Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İlker Başbuğ tutuklandı - İnternet andıcı, İrtica ile mücadele

        Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, ‘İnternet Andıcı’ soruşturması kapsamında Ergenekon Savcısı Cihan Kansız tarafından 6 saat 50 dakika ‘şüpheli’ sıfatıyla sorgulandıktan sonra sevk edildiği İstanbul Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nce ‘silahlı terör örgütü yöneticiliği ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçlamalarından tutuklandı. Başbuğ, adliye çıkışında “Türkiye Cumhuriyeti’nin 26. Genelkurmay Başkanı terör örgütü kurmak ve yönetmek suçundan tutuklanmıştır. Takdir yüce Türk halkınındır” dedi.

        ‘TRAJİKOMİK SUÇLAMA’

        Başbuğ’unmahkemede, silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmekle suçlanmasının trajikomik olduğunu belirterek “Bu iddianın bu şekilde dile getirilmesi bile benimiçin en ağır cezadır, bundan sonra ne ceza verilirse bu beni daha fazla üzmez. Kötü amacımolsa 700 bin kişilik gücü elinde tutan bir komutan olarak başka yolları denerdim” dediği öğrenildi.

        AK Parti aleyhine kara propaganda yapmak amacıyla Genelkurmay Başkanlığı tarafından kurulduğu iddia edilen internet sitelerinin kurulmasında emri veren komutan olduğu gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, dün saat 13.30’da ifade vermek üzere Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne geldi.

        Sivil plakalı bir otomobille gelen Başbuğ’a 2 sivil araç eskort olarak eşlik etti. 6 koruması olan Başbuğ’un yanında elinde kırmızı bir klasör bulunan avukatı İlkay Sezer de vardı. Başbuğ, adliyeye gelişinde basınmensuplarının sorularını yanıtsız bıraktı. Polisin adeta kuş uçurtmadığı adliyede güvenlik önlemi alan İstanbulMerkez Komutanlığı’nda görevli bir albay ile tokalaştıktan sonra gazetecileri başıyla selamlayan Başbuğ, hâkimve savcıların kullandığı kapıdan adliyeye girdi.

        Başbuğ, soruşturmayı yürüten Ergenekon Savcısı Cihan Kansız’ın odasının bulunduğu 5’inci kata çıktı. Kansız, Başbuğ’a ‘silahlı terör örgütü yöneticiliği’ ve ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçlamaları kapsamında sorular yöneltti. Saat 16.00’da 10 dakika ara verilen sorgu, 16.10’da ikinci kez başladı.

        8 SAAT SORGULANDI

        6 saat 50 dakika süren sorgu sonunda Savcı Cihan Kansız, Başbuğ’u tutuklanması talebiyle Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk etti. Kansız, tutuklama talebine ‘kuvvetli suç şüphesi bulunduğu ile delilleri karartma ihtimali olduğu’nu gerekçe gösterdi.Mahkemede yaklaşık 1.5 saat sorgulanan Başbuğ, ‘terör örgütü kurmak, yönetmek ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek’ suçlarından tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderildi.

        TUTUKLANAN GENELKURMAY BAŞKANI 'DARBE KARŞITI' OLMAKLA SUÇLANMIŞTI

        Cumhuriyet tarihimizde tutuklanıp mahkûm edilen ilk Genelkurmay Başkanı olan Rüştü Erdelhun 1894’te Edirne’de doğdu. 1914’te Harp Okulu’nu bitirdi, Birinci Dünya ve Kurtuluş savaşlarına katıldı, askeri ataşeliklerde bulundu. 1956’da orgeneral olan Erdelhun, 23 Ağustos 1958’de Adnan Menderes hükümeti tarafından Genelkurmay Başkanlığı’na getirildi ve Menderes hükümetinin devrildiği 27 Mayıs 1960 darbesinin ilk günü “hükümet yanlısı ve darbe karşıtı” olduğu suçlamasıyla tutuklandı. Harp Okulu’na kapatıldı ve 3 Haziran 1960’ta emekli edildiği açıklandı.

        Daha sonra Yassıada’ya nakledilen Rüştü Erdelhun’un rütbeleri söküldü, er statüsüne indirildi, önce idama mahkûm edildi, cezası daha sonra müebbet hapse çevrildi. Demokrat Partili diğer devrik politikacılarla birlikte Kayseri Cezaevi’ne kapatıldı ve 1964’te zamanın cumhurbaşkanı Cemal Gürsel tarafından affedildi.

        Osmanlı savaş madalyaları ile Alman Demir Haç Nişanı ve İstiklal Madalyası sahibi olan Rüştü Erdelhun, Ankara’da 9 Kasım 1983’te öldü. Yassıada Mahkemesi tarafından er statüsüne indirilmiş olmasına rağmen, cenazesi askeri törenle kaldırıldı

        Gazeteciler, Başbuğ'un tutuklanmasına kadar gelişen süreci HABERTÜRK'e yorumladı:

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ