Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem başbakan erdoğan genelkurmay başkanı uludere görüşmesi

        BÜLENT AYDEMİR / GAZETE HABERTÜRK

        Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in perşembe günleri yapılan haftalık olağan görüşmesi öne çekilerek, dün Bakanlar Kurulu’ndan önce gerçekleştirildi. Görüşmede, Orgeneral Özel, Uludere’de 35 vatandaşın yaşamını yitirdiği olayı haritalar üzerinde anlattı. İdari soruşturmanın ilk sonuçlarını da aktaran Özel, aydınlatma fişeği ve uyarılara rağmen grubun ilerlemeye devam ettiğini ve “terörist sızması” görüntüsü verdiğini söyledi. Özel, Erdoğan’a İHA’lardan gelen grubun hareketine ilişkin görüntüleri ve operasyon anını izletti.

        ‘YETKİLİLERİ ARAMADILAR’

        Olay, Bakanlar Kurulu’nun da ilk gündem maddesiydi. Başbakan, toplantıda Orgeneral Özel ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarını anlattı:

        1- Olay, sınırötesi harekâtın icra edildiği ve terör faaliyetlerinin yoğun olduğu Sinat-Haftanin bölgesinde meydana geldi.

        2- Birden fazla istihbari kaynaktan teröristlerin sızma hazırlığı içinde olduğu bilgisi ulaştı.

        3- Grubun, sızma yapan teröristler gibi düzenli olarak tek kol halinde ilerlemeleri İHA’lar tarafından tespit edildi.

        4- Teslim olmaları için işaret fişekleri atıldı, ardından top atışları yapıldı. Buna rağmen grup ilerlemesini sürdürdü.

        5- Bombalama F16’lar tarafından yapıldı.

        6- Kaçakçılık faaliyetinde kişi sayısı az, yük taşıyan hayvan sayısı fazla olur. Ancak burada silah taşıyan teröristlerde olduğu gibi insan sayısı fazlaydı.

        7- Daha önceki karakol baskınlarında, teröristlerin bu şekilde sızma yaptığı tespit edildi.

        8- İşaret fişekleri ve top atışlarına rağmen, gruptan hiç kimse yakınlarına ve yetkililere durumu anlatmak için ulaşmadı.

        ‘ÖZÜR DİLENEBİLİR’

        Bakanlar Kurulu’nun ardından açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, hayatını kaybedenlerin yakınlarına tazminat ödeneceğini belirterek, “Yasal zorunluluk dışında özel bazı hükümlerle ailelerin gözyaşlarını dindirmese bile kucaklaşma sağlanacak. Ödenecek miktarın başka kaynaklarla artırılması söz konusu olabilecektir” dedi. Arınç, özür için soruşturma sonucunun bekleneceğini belirterek, “Bu konu, istismar konusu yapılmasın. Bir ihmal veya hata söz konusu olacaksa çıkıp özür dilenebilir, hatta daha fazlası yapılabilir, kucaklaşma olur. Bu noktada resmi olarak kürsüye çıkıp özür dilenmesi olumsuz bir beklenti olur” diye konuştu.

        ‘DEVLETE BAĞLI İNSANLAR’

        Olayda kasıt olmadığını vurgulayan Arınç, ihmal ve kusur olup olmadığı konusunda incelemelerin sürdüğünü söyledi. Ölenlerin devlete bağlı insanlar olduğunu kaydeden Arınç, “Bu operasyonların her biri imbikten geçirilerek değerlendirilmektedir. Hayatını kaybedenlerin kimi çocuk yaşta, kimi AK Parti sempatizanı, kimi korucu çocuğu. Böylesi bir gruba, bir bombalama yapılabilmesi için ancak bu kadar delilin bir arada olması lazım” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ