik yapısı içerisinde bulunmamakla birlikte, örgütün amaç ve faaliyetleri doğrultusunda örgütsel doküman hazırlayarak örgüte yardım ettiği anlaşılmakla,

        Üzerine atılı eylemlerine uyan; Türk Ceza Kanunu'nun 220/7, 314/3. maddeleri delaletiyle Türk Ceza Kanunu'nun 314/2. maddesi ve Terörle Mücadele Kanununun 5. maddesi gereğince

        cezalandırılması ve hakkında TCK.'nın 53 ve 58/9. maddelerinin uygulanması talep edilmiştir.

        Yukarıda ayrıntılarıyla sunulan bütün bilgi ve belgelerdeki delillere göre şüpheli Nedim Şener'in;

        Ergenekon Silahlı Terör Örgütünün hiyerarşik yapısı içerisinde bulunmamakla birlikte, örgütün amaç ve faaliyetleri doğrultusunda örgütsel doküman hazırlama amaçlı örgüte yardım ettiği

        anlaşılmakla,

        Üzerine atılı eylemlerine uyan; Türk Ceza Kanunu'nun 220/7, 314/3. maddeleri delaletiyle Türk Ceza Kanunu'nun 314/2. maddesi ve Terörle Mücadele Kanununun 5. maddesi gereğince cezalandırılması ve hakkında TCK.'nın 53 ve 58/9. maddelerinin uygulanması talep edilmiştir.

        YALÇIN KÜÇÜK'E 41.5 YIL

        Davada Yalçın Küçük "Örgüt yöneticiliği"nden, diğer tutuklular ise "örgüte üyelikten" yargılanacak. Küçük hakkında 22 yıldan 41.5 yıla kadar hapis isteniyor. Gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener'in ise 'silahlı terör örgütüne yardım etmek" suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırlması isteniyor. İddianamede Soner Yalçın için de 14 yıldan 34 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

        HABERTÜRK, ZAMAN, TARAF

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ