Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Aydın Menderes son yolculuğuna uğurlandı

        Eski başbakanlardan Adnan Menderesin oğlu Aydın Menderes'in cenazesi, THY'nin özel uçağıyla bugün saat 09.00'da İstanbul'a getirildi.

        THY tarafından tahsis edilen özel uçak, Atatürk Havalimanına indiğinde, uçakla birlikte İstanbul'a gelen TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Aydın Menderes'in eşi Ümran Menderes uçaktan indi. Çiçek ve Ümran Menderes'i apronda THY Yönetim kurulu Başkanı Hamdi Topçu, THY Genel Müdürü Temel Kotil, THY çalışanları ile Atatürk Havalimanı yetkilileri karşıladı.

        Aydın Menderes'in Türk bayrağına sarılı tabutu, tören mangası tarafından uçaktan alınarak cenaze arabasına yerleştirildi. Daha sonra cenaze aracı, törenin yapılacağı Fatih Camisi'ne götürülmek üzere alandan ayrıldı.

        Bu arada, Meclis Başkanı Çiçek ve Ümran Menderes, sivil plakalı bir araca binerek alandan çıktılar.

        CENAZE FATİH CAMİİ'NDE

        Menderes'in cenazesi törenin yapılacağı Fatih Camisi'ne getirildi.

        Menderes'in cenazesi, Atatürk Havalimanından konvoy eşliğindeki cenaze aracıyla Fatih Camisi'ne getirildi. Menderes'in Türk bayrağına sarılı tabutu, cami avlusundaki musalla taşına bırakıldı. Menderes'in cenazesinin önüne büyük boyutta bir fotoğrafı da yerleştirildi. Tabutun başında iki polis nöbet tutuyor.

        GÜVENLİK ÜST SEVİYEDE

        Törene Cumhurbaşkanı Gül, Meclis Başkanı Çiçek ve Başbakan Erdoğan'ın katılacak olması camideki güvenlik tedbirlerini de üst seviyeye çıkardı. Polis ekipleri caminin avlusunda bomba uzmanları eşliğinde arama yaptı. Caminin giriş ve çıkışlarında çok sayıda polis bekletiliyor. Çevik kuvvet ekipleri de Fevzi Paşa Caddesi'nde hazır bekletiliyor.

        VATANDAŞLARIN CAMİYE GİRİŞİ SÜRÜYOR

        Aydın Menderes'in cenaze töreni için vatandaşların Fatih Camii'ne girişi de sürüyor. Cenaze törenine vatandaşalrın yoğun ilgi gösterdiği gözleniyor.

        ANIT MEZARDA HAZIRLIKLAR SÜRÜYOR

        Aydın Menderes'in defnedileceği Anıt Mezar'da hazırlıklar sürüyor.

        İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğüne bağlı ekiplerce sabah saatlerinden itibaren Menderes'in defnedileceği mezarın çevresinde hazırlıklar yapılıyor. Bu arada, Anıt Mezar çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınırken, alana gelen tüm araçların da kontrol edilerek alana girişine izin veriliyor.

        ASKERLER CENAZEDE

        27 Mayıs darbesinde idam edilen eski Başbakan Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes'in cenaze törenine Türk Silahlı Kuvvetleri'ni (TSK) temsilen bazı rütbeli askerler de katıldı. Cenaze törenine TSK'yı temsilen Korgeneral İsmail Serdar Savaş ve bazı rütbeli askerler katıldı.

        CUMHURBAŞKANI GÜL VE BAŞBAKAN ERDOĞAN FATİH CAMİİ'NDE

        Fatih Camii'ndeki cenaze töreni başladı. Cenaze törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve çok sayıda siyasetçi ile çok kalabalık bir vatandaş topluluğu katılıyor.

        Cenaze namazında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş yan yana saf tuttu.

        ÜÇ KADIN YAN YANA

        Fatih Camii'ndeki cenaze töreninin başlamasına dakikalar kala Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve eski Başbakanlardan Tansu Çiller, camiiye aynı anda giriş yaptılar. Onları Fatih Camii avlusunda Aydın Menderes'in eşi Ümran Menderes karşıladı. Bu esnada Menderes, Erdoğan ve Çiller yan yana geldi ve birbirlerini selamladılar. Erdoğan ve Çiller, Ümran Menderes'e başsağlığı dileklerini ilettiler. Bu görüntüye basınmensupları da ilgi gösterdi.

        CENAZE NAMAZI SONA ERDİ

        Aydın Menderes'in cenaze namazı kısa süre önce sona erdi. Menderes'in akrabaları, yakınları ve sevenleri cenazeyi tekbir sesleri eşliğinde omuzlayarak cenaze aracına doğru taşıdılar.

        Aydın Menderes'in cenazesi, yakınları ve sevenleri tarafından defnedileceği Topkapı 'daki anıt mezara götürülüyor. Aydın Menderes burada, babası merhum Adnan Menderes'in yanına defnedilecek.

        MENDERES TOPRAĞA VERİLDİ

        Cenaze namazının ardından Topkapı'daki anıt mezara getirilen Aydın Menderes'in naaşı burada babası Adnan Menderes ve annesi Berrin menderes'in yanında toprağa verildi.

        CENAZE TÖRENİNDEN NOTLAR

        - Cenaze namazını, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran kıldırdı.

        - Törenin ardından cami çıkışında Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte Menderes'in eşi Ümran Menderes'e taziyelerini iletti.

        - Törene, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, CHP Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Yiğit Bulut, eski Cumhurbaşkanlarından merhum Celal Bayar'ın torunu Emine Gürsoy Naskali, Beşiktaş Spor Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören, eski Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Adnan Polat, askeri erkan, eski Başbakanlardan Tansu Çiller, Başbakan Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan'ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

        "KEŞKE BU HASTALIĞI DAHA İYİ BİLEN BİR HASTANEYE GİTSEYDİK"

        Aydın Menderes'in eşi Ümran Menderes, Anıt Mezar'da gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Hayat Bağımdı" diye tarif ettiği eşi ile her anının dopdolu geçtiğini anlatan Menderes, "Çok güzel hizmetlerde bulundu. Kendisi çok sevilen sayılan bir kişiydi. Zamanını kazadan sonra da boş geçirmedi. Onun için huzurluyum tabii. Ama yapacak bir şey yok. Takdiri İlahi. Nur içinde yatsın" dedi.

        Ümran Menderes, eşinin ölümü ile ilgili ihmal olduğu yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine ise şunları söyledi: "Ağustos ayında başladı sıkıntıları. Evimize bir doktor beyefendi gelmişti. Keşke hastaneye sevk etseydi bizi o zaman. Netice alamadık. Daha sonra özel bir hastaneye gitmiştik. Biraz düzelir gibi oldu. Kurban Bayramı'ndan sonra tekrar aynı özel hastaneye gittik. Aydın'ı daha önce gittiğimiz hastanelerde biliyorlar. Felçli olduğu için biraz zor bir durumdu hastalığının tedavisi. Keşke bu hastalığı daha iyi bilen bir yere gitseydik. Daha sonradan Atatürk Hastanesi'ne gittik. Oradaki doktorlar 5 hafta

        didindiler. Ne kadar teşekkür etsem azdır. Dün onlar da çok çok üzülmüşler". Ümran Menderes konuşmasının sonunda gözyaşlarına boğuldu.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ