Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem kenan evren tahsin şahinkaya 12 eylül darbesi 1 mayıs 1977 maraş katliamı

        CEMAL DOĞAN - SİBEL HÜRTAŞ / GAZETE HABERTÜRK

        Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin tarafından hazırlanan 12 Eylül iddianamesinde, 1980 öncesi yaşanan kanlı olaylar tek tek sıralanarak, “Olaylar askeri darbeye zemin hazırlanması için yönlendirildi” iddiası yer aldı. Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkındaki iddianameye göre 12 Eylül’e giden yol şöyle gelişti:

        KANLI 1 MAYIS

        1 Mayıs 1977’de 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayda ateş edenler birçok kişi tarafından görüldü, ama gerçek suçlular bulunamadı.

        16MART

        İstanbul Üniversitesi önünde öğrencilerin üzerine el bombası atıldığı 16 Mart katliamında, suçluyu takip eden polisler, amirleri tarafından durduruldu.

        MARAŞ

        Maraş olaylarında askeri birlikler bölgeye çok geç gitti. Tayyar Paşa adındaki tuğgeneral, Ökkeş Kengir’e “Siz ne biçim milliyetçisiniz, ne biçim ülkücüsünüz, size böyle mi emir verildi? Yüzünüze gözünüze bulaştırdınız” derken, olaylarda ölen iki solcu öğretmenin cenazeleri cuma namazı saatine denk getirildi.

        AĞCA

        Gazeteci Abdi İpekçi’nin öldürülmesinde tetikçi olarak kullanıldığı anlaşılan Mehmet Ali Ağca, kendisine eylemi yaptıranları açıklayacağını söylemesinin ardından Maltepe Askeri Cezaevi’nden askeri elbise giydirilerek kaçırıldı.

        ÇORUM

        “Cami bombalandı, sular zehirlendi” gibi söylentilerle Alevi ve Sünni halk kitleleri karşı karşıya getirildi, asker olaylar yatışmadan kentten çekildi.

        BEKLEDİLER

        Şüphelilerin darbeye 1 yıl önce karar verdikleri, her halükârda ülke yönetimini cebren ele geçirmek niyetinde oldukları, darbenin meşru gözükmesi için olayları üzerine bilerek gitmedikleri, şüphelilerin darbe yapmak için 1 yıl şartların olgunlaşmasını bekledikleri, darbe için fırsat kolladıkları anlaşılmıştır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ