Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Fukara vekilden hayır gelmez - Burhan Kuzu, Fatih Altaylı, Teke Tek, vekil maaşları

        HABERTURK.COM

        AK Parti Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Teke Tek'te Fatih Altaylı'nın sorularını yanıtladı.

        Emekli vekillerin maaşına yapılan zamla ilgili, "Prensip olarak milletvekillerinin durumunun iyi olmasından yanayım" diyen Kuzu, bir milletvekilinin kira, yol masrafları, misafirleri ağırlamak gibi giderleri olduğunu anlattı.

        Yasanın yanlış aktarıldığını kaydeden Kuzu, söz edilen maaşın alınabilmesi için 23 yıllık çalışma, en az iki yıllık vekillik şartının olduğunu ayrıca emeklilik yaşına gelince bu haktan yararlanılacağını söyledi.

        İsmini vermediği eski bir Meclis Başkanı'nın odasında "hüngür hüngür ağladığını" söyleyen Kuzu, "2500 lira kira veriyordu, 4000 lira maaş alıyordu" dedi.

        EMEKLİ GENERAL DE AYNI MAAŞI ALIYOR

        "Milletvekilinin aldığı emekli maaşı bir generalin emekli maaşı ile aynı. O mesele edilmiyor. 'General alsın, milletvekili almasın' diyorsanız canınız sağolsun" diyen Burhan Kuzu, önergede 3 partiden vekillerin imzası olduğunu kaydetti. Önergenin verildiği oturumu yöneten Meral Akşener'in bütün partilerin grup başkanvekillerine sorduğunu ve dört partiden olumlu yanıt aldığını söyleyen Kuzu, tartışmanın perde arkasında bir "pazarlık" olduğunu öne sürdü:

        "(Ergenekon'dan Silivri'de yatanlar çıksın, biz de buna imza verlim) diyorlar. Söyler misiniz, ne alakası var? O zaman bu maaş artışı yanlış olmayacak mıydı?"

        FUKARA VEKİLDEN HAYIR GELMEZ

        Burhan Kuzu şöyle devam etti:

        "Fakir fukara, onun eline bakan vekilden hayır gelmez. Misafirin gelmiş, yatacak yer bulamıyorsun, adam inanmaz buna. O zaman da güç odakları bana iş yaptıracak. Millet bunu mu istiyor? Dünya ile mukayese edelim. Bu parayı biz hiç almazsak Türkiye'deki emekliye 25 kuruş düşmez"

        CUMHURBAŞKANI'NIN GÖREV SÜRESİ

        Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin hukuken 7 yıl olduğunu kaydeden Kuzu, sürenin 5 yıl olmasının ancak yasal düzenlemeyle mümkün olacağını söyledi.

        "Muhalefet kulislerinde şeytan dolaşıyor" diyen Kuzu, amacın AK Parti içine nifak sokmak olduğunu öne sürdü. Kuzu, "Niyetleri buysa buradan onlara ekmek çıkmaz. 7 yıl olacağı kesin de... Diyelim 5 yıl. Kesinlikle Abdullah Bey yine de aday olmaz. Orada bu kavga olmaz. Hukuken 5 olduğuna inansam, 5 derdim" şeklinde konuştu.

        "ABDULLAH BEY GELİRSE SIKINTI OLMAZ"

        Parti tüzüğünde 3 dönem üst üste milletvekili olanların yeniden aday olamayacağına ilişkin hükmün hatırlatılması ve bunun partide bir liderlik sorunu yaratıp yaratmayacağına ilişkin soru üzerine Kuzu, "Parti içinde böyle bir hava yok. Tayyip Bey 2014'te Cumhurbaşkanı olursa zaten yeni bir genel başkan seçilecek. Seçim 2015'te... Tayyip Bey'in genel başkanlığında performansı gayet yüksek, başbakan olarak da... Bundan sonra gelecek olanın işi çok zor. O tempoda bir başbakan biraz zor. Böyle bir sıkıntı var" diye konuştu.

        Burhan Kuzu, Tayyip Erdoğan'ın ardından Abdullah Gül'ün gelmesi durumunda ise bir sıkıntı yaşanmayacağını söyledi.

        Söz konusu tüzüğün uygulanacağını, Başbakan'ın da bu konuda kararlı olduğunu kaydeden Kuzu, şunları söyledi: "Buradaki niyet şu. Yeni nesillere yol açalım, onların önünün kapamayalım düşüncesi. ABD'deki başkanlık dönemi 2 dönemdir. Avrupa'daki modellerde, Türkiye dahil, 40-50 yıllık politikacılar var. Başbakanlık dışında bizlerin vekil olup olmaması bu partiye zarar vermez. Bu, Tayyip Bey cumhurbaşkanı olsa da olmasa da uygulanacak. Belki bazı isimler belediye başkanlıklarına kaydırılır. Mevcut olan belediye başkanları meclise gelebilir."

        BAŞKANLIK SİSTEMİ

        Kuzu, başkanlık sistemini kişisel olarak savunduğunu ama parti olarak bu konuda direnmeyeceklerini söyledi. Kuzu, "Parlamenter sistem hayır getirmez" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ